Základy lovecké kynologie - podklady pro zápočet
Studijní materiál32 s. / 1. roč. / pdf
1 ÚvodTento studijní materiál je určen pro posluchače všech oborů předmětu Myslivost na Mendelově univerzitě v Brně. Je předpokládána znalost zoologie, morfologie a fyziologie zvířat, které jsou v textu řešeny pouze povrchově. Následující text slouží jako základ pro zdárné složení dílčího zápočtu ve výše zmíněném předmětu. Problematika lovecké kynologie je však mnohem složitější a její problematika je široce řešena v běžně dostupných publikacích, jejichž nastudování vřele doporučujeme.2 Anatomie...
|
|
0,3 |
1x |
|
Analýza regionu Vysočina - seminární práce z předmětu Ekologické zemědělství
Seminární práce12 s. / 1. roč. / docx
1. ÚVODPříroda - je slovo, jehož význam zná každé malé dítě. Je to něco, co nás obklopuje, něco, co vyhledáváme. Dalo by se říci, že je to prostor pro člověka stále záhadný, neprozkoumaný, který skýtá stále nová a nová poznaní. Ale už méně si uvědomujeme, že příroda, jako taková, je základem naší existence, je to zdroj potravy pro nás i jiné živočichy a organismy, je to zásobárna různých surovin a materiálů, které v dnešní době považujeme za samozřejmé. Proto by člověk měl udělat maximum pro to,...
|
|
0,1 |
1x |
|
Chladírny a mrazírny potravin
Prezentace127 s. / 1. roč. / pdf
Chladírny a mrazírny potravin• Chlazením a mražením- se konzervuje a dlouhodobě uchovává celá řada surovin potravin a potravin rostlinného a živočišného původu.• Chlazením a mražením se uchovávají- brambory, ovoce, zelenina a potravinářské výrobky z nich.- maso hovězí vepřové, drůbeží, tzv. na kosti i bez kosti,- masné výrobky a řada dalších potravin, resp. potravinářských komodit.• Je to tedy velmi důležitá potravinářská vícekomoditní technologie a technika pro dlouhodobou uchovatelnost naznače...
|
|
2,9 |
3x |
|
Vstřebatelnost vápníku
Prezentace16 s. / 1. roč. / ppt
Význam vápníku- Dospělý člověk vážící 70 kg má v těle 1200 g vápníku, z toho 98% je obsaženo v kostech.- Vápník povzbuzuje nervovou a svalovou soustavu, činnost srdce, ovlivňuje srážlivost krve.Vstřebatelnost vápníku a věk- Absorpce vápníku je vázána také na věk jedince a množství přijatého vápníku. - V dětství a dospívání je tělo schopno zužitkovat až 50% přijatého vápníku. - V dospělosti již jen kolem 25%. - Při sníženém příjmu se absorpce mírně zvýší, ale z dlouhodobého hlediska je potřeba za...
|
|
0,2 |
0x |
|
Kontrolní otázky ke zkoušce z předmětu Mikrobiologie
Vypracované otázky77 s. / 1. roč. / doc
Důvody zájmu o mikroorganismy(dopad mikroorganismů na lidstvo)- mikrobiologie jako věda má své počátky spojeny se snahou porozumět příčinám nejrůznějších infekčních onemocnění- třebaže v současnosti jsou mnohé patogenní mikroorganismy pod kontrolou,- Pro nemocné AIDS (acquired immune defficiency syndrome),- pro pacienty s rakovinným onemocněním, jejichž imunitní systém je devastován následkem léčby- nebo pro onemocnění patogeny s mnohonásobnou lékovou rezistencí- mohou být mikroorganismy stále n...
|
|
6,1 |
4x |
|
Ochrana rostlin - Rostlinolekařství - výpisky z přednášek
Přednášky35 s. / 3. roč. / doc
OCHRANA ROSTLIN - ROSTLINOLÉKAŘSTVÍ• Vědní obor a činnosti zabývající se komplexní péčí o zdraví kulturních rostlin• Soustava ochranných opatření, jimiž se v porostech zemědělských plodin vytvářejí nepříznivé podmínky pro rozvoj škodlivých činitelů s cílem maximálně redukovat ztráty způsobené chorobami, škůdci a plevely- Zemědělská fytopatologie- Zemědělská entomologie- Herbologie• Zemědělská fytopatologie • Obor zabývající se studiem příčin a projevů chorob způsobenými biotickými příčinami (vir...
|
|
0,5 |
1x |
|
Přednášky z předmětu Zpracování rostlinných produktů
Přednášky47 s. / 3. roč. / pdf
Limitující faktory rozvoje populace• Energie - hrozí vyčerpání klasických zdrojů (plyn, ropa - využití vodní, větrné, biolíh… )• Voda - provozní odpady, globální změny..• Potraviny - hrozí nedostatek potravinMotto:• Moudrý člověk by si měl uvědomit, že zdraví je největším darem života. (Hippokrates)Jakost rostlinných výrobků• Jakost obecně - souhrnem užitných vlastností výrobku, které mají uspokojit stanovené nebo předpokládané požadavky spotřebitele• U zemědělských rostlinných produktů se...
|
|
0,3 |
1x |
|
Kontroly plnění zásad integrované ochrany v polních plodinách - Průvodce kontrolním systémem plnění zásad integrované ochrany v polních plodinách pro rok 2014
Prezentace81 s. / 1. roč. / pdf
ÚVODPro pěstitele, profesionální uživatele přípravků na ochranu rostlin, je důležité pochopení významu implementace systému integrované ochrany rostlin (dále jen „IOR“). Legislativní zavádění systému IOR v Evropské Unii je rámcově vymezeno osmi obecnými zásadami. Tato opatření umožňují plnit jak regulaci rizikových pesticidů pro životní prostředí a zdraví člověka, tak zachování nebo zvýšení ekonomické efektivnosti pěstebních opatření. Uplatňování systému IOR vede ke zvyšování ekonomické efektivn...
|
|
6,3 |
0x |
|
Ochrana proti škodlivým činitelům v porostu pšenice seté
Seminární práce19 s. / 1. roč. / docx
1. Agrotechnika1.1. Osevní postupPšenice patří mezi plodiny zhoršující. V půdě zanechává střední množství posklizňových zbytků s širokým poměrem C:N. Předplodina je významným faktorem ovlivňujícím formování porostu po zasetí i po většinu vegetace. Klasické osevní postupy se dnes v našem zemědělství prakticky nepoužívají. V důsledku silného zúžení druhové sklady zemědělských plodin se pšenice na jednom stanovišti zařazuje v krátkých časových odstupech, často je zařazována opakovaně dva i tři roky...
|
|
6,8 |
2x |
|
Termomechanika a termokinetika sdílení tepla ve výměnících tepla
Poznámky33 s. / 2. roč. / pdf
Ve výměnících tepla dochází obecně ke všem třem možným způsobům sdílení tepla. Nejčastěji dochází ve výměnících tepla ke sdílení tepla vedením (kondukcí) a prouděním (konvekcí). K tomuto způsobu dochází např. u chladících výměníkůspalovacích motorů, chladících kondenzátorů chladících oběhů, v ohřívácích vody či jiných tekutin, topných tělesech atp. Méně často dochází ke sdílení tepla sáláním (tepelným zářením).1.0 Druhy sdílení teplaVedení tepla se vyznačuje tím, že je vázáno na látku (pevnou, a...
|
|
0,7 |
0x |
|
Mikrobiologie (pro zahradnické obory) - obecná část a ekologie mikroorganismů
Studijní materiál244 s. / 1. roč. / zip
1 ÚVOD, ANEB PROČ STUDOVAT MIKROBIOLOGIIProto!!! Protože každý z nás by měl o mikroorganismech něco vědět. A proč? Protože bez mikroorganismů by nebylo ani tzv. vyššího života. Protože každý z nás je s mikroorganismy v kontaktu od svého narození po celý život jak v osobním, tak v našem případě i v profesním životě. Každý člověk je již v době svého zrodu kolonizován „spřátelenými“ mikroorganismy v ohromném množství jedinců i počtu druhů tvořícími společně tzv. lidský mikrobiom (dříve mikroflora),...
|
|
3,4 |
1x |
|
Termomechanika - skripta - Termomechanika směsi plynů, par a vlhkého vzduchu
Skripta68 s. / 2. roč. / pdf
II. TERMOMECHANIKA SMĚSI PLYNŮ, PAR A VLHKÉHO VZDUCHU1.0 Směsi plynůNejběžnější směsí plynů je atmosférický vzduch. Je to směs dusíku, kyslíku a v menší míře jsou zastoupeny oxid uhličitý, vodík a nepatrné množství vzácných plynů. Zvláštním případem jsou směsi plynů a přehřátých par jiné látky - např. vzduchu a přehřátých vodních par. Směsi plynů jsou také výfukové plyny spalovacích tepelných strojů.Směsi plynů nejsou analogické směsím mechanickým, poněvadž jejich jednotlivé složky nemůžem čistě...
|
|
2,3 |
3x |
|
Rozdělení, druhy a charakteristiky sušáren potravin
Prezentace33 s. / 1. roč. / pdf
Rozdělení, druhy a charakteristiky sušáren potravinSušárna musí odpovídat:- vlastnostem sušených potravin,- způsobu sušení- postupu (řádu) sušeníRozdělení, druhy a charakteristiky sušáren potravinV potravinářství je druh používané sušárny ovlivněn také provozními požadavky:- sezónní charakter provozu, odpovídající sezónnosti sklizně sušených potravin;- značně rozdílné fyzikálně-mechanické vlastnosti jednotlivých skupin sušených potravin (zrniny, mléko a pod.);- většina sušených potravin má vysok...
|
|
4,4 |
0x |
|
Vypracované otázky ke zkoušce z předmětu Chov hospodářských zvířat 3
Vypracované otázky140 s. / 2. roč. / doc
1. VÝZNAM CHOVU HZSPOLEČENSKÝ VÝZNAM CHOVU A PRODUKCE HZ- 3 základní funkce:• produkční• sociální• ekologickáPRODUKČNÍ FUNKCE- produkce potravin pro obyvatelstvo- soběstačnost v produkci - co se vyrobí, to se spotřebuje (pouze v produkci mléka a hovězího masa)- import a export potravin:• dovoz - Německo, Polsko, Nizozemí, Slovensko (vepřové, drůbeží, jehněčí, vejce)• vývoz - Slovensko, mléko do Německa, PolskoSOCIÁLNÍ FUNKCE- zaměstnanost obyvatelstva- vývoj zaměstnanosti v zemědělství- sociální...
|
|
0,8 |
5x |
|
Strojírenská technologie ll - přednáška - Obrábění, nástrojové materiály
Prezentace19 s. / 2. roč. / ppt
OBRÁBĚNÍTechnologický proces, při kterém je z polotovaru odebírán materiál za účelem získání součástky určitých:- rozměrů- tvaru a polohy funkčních ploch- drsnosti povrchuMateriál odebíráme nejčastěji mechanicky řezáním (el.chemicky, elektricky, ultrazvukem..) Na obráběcím stroji, působíme prostřednictvím obráběcího nástroje na obrobekNÁSTROJOVÉ MATERIÁLY1. NÁSTROJOVÉ OCELI 1.1 UHLÍKOVÉ 1.2 SLITINOVÉ 1.3 RYCHLOŘEZNÉ2. CORONITE3. SLINUTÉ KARBIDY 3.1 JEDNOKARBIDOVÉ 3.2 DVOJKARBIDOVÉ 3.3 KOMBINOVAN...
|
|
3,3 |
3x |
|
Vypracované otázky ke zkoušce z Elektroenergetiky
Vypracované otázky15 s. / 2. roč. / doc
1) Problematika výroby elektrické energieZákladní zvláštností výroby el. Energie proti ostatní průmyslové výrobě je, že elektrická energie nemůže být vyráběna na sklad, její výroba musí být v každém okamžiku přizpůsobena spotřebě - konzumu (neuvažujeme samozřejmě nepatrnou možnost akumulátorů, což je z hlediska celkové bilance spotřeby el. energie naprosto nicotné). V porovnání s některými odvětvími výroby, rovněž závislými na kolísání odběru, jako např. plynárenství a vodárenství, které vak maj...
|
|
0,1 |
2x |
|
Vypracované zkouškové okruhy z Organické chemie
Vypracované otázky138 s. / 1. roč. / doc
ORGANICKÉ LÁTKY- jsou tvořeny jen několika prvky - zpravidla C, O, H, N- další významné prvky: halogeny, chalkogeny, kovy (př: S, P, Cl, Br)- ostatní prvky: Li, Ti, Pb, Al- Toxické prvky: Cd, Hg, Pb, AsCHEMICKÁ VAZBA- silová interakce mezi atomy, která vede ke snížení energie soustavy a umožňuje vzniku molekul- společné sdílení elektronů ve valenční vrstvěPARAMETRY VAZBY• vazebná energie (kJ/mol) = energie, která se uvolní při vzniku určité chemické vazby• disociační energie (kJ/mol) = energie, ...
|
|
12,2 |
4x |
|
Vypracované otázky ku předmětu Pozemkové úpravy
Vypracované otázky22 s. / 3. roč. / doc
Co jsou pozemkové úpravy - definice, cíl, smysl, účel?- §2 Z č.139/2002 Sb. - Zákon o pozemkových úpravách (a jiné Z č.344/1993 Sb., V 545/2002, 190/1996, …)- “Pozemkovými úpravami [1]) se ve veřejném zájmu prostorově a funkčně uspořádávají pozemky, scelují se nebo dělí a zabezpečuje se jimi přístupnost a využití pozemků a vyrovnání jejich hranic tak, aby se vytvořily podmínky pro racionální hospodaření vlastníků půdy. V těchto souvislostech se k nim uspořádávají vlastnická práva a s nimi souvis...
|
|
1,8 |
3x |
|
Bioklimatologie - doprovodné texty k přednáškam
Skripta137 s. / 1. roč. / pdf
Předkládaný text multimediálního materiálu má sloužit jako studijní materiál pro posluchače předmětu „Bioklimatologie“ resp. „Agroklimatologie“ Mendelovy univerzity v Brně a také jako doprovodný text pro jednotlivé přednášky, které jsou nabízeny posluchačům tří fakult - Agronomické, Zahradnické, Lesnické a dřevařské, přičemž v rámci volitelnosti není výjimkou účast i studentů z fakulty Provozně ekonomické. Již jeho zpracování, umístění na síti internet a především volná forma jeho šíření indikuj...
|
|
1,6 |
0x |
|
Bílkoviny, peptidy, aminokyseliny - prezentace
Prezentace97 s. / 1. roč. / pdf
BílkovinyV organizmu plní řadu jedinečných a mimořádných funkcí.• Biochemické disciplínySpolu s DNA a RNA, polysacharidy (lipidy) se řadí mezi biopolymery.Rostliny a některé mikroorganizmy - syntéza bílkovin ze základních substrátů• Voda• Oxid uhličitý• Anorganické sloučeniny dusíkuŽivočichové - příjem potravou.Při trávení se bílkoviny hydrolyzují na základní složky (AMK, další sloučeniny), ze kterých si živočichové syntetizují vlastní specifické bílkoviny nebo je využívají jako zdroj energie - ...
|
|
12,6 |
0x |
|
Prezentace na téma Varní zařízení - scezování
Prezentace44 s. / 1. roč. / pdf
SCEZOVÁNÍ SLADINY• Odrmutované dílo lze popsat jako hustou suspenzi mláta ve vodném roztoku extraktivních látek, tj. ve sladině.• Obě tyto složky je třeba při scezování co nejdokonaleji rozdělit.• V první fázi scezování se s využitím filtrační vrstvy mláta oddělí hlavní podíl v suspenzi zadržené sladiny, tj. předku, ve druhé fázi se mláto promyje horkou vodou.• Promytím, v pivovarské terminologii vyslazením, se získá zředěná sladina zvaná výstřelky. Jakmile dosáhne celkový objem předku a výstřel...
|
|
1,6 |
0x |
|
Vypracované otázky ke zkoušce z Mikrobiologie
Vypracované otázky97 s. / 1. roč. / doc
1/1 Důvody zájmu o mikroorganismy (dopad mikroorganismů na lidstvo)-mikrobiologie jako věda má své počátky spojeny se snahou porozumět příčinám nejrůznějších infekčních onemocnění-třebaže v současnosti jsou mnohé patogenní mikroorganismy pod kontrolou,-Pro nemocné AIDS (acquired immune defficiency syndrome), -pro pacienty s rakovinným onemocněním, jejichž imunitní systém je devastován následkem léčby -nebo pro onemocnění patogeny s mnohonásobnou lékovou rezistencí …. mikroorganismy stále nejvážn...
|
|
6,1 |
14x |
|
Nenasycené mastné kyseliny ve výživě člověka
Bakalářská práce33 s. / 3. roč. / doc
Nenasycené mastné kyseliny a jejich působení na živé organismy a hlavně jejich působení na člověka je téma, o které se již několik desetiletí zajímá stále více vědců, ale i laická veřejnost. Zájem vyvolávají především zdravotní účinky vyvolané příjmem stravy bohaté na tyto kyseliny. O zdraví a nemoci rozhoduje naše strava a zejména její kvalita. Z potravy si v našem těle buňky a tkáně odebírají potřebné látky pro svou činnost a regeneraci. Zdraví je ovlivněno volbou tuků, které jsou pro naše těl...
|
|
0,3 |
0x |
|
Stanovení bílkovin (aminokyselin) separačními metodami
Prezentace25 s. / 1. roč. / pdf
Stanovení bílkovin (aminokyselin) separačními metodamiSeparační metody hrají při stanovení bílkovin významnou roli pro stanovení jednotlivých bílkovinA ne pouze jejich celkový obsah.Metody chromatografické a elektromigračníVysokoúčinná kapalinová chromatografieGelová chromatografie (GPC, SEC)Iontoměničová chromatografieKapilární elektroforézaIsoelektrická fokusaceStanovení aminokyselinového složení bílkovinJe významné z hlediska• nutričního• technologickéhoVolné aminokyseliny se stanovují• sumár...
|
|
0,8 |
0x |
|
Zkoušky z oblasti koroze a ochrany proti korozi kovů - Zkoušky ochranné účinnosti dlouhodobých povrchových ochran
Prezentace41 s. / 2. roč. / ppt
Rozdělení zkoušek- Dlouhodobé - v atmosféře (ČSN ISO 8565)- ve vodě, v půdě- ve specifických provozních podmínkách- Laboratorní zrychlené - zesílená intenzita některých korozních činitelů- normalizované- nenormalizovanéZkoušky korozní odolnosti kovů- významné pro stanovení korozní odolnosti kovů- dlouhodobé - všechny typy- výstup - korozní sborníky - možnosti - zkoušky chování kovů ve specifických zemědělských prostředích: - stáje pro hospodářská zvířata - silážní prostory a sklady krmiv a hnoji...
|
|
2,4 |
0x |
|
Vitaminy (Funkce, Rozdělení, Hypovitaminóza, avitaminóza, Hydrofilní vitaminy)
Přednášky60 s. / 1. roč. / pdf
Vitaminy- Funkce v organizmu:• esenciální exogenní biokatalyzátory- Rozdělení:• rozpustné ve vodě:- thiamin, riboflavin, niacin, pyridoxin, pantothenová kyselina, biotin, folacin, kobalamin- kyselina askorbová• rozpustné v tucích:- A, D, E, KHypovitaminóza, avitaminóza- Hypovitaminóza -nedostatečná saturace:- nedostatek v potravě- antivitaminy:- strukturní analogy- kompetitivní inhibice enzymu- vazba na transportní protein- daná látka vitamin inaktivuje- daná látka tvoří s vitaminem nevyužiteln...
|
|
0,3 |
1x |
|
Vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, K)
Přednášky43 s. / 1. roč. / pdf
Funkce• Vidění• Ovlivnění buněčné diferenciace• Embryogeneze: správný vývoj zárodku• Imunita: humorální; buněčnáVidění• foton → 11-cis-retinal-opsin [rodopsin]→ cis→trans izomerizace → změna konformace opsinu → uzavření Na+-kanálků → změna membránového potenciálu → přenos signálu do mozkuOvlivnění buněčné diferenciace→ Ochrana epitelů• Mechanizmy:» Kyselina retinová jako transkripční faktor:- retinol → vazba na vazebný protein (plasma) → vstup do cytosolu buňky → oxidace: retinol→ retinal→kyseli...
|
|
1,1 |
0x |
|
Vypracované zkouškové otázky z Pedologie
Vypracované otázky27 s. / 1. roč. / doc
1.Definice pojmu půdaDefinice podle Dokučajeva /dynamické pojetí/. „Půda je samostatný přírodně-historický útvar, který vzniká a vyvíjí se zákonitým procesem působení /vícerých/ půdotvorných činitelů“.Půda je samostatný přírodně-historický útvar, který vzniknul v důsledku komplexního působení vnějších činitelů ( klima, biologický faktor, podzemní voda) na mateční horninu v určitém čase. Definice podle Rammana /statické pojetí - dříve používané/.„Půda je povrchová, zvětrávající vrstva pevné zemsk...
