Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Návrh na zlepšení procesů na výrobní lince

«»
Přípona
.pdf
Typ
diplomová práce
Stažené
0 x
Velikost
2,3 MB
Jazyk
český
ID projektu
10693
Poslední úprava
21.08.2017
Zobrazeno
353 x
Autor:
aladeen
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
V závěru dvacátého století se podniky ocitly ve zcela nové situaci, rozdílné od té, kterou znaly. Na trhu se objevila nová konkurence a nové technologie, které ovlivnily změnu zvyklostí a přání zákazníků. Díky tomu i samotné podniky procházejí výraznými změnami. Nový příliv zahraničních firem způsobil tlak na zvyšování produktivity, snižování nákladů a cen, které budou schopné čelit vysoké konkurenci. Proto se podniky musejí zaměřovat na neustálé zlepšování procesů.
K vypracování diplomové práce byl vybrán podnik v České republice se zahraničním vlastnictvím, jehož název z důvodu citlivosti informací není použit. Zvolené téma se zabývá analýzou procesů na výrobní lince a návrhy na možné kroky ke zlepšení. Analýza bude zaměřena na montážní linku vyrábějící komponenty, které jsou součástí převodové části motoru. Tato linka se skládá z pěti úseků, z nichž tři představují pásovou linku a dva úseky, ve kterých dochází k tepelnému zpracování a vytvrzování povrchu materiálu.
Cílem práce je především najít úzké místo a navrhnout opatření, která povedou ke zvýšení synchronizace výrobních linek a redukci zásob. Úzké místo je takové, které omezuje průtok celého výrobního systému, tedy i jeho schopnost generovat peníze. Proto musí úzké místo pracovat nepřetržitě a na sto procent. Každá minuta ztracená v úzkém místě systému je nenahraditelná. Každá hodina ušetřená v jiném než úzkém místě nemá žádný ekonomický význam. Abychom byli schopni najít úzké místo, bude nutné se seznámit s výrobním podnikem a především s výrobními procesy, kterými sledovaný výrobek prochází. K nalezení úzkého místa je nezbytné detailně poznat, o jaký výrobek se jedná a z jakých částí je složen. Je nezbytné také pochopit technologickou stránku výrobních procesů. Všechny probíhající výrobní činnosti musejí být sladěny tak, aby bylo dosaženo výsledných parametrů, vzhledu a kvality výrobku.
Informace o výrobě bude autorka získávat pomocí rozhovorů se zaměstnanci podniku, vlastním měřením a také z interních dokumentů či z informačního systému SAP. Na základě poznání výrobního procesu budou stanoveny kroky ke zjištění potřebných dat. Především se bude jednat o měření jednotlivých operacích na výrobních linkách a měření taktů jednotlivých linek. Takt linky bude měřen jako délka výrobního času mezi dvěma po sobě jdoucími vyrobenými kusy. Výsledky z měření umožní zjistit výrobní kapacitu linek, pomocí kterých nalezneme nejpomalejší proces ve výrobě. Dále se bude s těmito výrobními kapacitami počítat tak, aby byla nalezena optimální cesta vedoucí k synchronizaci linek a redukci zásob.

Klíčová slova:

teoretické principy

štíhlost podniku

výrobní podmínky

logistický proces

prostorové uspořádání



Obsah:
  • 1 Úvod 5
    2 Teoretické principy organizace práce na výrobních linkách 7
    2.1 Výrobní prostředí 7
    2.2 Organizace a řízení výroby 8
    2.3 Plánování výroby 9
    2.3.1 Plánování výrobního programu 9
    2.3.2 Plánování výrobního procesu 10
    2.3.3 Velikost výrobní dávky 11
    2.3.4 Průběžná doba výrobku a výroby 11
    2.4 Výrobní takt, rytmus a synchronizace 13
    2.5 Řízení dodavatelského řetězce 15
    2.6 Štíhlost podniku 15
    2.6.1 Kaizen 16
    2.6.2 Teorie omezení 17
    2.6.3 Optimalizace seřizování 20
    2.6.4 Metody stanovení spotřeby času 21
    3 Charakteristika výrobních podmínek 24
    3.1 Charakteristika podniku 24
    3.2 Charakteristika výrobku 26
    3.3 Popis logistického procesu 27
    3.4 Vytvoření objednávky 29
    4 Analýza procesů na výrobní lince 32
    4.1 Popis výrobní linky 32
    4.2 Měření doby trvání operací 35
    4.3 Zpracování dat z provedeného měření 36
    4.4 Nalezení úzkého místa 39
    4.5 Závěry z analýzy 40
    5 Doporučení ke zlepšení 41
    5.1 Návrhy na změnu pracovních režimů 41
    5.1.1 Zastavení 1. linky 41
    5.1.2 Dvousměnný provoz 1. linky 42
    5.1.3 Kombinace třísměnného a dvousměnného provozu na 1. lince 43
    5.1.4 Porovnání variant změn 43
    5.1.4.1 Původní varianta 43
    5.1.4.2 Zvýšení kapacity úzkého místa 44
    5.1.4.3 Podřízení výroby úzkému místu 45
    5.2 Vytvoření zásoby za úzkým místem 47
    5.3 Návrh změny pravidelné údržby 47
    5.4 Návrh změny prostorového uspořádání 48
    5.5 Zaškolení pracovníků ve výrobě 49
    6 Závěr 50
    Seznam použité literatury 54
    Seznam zkratek 56
    Seznam obrázků
    Seznam tabulek
    Prohlášení o využití výsledků diplomové práce
    Seznam příloh
    Přílohy
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše