Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 663
projektů

Používané principy chlazení v průmyslu - The used principles of industrial cooling

«»
Přípona
.pdf
Typ
bakalářská práce
Stažené
1 x
Velikost
7,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
4114
Poslední úprava
02.09.2014
Zobrazeno
1 574 x
Autor:
modrehory
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1.ÚVOD
Popsané používané principy chlazení vycházejí z nutnosti vyrábět chlad. Potřeba chladu zasahuje téměř do všech oborů lidské činnosti, do výroby, skladování potravin i zemědělských produktů, sodovkáren, lihovarů, pivovarů a sladoven. Další uplatnění nalezne výroba chladu v chemickém průmyslu, v průmyslových a kancelářských prostorách, klimatizaci dopravních prostředků a v neposlední řadě pro sportovní aktivity a využití volného času.
Chladicí technika je v současné době natolik rozsáhlou oblastí, že vyžaduje poměrně úzkou specializaci projektantů, montážních a servisních společností (firem) i samotných provozovatelů. A to i přes skutečnost, že díky rychlému vývoji a zavádění nových materiálů pro chladicí okruhy, díky rychlému vývoji elektroniky a výpočetní techniky jsou mnohá zařízení
schopna provozu v plně automatickém režimu nebo v režimu s tzv. občasnou obsluhou.

Vzhledem k tomu, že v chladicích zařízeních se používá elektrický proud, rozdíl teplot chladiva může v okruhu dosahovat řádově desítek ºC, tlak v okruhu také nelze zanedbat, je nutné zajistit bezpečnost práce při manipulaci s chladivy, bezpečnost práce ve strojovnách, i při manipulaci na jakékoli části zařízení, které je součástí chladicího okruhu.

Klíčová slova:

chlazení

chladicí směs

chladivo

sytá pára

termodynamické oběhy

škrcení

kompresor

kondenzátor

regulační ventil

výparník

tepelné čerpadlo

vírová trubice



Obsah:
  • 1. Úvod -8-
    2. Historie chlazení -8-
    3. Oblasti použití chladicí techniky -9-
    4. Základní pojmy -10-
    5. Přehled chladicích metod -12-
    6. Pracovní látky chladicí techniky -12-
    6.1 Chladicí směsi -12-
    6.2 Chladiva -14-
    6.2.1 Čpavek -14-
    6.3 Skupenská přeměna látek -15-
    6.4 Vztah mezi tlakem a teplotou sytých par -16-
    6.5 Vztah mezi měrným objemem a teplotou sytých par -17-
    7. Levotočivé termodynamické oběhy -18-
    7.1 Carnotův oběh -18-
    7.2 Rankin - Clausiův oběh -19-
    7.3 Škrcení -19-
    8. Druhy a principy chlazení -20-
    8.1 Chlazení bez strojního zařízení -20-
    8.2 Způsoby strojního chlazení -21-
    8.2.1 Absorpční chladicí zařízení -21-
    8.2.2 Kompresní chladicí zařízení -22-
    8.2.3 Tepelná čerpadla -24-
    8.3 Ostatní způsoby chlazení -25-
    8.3.1 Vírová trubice -25-
    8.3.2 Termoelektrické chlazení -26-
    9. Závěr -28-
    10. Seznam odborné literatury -29-
    11. Seznam symbolů -30-

Zdroje:
  • BÄCKSTRÖM, Matts. Technika chlazení. 1. vyd. SNTL 1959. 680 s. Číslo publikace 3174. Typové číslo L 12-B3-4-II/2282.
  • DVOŘÁK, Zdeněk. Chladicí technika I. 2. vyd. Praha: ČVUT 1975. 344 s. Fakulta strojní.
  • DVOŘÁK, Zdeněk. Základy chladicí techniky. Praha: ČVUT 1982. 218 s . Fakulta strojní. Číslo publikace 4206.
  • HOCH, Václav. Chladicí technika. 1. vyd. Brno: VUT 1992. 183 s. Číslo publikace 2131.
  • PAVELEK, Milan a kol. Termomechanika. 1. vyd. Brno: CERM 2003. 284 s. ISBN 80-214-2409-5.
  • PETRÁK, Jiří; DVOŘÁK, Zdeněk; KLAZAR, Luděk. Chladivo R 717 (čpavek). Praha: ČVUT 1994. 70 s. Fakulta strojní.
  • RECKNAGEL - SPRENGER Vykurovanie - vetranie - klimatizácia. 2. vyd. Bratislava: ALFA 1971. 1134 s. Číslo publikace 4554.
  • URBAN, Milan. Čpavková chladicí zařízení v potravinářském průmyslu. 1. vyd. SNTL 1956. 260 s. Číslo publikace 2012. Typové číslo L18-B2-3-I.
  • ČSN EN 378-1. Chladicí zařízení a tepelná čerpadla - Bezpečnostní a environmentální požadavky - Část 1. Základní požadavky, definice, klasifikace a kritéria volby.
  • ČSN EN 378-1. Chladicí zařízení a tepelná čerpadla
  • SPOLANA a.s., Neratovice. Bezpečnostní listy. http://www.spolana.cz
  • AGRIMEX, spol. s r.o., Třebíč. Technické listy http://www.agrimex.cz
  • http://heatsink-guide.com/peltier.htm 18.1.2010
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše