Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 663
projektů

Predzpracování obrazu 1D gelové elektroforézy

«»
Přípona
.pdf
Typ
bakalářská práce
Stažené
0 x
Velikost
2,8 MB
Jazyk
český
ID projektu
7598
Poslední úprava
07.03.2016
Zobrazeno
616 x
Autor:
nella.grundzova
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Elektroforéza je jednou z význačných separačních metod, která využívá rozdílné pohyblivosti částic v elektrickém poli. Využití této metody je velmi Široké. Jedním z nejefektivnějších typu elektroforézy je elektroforéza proteinů. K separaci molekul se využívá rozdílných nábojů makromolekul bílkovin, což je zásadní zejména pro sekvenování DNA.

Předmětem této bakalářské práce není samotný proces této metody, ale zpracování jejího výstupu, tj. elektroforetického obrazu. Tento obraz se skládá ze dvou hlavních struktur, tj. mezer (světlé) a lan(tmavé) - pokud se nejedná o negativ, a je určený k vyhodnocení výsledku elektroforézy. Lany (tmavé proužky) reprezentují dráhu makromolekul migrujících v elektrickém poli a jsou tedy nejdůležitější složkou obrazové informace, kterou je třeba zpracovat. Vhodným zpracováním tohoto obrazu lze určit strukturu bílkovin.

Jako v každém obrazu, i v elektroforetickém. může být přítomno zkreslení, které by ztěžovalo zpracování a následné určení struktury dané bílkoviny. Hlavní cíl této práce je předzpracování obrazu, pokud je přítomno zkreslení, tak. aby se zvýšila kvalita obrazu a usnadnila se následná detekce hranic samotných lan.

Předzpracování elektroforetických obrazů je založeno na užití dvou metod. tj. gama korekce a ekvalizace histogramu, které by měly dostatečně zlepšit kvalitu obrazu. Pokud nebude v obraze přítomno žádné závažné zkreslení, není nutné těchto metod využít.

Samotná detekce lan v elektroforetickém obraze má svá specifika a není ještě zcela vyřešena. Hlavním problémem je nedostatek obrazové informace, tj. intenzity pixelů. ve světlých (nebo zcela bílých) částech obrazu. Tyto části obrazu reprezentují úseky gelu. kde nedošlo k zastavení žádné makromolekuly proteinu a pro efektivnější zpracování lze těmto místům gama korekcí zvýšit kontrast.

Algoritmus vlastní metody, která se tento problém snaží řešit, je založen na transformaci 2D obrazové informace do ID signálu a skládá se z několika kroků. Za prvé se jedná o horizontální segmentaci obrazu . dále o stanovení vhodného prahu a následné detekce minimálních hodnot intenzit pixelů v horizontálních úsecích. Poté je na řadě vykreslení těchto minimálních hodnot do původního obrazu, stanovení prostředních částí lan a následné zobrazení hranic lan.

Klíčová slova:

elektrofréza

zkreslení hran

realizace

korekce

segmentace



Obsah:
  • ÚVOD -9-
    1. elektroforéza -10-
    1.1. Princip elektroforézy -10-
    Volná elektroforéza -10-
    Elektroforéza na nosičích -10-
    Kapilární elektroforéza -11-
    Afinitní elektroforéza -11-
    2. 1d gelová elektroforéza -12-
    2.1. Pořízení a zpracování obrazu -13-
    2.2. Vyhodnocení výsledků elektroforézy -13-
    3. Typy zkreslení obrazu -14-
    3.1. SMILING EFEKT -14-
    3.2. nehomogenita osvětlení -15-
    3.3. Zkreslení hran -15-
    4. známé principy detekce hranic vzorků v obraze -16-
    4.1. iterační algoritmus pro segmentaci lan v obrazu -16-
    Předzpracováni -17-
    Zpracování obrazu, filtrace -18-
    Iterace -19-
    Souhrn metody -20-
    4.2. DETEKCE LAN A STOPOVÁNÍ V OBRAZU PCR ELEKTROFORÉZY -20-
    Stanovení šířky lan -21-
    Lokální obrazový processing -21-
    Souhrn metody -24-
    5. REALIZACE VLASTNÍ METODY -24-
    5.1. PŘEDZPRACOVÁNÍ OBRAZU -25-
    Gama korekce -25-
    Ekvalizace histogramu -27-
    5.2. Vlastní metoda detekce -28-
    Horizontální segmentace obrazu -29-
    Detektor minimálních hodnot -31-
    Vertikální segmentace obrazu -32-
    Detekce hranic vzorku v obraze -34-
    6. výsledky vlastní metody detekce hranic vzorků -38-
    6.1. Vyhodnocení vlastních výsledků -38-
    6.2. Porovnání výsledků vlastní metody detekce s veřejně známými metodami -45-
    ZÁVĚR -46-
    7. SEZNAM POUŽITÉ LITERATURY -48-
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše