Popis:
1.ÚVOD
Popsané používané principy chlazení vycházejí z nutnosti vyrábět chlad. Potřeba chladu zasahuje téměř do všech oborů lidské činnosti, do výroby, skladování potravin i zemědělských produktů, sodovkáren, lihovarů, pivovarů a sladoven. Další uplatnění nalezne výroba chladu v chemickém průmyslu, v průmyslových a kancelářských prostorách, klimatizaci dopravních prostředků a v neposlední řadě pro sportovní aktivity a využití volného času.
Chladicí technika je v současné době natolik rozsáhlou oblastí, že vyžaduje poměrně úzkou specializaci projektantů, montážních a servisních společností (firem) i samotných provozovatelů. A to i přes skutečnost, že díky rychlému vývoji a zavádění nových materiálů pro chladicí okruhy, díky rychlému vývoji elektroniky a výpočetní techniky jsou mnohá zařízení
schopna provozu v plně automatickém režimu nebo v režimu s tzv. občasnou obsluhou.
Vzhledem k tomu, že v chladicích zařízeních se používá elektrický proud, rozdíl teplot chladiva může v okruhu dosahovat řádově desítek ºC, tlak v okruhu také nelze zanedbat, je nutné zajistit bezpečnost práce při manipulaci s chladivy, bezpečnost práce ve strojovnách, i při manipulaci na jakékoli části zařízení, které je součástí chladicího okruhu.
Klíčová slova:
chlazení
chladicí směs
chladivo
sytá pára
termodynamické oběhy
škrcení
kompresor
kondenzátor
regulační ventil
výparník
tepelné čerpadlo
vírová trubice
Obsah:
- 1. Úvod -8-
2. Historie chlazení -8-
3. Oblasti použití chladicí techniky -9-
4. Základní pojmy -10-
5. Přehled chladicích metod -12-
6. Pracovní látky chladicí techniky -12-
6.1 Chladicí směsi -12-
6.2 Chladiva -14-
6.2.1 Čpavek -14-
6.3 Skupenská přeměna látek -15-
6.4 Vztah mezi tlakem a teplotou sytých par -16-
6.5 Vztah mezi měrným objemem a teplotou sytých par -17-
7. Levotočivé termodynamické oběhy -18-
7.1 Carnotův oběh -18-
7.2 Rankin - Clausiův oběh -19-
7.3 Škrcení -19-
8. Druhy a principy chlazení -20-
8.1 Chlazení bez strojního zařízení -20-
8.2 Způsoby strojního chlazení -21-
8.2.1 Absorpční chladicí zařízení -21-
8.2.2 Kompresní chladicí zařízení -22-
8.2.3 Tepelná čerpadla -24-
8.3 Ostatní způsoby chlazení -25-
8.3.1 Vírová trubice -25-
8.3.2 Termoelektrické chlazení -26-
9. Závěr -28-
10. Seznam odborné literatury -29-
11. Seznam symbolů -30-
Zdroje:
- BÄCKSTRÖM, Matts. Technika chlazení. 1. vyd. SNTL 1959. 680 s. Číslo publikace 3174. Typové číslo L 12-B3-4-II/2282.
- DVOŘÁK, Zdeněk. Chladicí technika I. 2. vyd. Praha: ČVUT 1975. 344 s. Fakulta strojní.
- DVOŘÁK, Zdeněk. Základy chladicí techniky. Praha: ČVUT 1982. 218 s . Fakulta strojní. Číslo publikace 4206.
- HOCH, Václav. Chladicí technika. 1. vyd. Brno: VUT 1992. 183 s. Číslo publikace 2131.
- PAVELEK, Milan a kol. Termomechanika. 1. vyd. Brno: CERM 2003. 284 s. ISBN 80-214-2409-5.
- PETRÁK, Jiří; DVOŘÁK, Zdeněk; KLAZAR, Luděk. Chladivo R 717 (čpavek). Praha: ČVUT 1994. 70 s. Fakulta strojní.
- RECKNAGEL - SPRENGER Vykurovanie - vetranie - klimatizácia. 2. vyd. Bratislava: ALFA 1971. 1134 s. Číslo publikace 4554.
- URBAN, Milan. Čpavková chladicí zařízení v potravinářském průmyslu. 1. vyd. SNTL 1956. 260 s. Číslo publikace 2012. Typové číslo L18-B2-3-I.
- ČSN EN 378-1. Chladicí zařízení a tepelná čerpadla - Bezpečnostní a environmentální požadavky - Část 1. Základní požadavky, definice, klasifikace a kritéria volby.
- ČSN EN 378-1. Chladicí zařízení a tepelná čerpadla
- SPOLANA a.s., Neratovice. Bezpečnostní listy. http://www.spolana.cz
- AGRIMEX, spol. s r.o., Třebíč. Technické listy http://www.agrimex.cz
- http://heatsink-guide.com/peltier.htm 18.1.2010