|
|
0,3 |
5x |
|
Učební materiál na zápočet z Mikrobiologie
Studijní materiál14 s. / 4. roč. / docx
Popis mikroskopu• Mechanická částo Stativ + podstavec (kostra mikroskopu)- Ovládání světla (halogenová žárovka)o Stolek + svorkyo Mikroskopický a makroskopický šroub• Optická část o Okuláry (Huygensovy okuláry) - zvětšení 10x- Skládá se z: kruhové clonky (kulaté zorné pole, eliminace sférické vady), okulárový mikrometr o Binokulární hlavice (rozvod světelných paprsků do okulárů)o Objektivy- Poskytují skutečný, zvětšený a převrácený obraz- Umístěny na revolverové hlavici- Zvětšení 10, 20, 40, 100...
|
|
0,3 |
0x |
|
Vypracované otázky z předmětu Pedológia
Vypracované otázky25 s. / 1. roč. / doc
1.Definice pojmu půdaDefinice podle Dokučajeva /dynamické pojetí/. „Půda je samostatný přírodně-historický útvar, který vzniká a vyvíjí se zákonitým procesem působení /vícerých/ půdotvorných činitelů“.Půda je samostatný přírodně-historický útvar, který vzniknul v důsledku komplexního působení vnějších činitelů ( klima, biologický faktor, podzemní voda) na mateční horninu v určitém čase. Definice podle Rammana /statické pojetí - dříve používané/.„Půda je povrchová, zvětrávající vrstva pevné zemsk...
|
|
0,3 |
0x |
|
Fyzika - Laboratorní cvičení - skripta
Skripta98 s. / 2. roč. / pdf
Měření různých veličin a charakteristik technických, přírodních i biologických procesů patří do náplně činnosti zemědělského nebo lesnického inženýra. Proto je nutné, aby si každý student osvojil praktické postupy při měření základních fyzikálních veličin, dokázal stanovit nebo odhadnout chyby měření a také výsledky svých měření dokázal vhodným způsobem zpracovat a prezentovat. Z těchto důvodů je možné tato skripta rozdělit na několik částí.V části první se student seznámí s problematikou stanov...
|
|
1,2 |
0x |
|
Látky vonné a chuťové - senzoricky významné látky
Prezentace68 s. / 1. roč. / pdf
Látky vonné a chuťové - senzoricky významné látkyCharakteristické vlastnostiVonné látky• nízkomolekulární látky Mr < 300• málo rozpustné ve vodě• většinou nepolární nebo středně polární• těkavé (kapalné i tuhé) nebo plynné při lab. teplotě (důležité vlastnosti: teplota varu, tlak nasycených par)Chuťové látky• nízkomolekulární látky i látky o střední Mr• polární i nepolární látky• organické i anorganické sloučeniny• kyseliny, zásady i látky bez acidobazických vlastností
|
|
0,6 |
1x |
|
Vypracované zkouškové otázky z Fyziky
Vypracované otázky28 s. / 1. roč. / doc
1.ZÁKLADNÍ JEDNOTKY SI- základní: délka ( l-metr-m), hmotnost (m-kilogram-kg), čas (t- sekunda-s), el. proud (I-ampér-A), termodynamická teplota (T-kelvin-K), látkové množství (n-mol-mol), svítivost (I-kandela-cd)- odvozené jednotky: jsou odvozeny na základě jednotek SI pomocí definičních vztahů- násobky a díly jednotek: soustavy SI se vytvářejí pomocí třetích mocnin základu 10 (mili, mikro….)2.OKAMŽITÁ RYCHLOST- v je dána vztahem :- je rychlost,kterou má hmotný bod v určitém okamžiku v určitém ...
|
|
0,4 |
3x |
|
Lipidy - Analytická chemie - Analýza potravin
Prezentace41 s. / 1. roč. / pdf
LipidySkupina lipofilních chemicky rozdílných látek:Acylglyceroly, volné mastné kyseliny, vosky, steroidy, složené tuky (osahující i nelipidickou složku, bílkoviny, fosfor, sacharidy), dále v tucích rozpustné uhlovodíky, alkoholy, vitamíny atd.Při analýze potravin stačí často stanovit pouze celkové množství lipidů.• použití některé standardizované metody pro příslušný materiál• některá fyzikální metoda - pro rychlé rutinní sledováníPro stanovení lipidové fáze třeba lipidy izolovat šetrnějšími ex...
