Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 663
projektů

Aplikace metody teorie omezení ve výrobním procesu

«»
Přípona
.docx
Typ
bakalářská práce
Stažené
1 x
Velikost
0,7 MB
Jazyk
český
ID projektu
10699
Poslední úprava
21.08.2017
Zobrazeno
1 253 x
Autor:
aladeen
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Pro pekárny v České republice na počátku 21. století není vůbec jednoduché udržet své místo na trhu. V posledních letech se neustále zvyšuje počet velkých obchodních řetězců, které zásobují potravinami a spotřebním zbožím více než 40 % obyvatel. Tyto velké obchodní řetězce udržují na přání zákazníků ceny běžného pečiva na úrovni výrobních nákladů. Na druhé straně stojí zemědělci, pro které je mnohem výhodnější pěstovat řepku olejnou, která je vysoce výnosná a ze zákona přidávaná do pohonných hmot, než obiloviny, které jsou náchylné na napadení biologickými činiteli, jako jsou například škůdci a různé plísně. Dalším problémem je nevyzpytatelnost počasí. To všechno dohromady zapříčiňuje každoroční růst ceny mouky. Tento souhrn příčin, má za následek, že mnohé pekárny, aby si udrželi své tržní postavení, jsou nuceny prodávat velké množství své produkce pod cenou.

Z tohoto důvodu jsem si vybrala právě společnost J.L.N. spol. s.r.o. - Slezská pekárna Opava, pro svou bakalářskou práci. Chtěla bych zde aplikovat jeden z nových trendů řízení podniku, a to Teorii omezení. S touto logistickou metodou jsem se poprvé setkala po přečtení knihy The Goal, ve které autor této teorie, Eliyahu M. Goldratt, popisuje základní principy Teorie omezení na příkladu poutavého románu z prostředí výrobní firmy. Tato metoda mě oslovila především pro svou logičnost a použití „zdravého rozumu“.

Ve své práci si kladu za cíl nalezení optimálního řízení výroby tak, aby bylo dosaženo co nejvyššího stupně plynulosti a návaznosti jednotlivých procesů a tím také úspory času a energie. K tomuto cíli poslouží Teorie omezení, která zkoumá podnik jako celek a hledá úzké místo, které brání jeho růstu.

V první kapitole mé bakalářské práce se seznámíme s teoretickými východisky nutnými pro zdárnou aplikaci Teorie omezení v podniku, doplněné o další pomocné metody, které budou následně použity v aplikační části.

V kapitole charakteristika společnosti bude představen podnik a jeho historický vývoj až do současnosti. V další části této kapitoly bude popsán současný stav, organizační struktura podniku a také sortiment, který nabízí.

Aplikační část mé práce bude obsahovat výrobní postup a charakteristiku jednotlivých oddělení. Poté bude provedena analýza a identifikace úzkého místa, které bude následně detailně popsáno.

Poslední kapitola pak bude věnována návrhům na odstranění úzkého místa a doporučením na zlepšení jednotlivých procesů, vedoucí k plynulému průtoku celého systému. Na konci práce jsou přiloženy přílohy k jednotlivým kapitolám.

Klíčová slova:

teoretická východiska

plánování

výrobní kapacita

aplikační část

identifikace

logistika



Obsah:
  • Obsah 3
    Úvod 5
    2. Teoretická východiska k teorii omezení 7
    2.1Logistika 7
    2.2 Teorie omezení 7
    2.3 Počátky TOC 8
    2.4 Určení cíle dle TOC 8
    2.5 Soustava 3 základních ukazatelů dle TOC 9
    2.5.4 Který z ukazatelů je nejdůležitější? 11
    2.6. Srovnání finančních a provozních ukazatelů 12
    2.7 Úzké místo 13
    2.8 Princip pěti kroků 15
    2.9 Plánování a řízení výroby pomocí metody DBR 16
    2.9.1 Buben 17
    2.9.2 Zásobník 20
    2.9.3 Lano 21
    2.10 Výrobní kapacita 21
    2.11 Srovnání TOC, JIT a TQM 23
    2.11.1 Charakteristika metod řízení 23
    2.11.2 Základní přístupy jednotlivých metod 24
    Shrnutí 25
    3. Charakteristika společnosti 26
    3.1 Historie pekárny 26
    3.2 Současnost 27
    3.3 Organizační struktura firmy 29
    3.5 Sortiment 29
    4. Aplikační část 31
    4.1 Popis činnosti 31
    4.2 Popis jednotlivých oddělení 32
    4.3 Identifikace úzkého místa 34
    4.4 Boxová pec 35
    5. Shrnutí a doporučení 39
    6. Závěr 41
    Seznam použité literatury 42
    Seznam zkratek 44
    Prohlášení o využití výsledků bakalářské práce 45
    Seznam příloh 46
    Přílohy 1

Zdroje:
  • BASL, J., P. MAJER a M. ŠMÍRA. Teorie omezení v podnikové praxi: Zvyšování výkonnosti podniku nástroji TOC. Praha: Grada, 2003. ISBN 80-247-0613-X.
  • BLECHARZ, Pavel. Základy moderního řízení kvality. 1. Vyd. Praha: Ekopress, 2011. ISBN 978-80-86929-75-0.
  • DANĚK, Jan. Logistika. 1. Vyd. Ostrava: VŠB -Technická univerzita Ostrava, 2004. ISBN 80-248-0705-X.
  • DETTMER, H. William. Goldratt's Theory of Constraints: A Systems Approach to Continuous Improvement. 1. Vyd. USA: ASQ Quality Press, 1997. ISBN 978-08738937-0-1.
  • GOLDRATT, Eliyahu M. Cíl II. 1. Vyd. Praha: INTERQUALITY, 2006. ISBN 80-902770-3-9.
  • GOLDRATT, Eliyahu M. Theory of constraints: Proces trvalého zlepšování. 2. Vyd. Great Barringhton: North Rivers Press, 1990. ISBN 80-842-7166-8.
  • GOLDRATT, M. Eliyahu a Jeff COX. Cíl: Proces trvalého zlepšování. 3. Vyd. Praha: INTERQUALITY, 2012. ISBN 978-80-902770-8-3.
  • KAŠÍK, Josef a kol. Základy podnikové ekonomiky. 1. Vyd. Ostrava: VŠB -Technická univerzita Ostrava, 2013. ISBN
  • LEVINSON, A. William. Beyond the Theory of Constraints: How to Eliminate Variation & Maximize Capacity. 1. Vyd. USA : Productivity Press, 2007. ISBN 15-63273-70-5.
  • MABIN, J. Victoria a Steven J. BALDERSTONE. The World of the Theory of Constraints: A Review of the International Literature. 1. Vyd. USA: CRC Press, 1999. ISBN 978-15-744-4276-2.
  • MACUROVÁ, Pavla. Logistika II. 1. Vyd. Ostrava: VŠB -Technická univerzita Ostrava, 2010. ISBN 978-248-2239-6.
  • McMULLEN, B. Thomas Jr. Introduction to the Theory of Constraints (TOC) Management Systém. 1. Vyd. USA: CRC Press, 1998. ISBN 15-74440-66-7.
  • PERNICA, Petr. Logistický management - Teorie a podniková praxe. 1. Vyd. Praha: RADIX, 1998. ISBN 80-86031-13-6.
  • PTÁČEK, Stanislav. Logistika. 1.vyd. Ostrava: VŠB -Technická univerzita Ostrava, 1998. ISBN 80-7078-550-0.
  • SIXTA, Josef a Václav MAČATA. Logistika - teorie a praxe. 1. Vyd. Brno: Computer Press, 2005. ISBN 80-251-0573-3.
  • SYNEK, Miroslav a Eva KISLINGEROVÁ. Podniková ekonomika. 5. Vyd. Praha: C. H. Beck 2010. ISBN 9788074003363.
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše