Popis:
Při výběru tématu bakalářské práce jsem byl ovlivněn svým sklonem k pohybu v přírodě v zimním období, jímž je běh na lyžích. Protože zvolená oblast není v literatuře komplexní pro kategorii kondičních a turistických běžců na lyžích, chci se touto prací věnovat hlavně praktickým aspektům přípravy a mazání běžeckých lyží.
Běh na lyžích patří mezi nejstarší lyžařské disciplíny. Pod pojmem běhu na lyžích si nelze představit jen dosahování výsledků na mistrovství světa a olympijských hrách, je třeba totiž počítat i s turistickým pojetím jízdy na běžeckých lyžích u široké populace. Výhodou této lyžařské disciplíny je, že nemusí být vázána na upravené běžecké tratě a lze ji provozovat kdekoliv, kde je sněhová pokrývka. Potřeba lokomoční činnosti má svůj význam především při kompenzaci pohodlného způsobu života současné generace (Gnad, Psotová, 2005, s. 9).
„Lyžování - to je způsob života. Náročný, ale vděčný. Vděčný pro všechny, kteří se umějí dívat, vnímat, cítit, poslouchat…“ (Chovanec, Potměšil, Javorský, 1983).
K tomu, abychom si běh na lyžích dokázali užít, ať už je to při turistice na běžeckých lyžích, nebo i při výkonnostním pojetí, je vhodné znát a umět si běžecké lyže připravit tzv. namazat.
Mazání a příprava lyží je nedílnou součástí lyžování. Způsobuje starosti nejen zkušeným servismanům, trenérům a závodníkům, ale i prostým rekreačním jezdcům. Při respektování zákonitostí a pravidel je možné nepříjemnostem spojeným s nesprávnou aplikací vosků předcházet a dosáhnout tak optimálního výsledku (http://pf.ujep.cz/~nosek/bezky/mazani.html).
Klíčová slova:
poznatky
vosk
lyže
vzduch
sněh
metodika
úkoly
práce
kartáčování
zažehlení
Obsah:
- Obsah
Úvod
Dosavadní stav poznatků 7
1. Aspekty ovlivňující výběr vosku 8
1.1 Druhy sněhu 8
1.2 Měření teploty vzduchu a sněhu 9
1.3 Měření vlhkosti vzduchu a sněhu 10
1.4 Vosky 11
1.4.1 Typy vosků 11
1.4.2 Rozlišení vosků 12
1.5 Typy lyží a jejich výběr 13
1.5.1 Dělení běžeckých lyží 14
2. Cíle a úkoly práce 17
2.1 Cíle práce 17
2.2 Úkoly práce 17
3. Metodika práce 19
3.1 Popis zkoumaného jevu 19
3.2 Použité metody 19
4. Praktická část 20
4.1 Kompletace lyží 20
4.2 Úprava nových lyží 21
4.2.1 Určení mazací komory u lyží pro klasickou techniku 21
4.2.2 Úprava skluznice v místě mazací komory 23
4.2.3 Úprava skluznice skluzných částí lyže 24
4.3 Materiál pro mazání běžeckých lyží 24
4.3.1 Současné vosky pro skluz a stoupání 25
4.3.2 Způsoby upnutí a přípravky pro upnutí lyže 25
4.3.3 Nástroje pro úpravu, opracování a zapravení vosků do skluznice 26
4.3.4 Vybavení pro jednotlivé skupiny uživatelů 26
4.4 Technologie mazání běžeckých lyží 27
4.4.1 Mazání skluzových vosků - parafínů 29
4.4.1.1 Zjištění teploty, druhu sněhu a povětrnostních podmínek 29
4.4.1.2 Příprava skluznice před parafinováním 30
4.4.1.3 Nanášení parafínů 30
4.4.1.4 Zažehlení 31
4.4.1.5 Stržení vosku 31
4.4.1.6 Kartáčování 32
4.4.1.7 Nanášení a zapracování tekutých parafínů 33
4.4.2 Mazání prášků a urychlovačů 33
4.4.3 Mazání stoupacích vosků 35
4.4.3.1 Mazání tuhých stoupacích vosků 35
4.4.3.2 Mazání tekutých stoupacích vosků 36
4.4.3.3 Stoupací vosky ve spreji a vosky s postupným uvolňováním 37
4.4.3.4 Kombinace stoupacích vosků 38
4.4.4 Problémy při mazání 38
4.5 Čištění skluznice a její ošetření 39
4.6 Příprava lyží pro transport 41
Závěr
Seznam použité literatury
Přílohy
Resumé