|
|
0,8 |
2x |
|
Termodynamika proudících plynů a par
Měření15 s. / 2. roč. / pdf
Termodynamika plynů a par sleduje změny stavu látek za předpokladu, že jsou látky v klidu, nebo že vliv rychlosti proudění látky má zanedbatelný vliv na změnu termodynamického stavu látky.Kinetická energie proudící vzdušniny menší než 420 J·kg-1 odpovídá rychlosti proudění do 30 m·s-1. Protože hodnota energie je nepatrná, lze do uvedené rychlosti uvažovat změny stavu jako v klidné látce. Termodynamicky stav klidného plynu je jednoznačně určen stavovými veličinami p, v, (V), T.Termodynamický stav...
|
|
0,3 |
0x |
|
Analytická chemie - Analýza potravin
Prezentace54 s. / 1. roč. / pdf
Postavení analytické chemie v dynamickém pojetí chemie potravinPotraviny - produkty rostlinného a živočišného původu - aktivní enzymové systémyrychlé a značné změny ve složení fyzikálně-chemickém, výživovém, senzorickém….procesy probíhající při zpracování, skladováníPotraviny - měnící se soustavyprognóza osudu hlavních živin, biofaktorů, senzoricky účinných látek, jejich prekurzorů…Posuzování jakosti potravinDynamické pojetí analýzy potravin - aplikace vhodných analytických metod, které splňují ...
|
|
1,3 |
2x |
|
Vypracované otázky - Mapování textur
Vypracované otázky50 s. / 3. roč. / doc
1.-4. Základní pojmy a terminologie 1) Klasifikace druhů map: a) podle způsobu vyhotovení: - původní (originální) - z dat získaných v terénu (geodeticky, fotogrammetricky, GPS) - příklady: mapa stabilního katastru, THM, SMH-5, ZMVM, DKM, … - odvozené - převážně fotogrammetricky z již existujících map určitou generalizací - částečně odvozené - kombinace předchozích dvou - např. doplnění výškopisu, … b) podle měřítka: - technicko-inženýrské hledisko: - velkých měřítek do 1 : 5 000 - středních měř...
|
|
0,5 |
0x |
|
Vitamínové doplňky pro zvířata rozpustné v tucích a způsoby jejich aplikace
Seminární práce11 s. / 2. roč. / docx
Živočišná produkce zaujímá v zemědělství významnou část. Hlavním úkolem je produkce potravin potřebných v lidské výživě, jako je maso, mléko, vejce apod. Pro vysokou produkci těchto potravin potřebují zvířata dobrou krmivovou základnu bohatou nejen na bílkoviny, sacharidy a tuky, ale také na vitamíny a minerály. Vitamíny jsou látky, které jsou pro tělo životně důležité. Slovo vitamín pochází z latinského slova „vita“, což v překladu znamená život a amin je chemický termín. Vitamíny rozpustné v t...
|
|
0,1 |
3x |
|
Termomechanika - skripta - Termomechanika plynů
Skripta86 s. / 2. roč. / pdf
I. TERMOMECHANIKA PLYNŮPři tepelných dějích nastávají změny stavu pracovních látek (plynů, par, event. kapalin). Tepelný stav každé stejnorodé látky je vyjádřen třemi základními určujícími veličinami - tzv. stavovými veličinami. Těmito veličinami jsou měrný tlak (p), měrný objem (v) a teplota (t, T), které jsou spolu vázány stavovou rovnicí1.0 Základní určující veličinyVyjadřují stav pracovní látky termodynamického děje. Jejich definování je součástí předešlých výukových disciplín, zejména fyzik...
|
|
1,4 |
3x |
|
Vypracované otázky - Výživa člověka
Vypracované otázky61 s. / 1. roč. / doc
1) Antropometrické ukazatele- index tělesné hmotnosti = BMI- index centrální obezity = WHR - obvod pasu (cm)- tělesná délka ( do 2 let), pata -> temeno, bodymetr- tělesná hmotnost- tělesná výška - růstové křivky- frontookcipitální obvod hlavy- tloušťka kožní řasy - kaliper- střední obvod svalstva paže -> SOSP= SOP-3,14xKŘT (cm)- množství tělesného tuku2) Posouzení hmotnosti dle BMI- norma 18,5 - 24,9 kg/m2- nadváha 25 - 29,9 kg/m2- obezita 30-39,5 (1.st. 30-34,9, 2.st. 35-39,9)- morbidní o...
|
|
4,5 |
1x |
|