Teorie třískového obrábění kovů
«»
Popis:
1 Něco z historie
1.1 Historie vědeckých základů teorie obrábění
„Obrábění je vědou s velmi rozsáhlou historií, která z dnešního pohledu není
příliš stará. Podstatná část vývoje se odehrávala ve stejném čase jako průmyslová
revoluce probíhající v 18. a 19. století “ .
Procesy řezání se začaly používat už před mnoha lety, někdy ve starší době
kamenné (asi 600 000 až 10 000 let př. n. l.). To člověk začal primitivními řeznými
zbraněmi zpracovávat těla zabitých zvířat, ryb a věnoval se otesávání kmenů stromů,
stavbě přístřešků atd. Tyto jeho nástroje však byly velice málo účinné, protože materiál
na jejich výrobu pocházel převážně z větších kostí zvířat a kamene.
Od té doby došlo k dalšímu vývoji, který se do dnes nezastavil. Významné
vývojové stupně, které znamenaly vždy výrazný pokrok v rozvoji výrobních procesů.
Klíčová slova:
obrábění
břit
geometrie
mechanika
tříska
teplota
řezání
hospodárnost
Obsah:
- OBSAH
Úvod 3
1 Něco z historie 4
1.1 Historie vědeckých základů teorie obrábění 4
1.2 Přehled významných osobností v oboru teorie obrábění 6
1.3 Podíl vysokých škol a univerzit na výzkumu 6
1.3.1 Účast výzkumných ústavů 7
2 Základní pojmy 8
2.1 Co je to obrábění 8
2.2 Obrobek 10
2.3 Řezný nástroj 11
2.4 Řezný pohyb 11
2.5 Roviny a úhly řezného nástroje 12
2.6 Kinematika obrábění 16
3 Geometrie břitu 18
3.1 Břitový diagram čela 18
3.2 Břitový diagram hřbetu 22
3.3 Kruhový diagram čela 22
4 Nástrojové materiály 23
4.1 Nástrojové oceli 23
4.1.1 Nástrojové oceli uhlíkové 23
4.1.2 Nástrojové oceli slitinové 24
4.2 Slinuté karbidy 25
4.2.1 Třídění a značení SK 26
4.3 Keramické řezné materiály 27
4.4 Diamanty 27
5 Mechanika tváření třísky 29
5.1 Druhy třísek 30
5.2 Plastická deformace při tvorbě třísky ( tvářené) 32
5.3 Objemový součinitel třísky 33
5.4 Tvoření nárůstku 35
5.5 Vliv nárůstku na obrábění 36
5.6 Zpevňování obrobené plochy 37
5.7 Pnutí po obrábění 38
5.8 Drsnost obrobené plochy 38
6 Práce a síla řezání 40
6.1 Práce při obrábění 40
6.2 Řezná síla 41
6.3 Řezný odpor 43
7 Teplo a teplota při obrábění 44
7.1 Tepelná bilance 45
7.2 Teplota řezání 46
7.3 Chlazení a mazání 47
7.4 Řezné kapaliny 48
8 Produktivita a hospodárnost obrábění 48
8.1 Opotřebení břitu řezného nástroje 49
8.2 Vnější formy opotřebení břitu nástroje 49
8.3 Otupení na hřbetě 50
8.4 Trvanlivost břitu 51
8.5 Produktivita obrábění 53
8.6 Volba optimálních řezných podmínek 54
9 Technologický postup 55
10 Závěr 59
11 Seznam použitých zdrojů 60
12 Přílohy 61
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.