Dokončovací a rozvojová péče o výsadbu dřevin
Semestrální práce15 s. / 2. roč. / doc
1. Dokončování výsadeb1.1. VšeobecněDokončovací péče o výsadby dřevin probíhá až do stavu způsobilého k přejímce. Cílem je dosažení stavu, který při následných pěstebních opatřeních podle ČSN 83 9051 umožní další rozvoj. Dokončovací péče zahrnuje všechny práce, jsou vždy nutné k dosažení stavu způsobilého k přejímce. Požadavek, způsob, rozsah a termíny prací se řídí zejména obdobím výsadby, druhem rostliny a podmínkami stanoviště. (ČSN 83 90 21: 2006)1.2. Kotvení V případě potřeby je nutno dřevi...
|
|
0,1 |
3x |
|
Úvod do mlékařství - Úvodní přednáška
Přednášky26 s. / 3. roč. / pdf
ÚvodVÝZNAM MLÉKAŘSTVÍ- základ výživy mláďat- zdravá výživa lidí- ekologie - krajinotvorba- světový obchod- zaměstnanost lidíSTRUČNÁ HISTORIE MLÉKAŘSTVÍ U NÁSprimitivní lidové mlékařství již v dávné minulosti - neolitické kultury (3.tis.př.n.l.)933 - kronika Břevnovského kláštera - záznam o placení sýrem1770 - první výrobna tvarůžků1870 - první mlékárna v Hostivicích u Prahy1878 - první mlékárna na Moravě v Brně1902 - mlékařská a sýrařská škola v Kroměříži 1. sv. válka - zaniklo 51 mlékáren1920 -...
|
|
0,6 |
0x |
|
Vypracovaný okruh otázek ke zkoušce z předmětu Základy anatomie hospodářských zvířat
Vypracované otázky25 s. / 1. roč. / docx
1. Spermatogeneze - vývoj spermieSpermatogenezeStočený semenotvorný kanálek varlete:- vmezeřené (intersticiální) vazivo,stěna kanálku, zárodečný epitel,lumen kanálkuzárodečný epitel semenotvorného kanálku: - spermatidy spermiohistogeneze - spermatocyt II. řádu fáze zrání - spermatocyt I. řádu fáze růstu - spermatogonie A,B fáze množení - Sertoliho (podpůrná) buňka - stěna kanálku - Leydigovy buňky = testosteronspermatocyt II. řádu - po prvním meiotickém dělení - poloviční (haploidní) počet chr...
|
|
0,2 |
1x |
|
Vypracovaný okruh otázek z předmětu Základy anatomie hospodářských zvířat
Vypracované otázky38 s. / 1. roč. / docx
1. Membrány a cytoskelet v organizaci buňkyCytoplazmatická membrána - je tvořena z lipidů a bílkovin- její šířka je 7-10 nm ,pevně uspořádaná dvojvrstva fosfolipidů,- molekuly bílkovin - periferní molekuly - integrální molekuly - glykoproteiny = glykokalyx - molekuly enzymůfunkce membrány - výměna látek a energie,ohraničení prostoru,průběh biochemických reakcí (většina biochemických reakcí v buňce probíhá na membránách ) Povrch buněk - hladký povrch, mikroklky = nepohyblivé výběžky,řasinky = po...
|
|
0,5 |
2x |
|
Základy anatomie hospodářských zvířat - vypracovaný okruh otázek ke zkoušce
Vypracované otázky31 s. / 1. roč. / docx
1. Spermie savců SpermatogenezeStočený semenotvorný kanálek varlete:- vmezeřené (intersticiální) vazivo,stěna kanálku, zárodečný epitel,lumen kanálkuzárodečný epitel semenotvorného kanálku: - spermatidy spermiohistogeneze - spermatocyt II. řádu fáze zrání - spermatocyt I. řádu fáze růstu - spermatogonie A,B fáze množení - Sertoliho (podpůrná) buňka - stěna kanálku - Leydigovy buňky = testosteronspermatocyt II. řádu - po prvním meiotickém dělení - poloviční (haploidní) počet chromozomů - diploi...
|
|
0,7 |
1x |
|
Jakost a zpracování živočišných produktů - Vejce
Přednášky29 s. / 3. roč. / pdf
Konzumace vajec• historie » pojídala se - vejce holubů, perliček, kachen, plameňáků, pštrosů, racků, čejek
-
pojídání roztlučené nebo rozmixované skořápky -prý dodává tělu a zubům vápník
»
pochoutkou byla vajíčka
-
leguána amerického, želv, ještěrek, mravenců
-
slavnostní omeleta kuchyně francouzské kuchyně: vejce + mlíčí z kaprů
»
vejce se užívají i jako kosmetický prostředek• druhy konzumovatelných vajec
»
slepičí
»
kachní
»
křepelčí
»
pštrosí
»
želví…Vý...
|
|
0,8 |
0x |
|
Zkušební otázky z předmětu Technika a technologie pro živočišnou výrobu
Vypracované otázky14 s. / 1. roč. / doc
1. Funkce a technické řešení elektrických ohradníkůSíťový ohradník - je napájen z elektrické sítě napěním U = 220V. Jeho provoz je nepřetržitý. Sestává se ze tří hlavních obvodů - síťového, vloženého a výstupního. V síťovém obvodu je síťové napětí 220V transformováno transformační cívkou na nízké napětí (9-12V). Ve vloženém obvodu je střídavý proud o tomto napětí usměrňován polovodičovým (selenovým) usměrňovačem na stejnosměrný a pak přes přerušovač indukován indukční cívkou na proud o vysokém n...
|
|
0,1 |
6x |
|
Svaz chovatelů prasat v Čechách a na Moravě
Prezentace32 s. / 3. roč. / ppt
Svaz byl založen v roce 1991 podle zákona 83/1990 Sb., o sdružování občanů. V roce 1994 byl pověřen vedením plemenné knihy. Tato činnost je v současné době hlavní náplní svazu.Rovněž nový zákon 154 ze dne 17. května 2000 o šlechtění a plemenitbě hospodářských zvířat (plemenářský zákon) vstupující v platnost k 1.1.2001 ukládá vedení plemenné knihy uznaným chovatelským sdružením (svazům). Plemenná knihaje soubor jedinců - čistokrevných plemenných prasat, splňujících kritéria předepsaná pro jejich ...
|
|
0,6 |
0x |
|
Vypracované otázky ke zkoušce z Agroekologie
Vypracované otázky14 s. / 1. roč. / doc
1. Domestikace živočichůDomestikace je zvláštní forma mutalismu, která vyvolává dalekosáhlé změny v celém ekosystému. Je to proces osvojování si zvířat člověkem-přeměna divokého zvířete v domácí-jsou lépe přizpůsobeni na podmínky a zdroje agroekosystému. Důvody: zdroj potravy (maso, tuk, později mléko); zdroj surovin (kůže, kožešina, vlna, kosti, rohovina.) zdroj energie (zvíře tažné nebo jezdecké); ostatní využití (zvíře kulturní, zvíře jako společník člověka pro radost, hobby, sport….)Proces ...
|
|
0,2 |
2x |
|
Úvod do mlékařství - Syrové mléko, Nemoci z mléka
Přednášky22 s. / 3. roč. / pdf
POŽADAVKY NA KVALITU SYROVÉHO MLÉKAkvalita - komplex definovaných vlastností lišících se z pohledu chovatele, zpracovatele nebo konečného spotřebitelefaktory ovlivňující vlastnosti mléka:plemeno dojnic» vliv na obsah tuku a bílkovin» vliv býkastádium laktace» mlezivo - výrazně odlišné složení» po 5 dnech již normální složeníkrmení a výţiva dojnic
»
vyvážená krmná dávka
»
tvorba tuku - objemná krmiva
»
tvorba bílkovin - jadrná krmiva
»
chuťové a pachové látky z krmiva
»
vliv výživy...
|
|
0,5 |
0x |
|
Otázky do fyziologie - vypracované
Vypracované otázky120 s. / 2. roč. / doc
1. Fyziologie rostlinné buňky- je tvořena buněčnou stěnou a protoplastem (živý obsah buňky)Protoplast - je tvořen cytoplazmou a jádrem- od bun.stěny je oddělen plazmat.membránou (plazmalemou) - obsahuje cytoplazmu, v níž je jádro (nucleus) a ostatní buněčné organely.- v cytoplazmě je soustava membrán = endomembránový systém- kromě jádra, plastidů a mitochondrií lze vše vidět pouze el.mikroskopem- cytoplazma obsahuje základní substanci = cytozol, v němž jsou organely a membránová soustava rozptýl...
|
|
10,8 |
1x |
|
Vypracované otázky z předmětu Mikrobiologie
Vypracované otázky11 s. / 1. roč. / pdf
Aktinomycety = G+ bakterie, hl. půdní, součást koloběhu uhlíku, rozkládají organické látky, některé i onemocněníOznačte rod, který nepatří mezi aktinomycety:a) Kluyveromyces - kvasinkab) Pseudomonas - nepatříc) Actinobacillus - asi patří, vylučovací metodoud) Streptomyces - patříe) Nocardie - patří!!!1 ATP = 2 moly glukózy, adenosintrifosfát, z adenosinu a tří fosfátů, Energie, tvoří se v mitochondriíchKvašení 1 molu glukózy = 2 ATPRespirace 1 molu glukózy = 38 ATPEnergetický výtěžek při glykolý...
|
|
0,8 |
0x |
|
Úvod do mlékařství - Tekuté mléčné výrobky, Hodnocení mléka a smetany
Prezentace17 s. / 3. roč. / pdf
PASTEROVANÉ MLÉKOvýroba: základní ošetření (odstředění a standardizace tučnosti, homogenizace, pasterace, příp. deaerace, vychlazení) a balenítrvanlivost ovlivněna:
»
mikrobiální kvalitou suroviny
»
kontaminací mléka po pasteraci
»
chladicím řetězcemchuť ovlivněna:» činností termorezistentních proteáz a lipáz psychrotrofních MO
»
obsahem kyslíku ve výrobku
»
účinkem světla
|
|
0,3 |
1x |
|
Význam a zdroje živočišných produktů
Prezentace25 s. / 3. roč. / pdf
Živočišné produktyMaso jatečných zvířat, drůbeže, vejce, zvěřinu, ryby, med a mléko tvoří důležitou a zhlediska nutriční hodnoty jen těžko nahraditelnou složku ve výživě člověka.Je možné, ale surčitými potížemi, zajistit plnohodnotnou výživu člověka i bez masa.V takovém případě by však bylo nutné nahradit přirozenou stravu zahrnující maso jinou promyšleně sestavenou dietou a kombinovat rostlinné potraviny s mlékem a vejci.Člověk - všežravec• mléko-jediný savec, který i vdospělosti konzumuje mlék...
|
|
0,7 |
1x |
|
Úvod do mlékařství - Význam mléka ve výživě
Prezentace22 s. / 3. roč. / pdf
VÝŽIVA
= uspokojování (hlavně) materiálních potřeb organismu - životních funkcí dodávání energie pro: - získávání tepla- životní procesy
dodávání hmoty pro:
- obnovu organismu- výstavbu tkání- tvorbu nových organismů- ochranu před nepříznivým prostředím ŽIVNÉ LÁTKY
= látky nezbytné pro funkci a výstavbu organismu
základní živiny: sacharidy, lipidy, proteiny - energie » svalová činnost
»
udržování teploty
»
nervová činnost
»
metabolizmus
»
vylučování zplodin
»
rozmnožování
»...
|
|
0,3 |
0x |
|
Výpisky z cvičení - Jakost a zpracování živočišných produktů
Poznámky16 s. / 3. roč. / doc
VÝZNAM A ZDROJE ŽIVOČIŠNÝCH PRODUKTŮŽivočišné produkty - Maso jatečných zvířat, drůbeže, vejce, zvěřinu,ryby, med a mléko tvoří důležitou a z hlediska nutriční hodnoty jen těžkonahraditelnou složku ve výživě člověka.- Je možné, ale s určitými potížemi, zajistit plnohodnotnou výživu člověka i bez masa. Vtakovém případě by však bylo nutné nahradit přirozenou stravu zahrnující maso jinoupromyšleně sestavenou dietou a kombinovat rostlinné potraviny s mlékem a vejci.Člověk - všežravec- • mléko - jedi...
|
|
0,2 |
0x |
|
Základní ošetření mléka - Základní ošetření mléka, Konzumní mléko a smetana
Prezentace14 s. / 3. roč. / pdf
ZÁKLADNÍ OŠETŘENÍ MLÉKA» tepelné ošetření -> zajištění zdravotní nezávadnosti a trvanlivosti
»
co možná nejvyšší zachování nutričních, organoleptických a technologických vlastností mlékapasterační stanice
»
odstřeďování
»
standardizace tučnosti
»
pasterace mléka
»
pasterace smetanyv případě potřeby
»
homogenizace mléka
»
deaerace
»
baktofugacepřipraví se:
»
odstředěné pasterované mléko
»
pasterované mléko se standardizovanou tučností
»
pasterovaná smetana
|
|
0,5 |
4x |
|
Zoohygiena
Skripta196 s. / 3. roč. / pdf
1. Zdraví a nemoc1.1. ZdravíZdraví zvířat je do určité míry vyjádřením souladu vnitřních a vnějších podmínek. Zatímco tradiční, v převaze empirický, způsob posuzování zdraví vychází ze zjištění laicky zřetelných příznaků onemocnění („zdravé zvíře je to, které ve srovnání s ostatními nejeví odchylky v chování"), zahrnuje soudobá odborná formulace pojmu zdraví hodnocení, interpretované na základě více kritérií.Z klinického hlediska je zdraví vysvětlováno jako stav organismu, při kterém jsou v harm...
|
|
1,3 |
5x |
|
Vypracované okruhy ke zkoušce z Mikrobiologie
Vypracované otázky9 s. / 1. roč. / doc
MIKROORGANISMY Jednobuněčné, jen mikroskopicky (popřípadě elektronmikroskopicky) viditelné organismy rostlinného, popřípadě živočišného původu. Řadí se mezi ně převážně bakterie, viry, plísně, kvasinky (houby) a prvoci. Od ostatních živých organismů se liší nepatrnou velikostí, tvarovou mnohotvárností (polymorfismem), způsobem a rychlostí množení a specifickým metabolismem. Mikroorganismy vytvářejí různorodé soubory lišící se velikostí, tvarem, biologickými vlastnostmi a vztahem k hostiteli. Něk...
|
|
0,2 |
1x |
|
Posmrtné změny - vaznost masa
Prezentace21 s. / 3. roč. / pdf
Složení libové svaloviny• obsahuje asi 75 % vody
•
vázaná-pravá hydratační (monomolekulární a multimolekulární vrstvy)-imobilizovaná (ovlivnění přitažlivých a odpudivých silmezi peptidovými řetězce)
•
ve filamentech
•
mezi filamenty
•
v sarkoplasmatickém prostoru
•
extracelulární vázaná kapilárně
»
volná-mezibuněčné prostory-volně vytékajícíZměny obsahu vody• lze imobilizovat 700 -800 g vody na 100 g bílkovin v mase• změny vzdáleností mezi peptidovými řetězci• vazby v mase » vodíko...
|
|
0,5 |
0x |
|
Vypracované otázky - Chov prasat
Vypracované otázky7 s. / 3. roč. / doc
1) Počet prasat + prasnic v ČRČR 2006: Prasata 2.840.000 ks, z toho prasnic 230.000 ks2) PSEpale, soft, exudative (bledé, měkké, vodnaté)nízké pH (za 45 min.) post mortem = 5,6 a méně3) DFDdark, firm, dry (tmavé, tuhé, suché)vysoké pH za 24 hodin post mortem = 6,2 a více4) SEUROPAparativní zpeněžovánío Prasata se zatřiďují do jednotlivých tříd jakosti na základě mrtvé hmotnosti, podílu masa, kategorie či pohlavío Třídy jakosti - S - nad 60 % lib. s., E - 55 - 59,9 %, U - 50 - 54,9 %, R - 45 - 49...
|
|
0,1 |
1x |
|
Domestikace hospodářských zvířat - hlavní domestikáti
Semestrální práce6 s. / 1. roč. / doc
Co vlastně slovo domestikace znamená a která zvířeti mluvíme, pokud hovoříme o hospodářských zvířatech? Hospodářské zvíře je zvíře, které je chováno pro hospodářský užitek - kůň, kráva, ovce, koza, drůbež, holub, kapr, jelen, bažant aj. (I. Majzlík: Chov zvířat, 2004 CZU v Praze Agronomická fakulta). Ovšem podle Ing. Dr. V. Koželuha a kolektivu: Obecná zootechnika , 1965 Státní zemědělské nakladatelství je možné ve vzdáleném slova smyslu považovat za hospodářské zvíře, kočku - chytá myši nebo ps...
|
|
0,1 |
1x |
|
Studijní materiál ke zkoušce z Genetiky
Studijní materiál59 s. / 2. roč. / docx
Historie genetiky1857 - Gregor Johann Mendel (1822 - 1844), rakouský mnich žijící v Brně, začal experimentovat s hrachy. Později se stal známým jako "otec genetiky". 1859 - Anglický biolog Charles Darwin (1809 - 1882) publikoval “O původu druhů,” kde vysvětlil hypotézu o adaptaci forem populací zvířat v čase za nejlepšího využití prostředí a tento proces nazval přirozená selekce. 1863 - Louis Pasteur vynalezl proces pasterizace, kterým se teplem inaktivují mikroorganismy. 1865 - Mendel oznámil a...
|
|
2,4 |
0x |
|
Úvod do mlékařství - Cizorodé látky v mléce
Prezentace15 s. / 3. roč. / pdf
CIZORODÉ LÁTKY» nejsou přirozenou složkou poživatin
»
nepoužívají se samostatně jako poživatiny nebo typické potravinářské přísady
»
nejsou pro daný druh poživatin charakteristické
»
popř. jejich přítomnost v poživatině nebo výše jejich množství může mít vliv na zdraví člověkaa) Exogenní:
»
kontaminanty a rezidua cizorodých látek
»
aditivab) Endogenní:
»
oxidační produkty lipidů
»
nitrososloučeninyNařízení Komise (ES) č. 1881/2006, kterým se stanoví maximální limity některýc...
|
|
0,3 |
0x |
|
Barva masa a masných výrobků
Přednášky13 s. / 3. roč. / pdf
Dělení bílkovin• sarkoplasmatické » rozpustné ve vodě a slabých roztocích soli
»
např. kataláza, myogen, albuminy, hemoglobin, myoglobin, …• myofibrilární
»
rozpustné v roztocích solí
»
nerozpustné v deionizované vodě
»
např. aktin, myosin, …• stromatické
»
nerozpustné ve vodě a solných roztocích
»
bobtnají v roztocích kyselin a zásad
»
např. kolagen, elastin, …sarkoplasmatické bílkoviny• rozpustné ve vodě a slabých solných roztocích• globulární• obsaženy vsarkoplasma...
|
|
0,4 |
1x |
|
Tvarohy a sýry
Přednášky18 s. / 3. roč. / pdf
TVAROHY A SÝRYsýr = mléčný výrobek vyrobený vysrážením mléčné bílkoviny z mléka působením syřidla nebo jiných vhodných koagulačních činidel, prokysáním a oddělením podílu syrovátkykoagulace - působením enzymového preparátu nebo v důsledku změny pH do oblasti blízké IEB kaseinudůvod zpracování mléka na sýry:• delší trvanlivost založená na fermentaci laktosy, snížení vodní aktivity a pH, nízký redox potenciál a přídavek soli• koncentrace nutričně nejcennějších složek mléka (sýry koncentrují základ...
|
|
0,2 |
0x |
|
Úvod do mlékařství - Druhy mléka
Prezentace26 s. / 3. roč. / pdf
DRUHY MLÉKA » dle vzájemného zastoupení hlavních druhŧ bílkovin: » mléka kaseinová - přežvýkavci, obsah kaseinu 75 % celkového obsahu bílkovin» mléka albuminová - masožravci, všeţravci a býloţravci s jednoduchým ţaludkem» dle ontogenetických rozdílŧ (dle prŧběhu laktace):» mléka nezralá - mlezivo či kolostrum- mléko starodojné- mléka aberantní» mléka zralá
|
|
0,6 |
0x |
|
Úvod do mlékařství - Složení mléka
Prezentace17 s. / 3. roč. / pdf
VÝVOJ A FUNKCE MLÉČNÉ ŽLÁZYmléčná žláza - fylogenetickým původem je to kožní žlázapodnět k rozvoji mléčné žlázy je zahájení funkcí pohlavních hormonů (estrogen, progesteron)3 základní funkce mléčné žlázy:• sekrece mléka: alveoly - kanálky - mlékovody - žlázový mlékojem -struk sekreční buňky - přestavba živin z krve tuk - z glycerolu a mastných kyselin bílkoviny - z volných aminokyselin laktóza - z krevní glukózy• shromažďování mléka lalůčky - mlékovody - mlékojem• spouštění mléka kontrakce myoep...
|
|
0,7 |
0x |
|
Vypracované otázky ke zkoušce ze SPECIÁLNÍ FYTOTECHNIKY
Vypracované otázky11 s. / - roč. / doc
1.Tvary ovocných rostlin = stromy dle výšky kmenePod pojmem tvar rozumíme uspořádání nadzemních orgánů. Základní tvary – keř, strom, stromek (u drobného ovoce)Stromy – zákrsek (0,5-0,7 m), čtvrtkmeny (0,9-1,1 m), polokmeny (1,3-1,5 m), vysokokmeny (1,8-2 m)2. Vlastnosti chmelové hlávkyDobrá vzrůstnost a dobrá vyzrálost, hlávky jsou zavřené, velikostně vyrovnané, vřeténko má pravidelnou a jemnou stavbu, je hustě článkované, bez příznaků poškození a napadení chorobami, škůdci, bez mechanického poš...
|
|
0,1 |
0x |
|
Témata z předmětu Chov zvířat II
Vypracované otázky48 s. / - roč. / doc
Tvorba mlékaintenzívní růst mléčné žlázy - období pohlavního dospívání a březosti alveoly - kanálky - mlékovody - žlázový mlékojem - struksekreční buňky - přestavba živin z krve tuk - z glycerolu a mastných kyselin bílkoviny - z volných aminokyselin laktóza - z krevní glukózySložení kravského mléka průměr: voda 87,5% tuk 3,8% bílkoviny 3,3% laktóza 4,7% min. látky 0,7%80% z bílkovin = kaseinSložení mlezivaasi 5 dní po oteleníprůměr: voda 75% tuk 5,4% bílkoviny 15,1% laktóza 3,3% ...
|
|
0,3 |
0x |
|
Úvod do mlékařství - Složky mléka
Prezentace24 s. / 3. roč. / pdf
BÍLKOVINY MLÉKA- vysokomolekulární polymerní sloučeniny- skládající se z L-alfa-aminokyselin- syntetizovány v mléčné žláze nebo přecházejí do mléka z krve- jsou to vysokohodnotné bílkoviny- obsahují esenciální aminokyseliny - podmiňují hlavní technologické vlastnosti (kvasnost a syřitelnost)Fyzikálně-chemické vlastnosti bílkovin- nedialyzují- agregace- fluorescence- koagulace- denaturují
|
|
0,8 |
0x |
|
Kysané mléčné výrobky
Prezentace10 s. / 3. roč. / pdf
KYSANÉ MLÉČNÉ VÝROBKYkysaný (fermentovaný) mléčný výrobek = mléčný výrobek získaný kysáním mléka, smetany, podmáslí nebo jejich směsi za použití mikroorganismůPrincip výroby:výběr mlékanízký počet MObez inhibičních látekstandardizace tuku a tukuprosté sušinytuk: nejčastěji 0,5 - 3,5 %obsah tukuprosté sušiny: jogurty min 8,2 %přídavek sacharidů, umělých sladidel a stabilizátorůhydrokoloidy - váží vodu, zvyšují viskozitu a pomáhají snižovat objemsyrovátky vylučované na povrchunejčastěji používané:...
|
|
0,4 |
0x |
|
Mlékařská mikrobiologie
Prezentace10 s. / 3. roč. / pdf
MLÉKAŘSKÁ MIKROBIOLOGIEzákysové kultury = čisté kultury nebo směsi vybraných definovaných a živých mikroorganismů, které se používají jako inokulum v množství nejméně 10^6 buněk g-1 potraviny s cílem zahájení procesu fermentace, která má zlepšit vzhled, chuť, vůni a trvanlivost produkturozdělení kultur dle druhové a kmenové skladby:• jednokmenové• vícekmenové• směsné vícekmenové• tradiční kulturyhlavní funkce MO v zákysových kulturách:• zajištění technologické zpracovatelnosti surovin na výrobky...
|
|
0,3 |
0x |
|
Psychologie - otázky
Vypracované otázky9 s. / - roč. / doc
1. Systém psychologických věd (přednáška:1. skripta: ne)Historie psychologie do značné míry souvisí s historií filosofie; základem psychologie byl Psychologický institut v Lipsku, zal. 1875. Různé směry psychologie- Psychoanalýza (hlubinná psychologie) - S. Freud ® Člověka neovlivňuje jen jeho vědomí, ale hlavně nevědomí (člověk neví, co ho ovlivňuje) - člověka ovlivňují hlavně dva pudy - sexuální a pud smrti Þ Člověk = Super ego (morálka) + Vědomí (Ego) + Nevědomí (Id, pudy). Člověk má různé...
|
|
0,1 |
1x |
|
Souhrn speciální fytotechniky
Poznámky27 s. / - roč. / doc
ÚVODZelené rostliny:-dokáží přetvářet neústrojné látky na ústrojné-výživa všech živých organismů-aktivně se podílí na zvětrávání hornin a tvorbě půdy-vytváří a hromadí humus -chrání půdu před erozí-rozkládají organickou hmotu odumřelých rostlin a živočichů až na neústrojné látkyRostliny člověku poskytují:potravinydoplňkové látkysuroviny pro průmyslkrmiva pro živočišnou výrobuosiva a sadbustelivoposklizňové zbytkyzelené hnojivozkrášlení přírodyzdroj fosilní energie Růstnevratný proces kvantitativ...
|
|
0,2 |
0x |
|
Tabulky pro vypracování projektu hnojení
Výpočet6 s. / - roč. / doc
Tabulky pro vypracování projektu hnojení
(Určeno pro posluchače PEF a LF ČZU)
|
|
0,1 |
0x |
|
Osevní postupy - přehled
Projekt4 s. / - roč. / doc
OSEVNÍ POSTUPY (OP) - PŘEHLEDPŘEHLED PLODIN:Obilniny:Pšenice ozimá: - ozimvelmi náročná na předplodinu, proto je řazena na nejlepší místo v OP. (po víceletých pícninách)dobré předplodiny jsou: vojtěška, jetel, včas sklizené okopaniny, luskoviny, kukuřice na siláž, řepka, mák, hořčicejako plodina pro podsevy není vhodná.Pšenice jarní: - jařinaje méně náročná na předplodinu než pšenice ozimá, také snáší lépe obilninu jako předplodinu.nejlepšími předplodinami jsou animálně hnojené okopaninyje vhodn...
|
|
0,1 |
5x |
|
Nejdůležitější čeledi polních plevelů
Tahák1 s. / - roč. / doc
1
bobovité
2
brukvovité
3
brutnákovité
4
hluchavkovité
5
hvězdnicovité
6
jitrocelovité
7
kakostovité
8
kokoticovité
9
kopřivovité
10
krtičníkovité
11
laskavcovité
12
liliovité
13
lilkovité
14
lipnicovité
15
lomikamenovité
16
makovité
17
merlíkovité
18
mořenovité
19
mrkvovité
20
prvosenkovité
21
pryskyřníkovité
22
pryšcovité
23
přesličkovité
24
ptačincovité
25
rdesnovité
26
růžovité
27
rýtovité
28
silenkovité
29
sítinovité
30
slézovité
3...
|
|
0,1 |
24x |
|
Zákres honů do topografického plánu
Výpočet3 s. / - roč. / doc
Úkol:Do daného topografického plánu zakreslete další dva hony osevního postupu, za dodržení těchto podmínek :1) každý z nově zakreslených honů bude mít stejnou výměru jako v zadání zakreslený s tolerancí ± 0,5 ha2) minimální vzdálenost hranice honu od hráze rybníka musí být 10 m3) do území honů nelze zahrnout plochy o svažitosti větší než 10%4) každý z honů je celistvý a mohou se vzájemně dotýkat5) ve vypracování uveďte použité vzorce, dosazovaná čísla, výsledky, přepočet zadané t...
|
|
0,2 |
0x |
|
Test z prědmetu Základy chovu exotických zvířat
Testy4 s. / - roč. / docx
1.Jaký orgán je poškozený při zeleném zbarvení močové složky trusu u exot.zvířat?- pečeň(žlučník) ?2.Jakými lab.technikami jsou diagnostikované virs.onemocnění u exot.ptáků?-PCR...?3.Popište terapeutický plán při retenci vajec?- -teplo, zvýšení vlhkosti, do kloaky kapku oleje-kalcuiumglukonát (5-10 mg/kg ž.hm.), oxytocín(0,01-? Ml),vit.D3,E selen, parenterálně elektrolyty, antiflogistika, ATB, ovocentéza4.Co znamená PBFD?-Psitacci Beak and Feather disease, způs.Circovirusem5.Jaký je hemat.nález ...
|
|
0,1 |
6x |
|