Průzkum a mapování krajiny - Land Use Ekologie
Semestrální práce26 s. / 1. roč. / doc
Letovice leží asi 40 km severně od Brna na soutoku řek Křetínky a Svitavy. Nadmořská výška je 326 m až 358 m. Letovice byli povýšené na město v roce 1936. Nyní mají Letovice asi 6600 obyvatel.
První dochované údaje o Letovicích jsou z roku 1145. Procházeli tudy obchodní cesty z Moravy do Čech. Jedna z cest vedla z Brna k Litomyšli, a druhá z Olomouce přes Jevíčko na západ. Poloha Letovic nebyla vždy kladná, díky válečným tažením. Tataři vybili město roku 1241. Husité zničili hrad i město v roc...
|
|
4,0 |
5x |
|
Přednášky z předmětu Šlechtění rostlin
Přednášky20 s. / 1. roč. / doc
Hlavní znaky kulturních rostlin- větší tvorba biomasy- zvýšení výnosu sklizených částí rostlino zvětšení částí rostliny důležitých pro člověkao zvýšení počtu pro člověka zajímavých orgánů- zlepšení kvality sklizených částí rostliny, změna chemického složení- ztráta nebo zhoršení schopnosti přirozeně se rozšiřovat do prostoru- častější výskyt autogamieWürmský glaciál - neolitická revoluce - evoluční proces krátký (ale dlouhá doba)Vývojová etapaod neolitické do průmyslové revoluce 8. tis. let př. ...
|
|
0,1 |
0x |
|
Konzervace potravin - Zpracování zahradnických produktů
Přednášky38 s. / 1. roč. / doc
Konzumace potravin• po dopěstování (čerstvé ovoce n. zelenina) - pouze část produkce, více se zpracovává• po výrobě• potřeba stabilizace n. konzervaceKonzervace• jednoduché n. náročné zákroky• původní charakter potraviny - zachován n. změněn (čerstvé ov., kompot, ov. šťáva, ov. destilát)Konzervace potravin je každý úmyslný zákrok, příp. úprava potravin, prodlužující skladovatelnost suroviny a potraviny déle než dovoluje přirozená tržnost (Kyzlink, 1988)Substrát = surovina konzervárenského průmys...
|
|
0,7 |
1x |
|
Průzkum a mapování krajiny - Land Use
Seminární práce24 s. / 1. roč. / doc
Metodika práce:
První krok byl koupit mapu v měřítku 1:10 000 a 1: 50 000. Na mapě 1:50 000 jsem si vybrala oblast kterou zmapuji a zakreslila ji.
Tuto oblast jsem několikrát prozkoumala a vybrala deset segmentů ty jsem nafotila a poznamenala si všechny důležité informace. A zakreslila je do mapy v měřítku 1:10 000 kterou jsem barevně vybarvila a doplnila legendou.
Dále jsem vyplnila tabulky segmentů na základě svých poznámek a s použitím literatury. Určila jsem si stupnici pro význam ek...
|
|
12,0 |
11x |
|
Přednášky z předmětu Vinařství I
Přednášky26 s. / 1. roč. / pdf
Vinařství IIšumivá vína- nelze používat název šampaňské - to je z oblasti Francie a ze tří odrůd - Char, PN, PM (mlynářka) a jsou pouze bílé a růžové šampaňské- vše si ještě přečíst ve Sklepním hospodářství - hlavně tabulkyhistorie šumivých vín- cca 1665 vznikají „nedopatřením“ šumivá vínao při převozu nestabilních vín z Francie a po jejich nalahvování (a uzavření korkem) v Anglii se víno rozkvasiloo víno bylo jiné, perlivé, svěžío první jej vědomě začal vyrábět don Perignon a dodal jim nynější ...
|
|
0,9 |
0x |
|
Přednášky ku předmětu Vinařství
Přednášky54 s. / 1. roč. / doc
Historie- Víno je jeden z nejstarších a nejušlechtilejších nápojů na světě- Především u Řecka a Říma - Posvátná triáda - víno, olej, chleba- Dar bohů - v Antice - Řecko - Dionýsos- Urban, neboli Vavřinec - Réva patří mezi nejstarší rostlinyo Rostla už před 150 miliony let (konec druhohor), nelze ale přesně zařadito V třetihorách zdomácněla na severní polokouli, tehdy řada různých druhů révy• Sibiř - nalezeny 3 druhy• Grónsko - Vitis artica• Vitis teuconica - u nás z třetihor zbytky v Podkrušnoho...
|
|
0,2 |
0x |
|
Management zahradnických podniků
Přednášky22 s. / - roč. / doc
Význam operačního managementu (OM)1. Operace - ve výrobě, ale i ve službách.2. Kvalita operací - často jediná odlišnost.3. Produktivita a kvalita - úkol každého manažera.4. Mezinárodní konkurence - tlak na produkci - kvalita a efektivnost → zodpovědnost OM.5. Nové operační technologie a kontrolní systémy → nezbytnost znalosti operačních procesů.6. Operační management vyžaduje široký záběr schopností - jsou-li zvládnuty → zajímavá a atraktivní kariéra.Transformační proces ve výrobním systému země...
|
|
0,7 |
0x |
|
Zpracování Zahradnických produktů
Přednášky40 s. / 4. roč. / pdf
Sterilace fyzikálními zákroky - přímá inaktivace mikrobů a ovlivňující činitelé-apertace -sterilační zařízení -sterilace nekyselých výrobků-rozdělení autoklávů -zhodnocení sterilační technologie-sterilace odporovým topením - sterilace vysokofrekvenčním ohřevem-radiosterilace a ovlivnění potraviny -sterilace střídavými tlaky-chemická konzervace (chemoabioza) -uplatnění chemické abiozy-osmoanabioza - sušení, technologické modifikace - jednorázově ohřátý vzduch- příhřívaný vzdušný proud - sprejové ...
|
|
1,1 |
0x |
|
Prezentace o Mrazení
Prezentace28 s. / 1. roč. / ppt
MrazeníKonzervace mrazením - historie - 1861 čpavek jako chladivo - 1861- chladírna a mrazírna v Austrálii - 1909- průmyslové mrazení v USA - 1936- mrazení ovoce v ČSRAnabiotický postup - zvážit vliv na mikroorganismy - vliv na enzymy suroviny pro mrazení- konzervační účinnost kryoanabiozy enzymová činnost je založena na Q10 - snížení rychlosti reakcí ….. 2-3 x . při Q10= 2 se při t=100C….100 %,pak při -300C očekává teoretická rychlost 6 %Ochrana před mikrooganismy - psychrofilní jsou nejodolněj...
|
|
2,2 |
0x |
|
Hodnocení fyzikálních a chemických vlastností rajčat
Bakalářská práce70 s. / - roč. / doc
Rajčata tvoří součást našeho jídelníčku a neztrácí na popularitě již po několik desítek let. Jejich spotřeba má naopak ve státech EU stoupající tendenci, čemuž jistě napomáhají mnohé studie dokazující pozitivní vliv konzumace většího množství rajčat na lidské zdraví. Plody rajčat obsahují mnoho nutričně významných látek, z nichž nejvíce zmiňované a zdůrazňované je červené barvivo lykopen, jemuž jsou přisuzovány antikarcinogenní účinky. Rajčata pro přímý konzum i pro zpracovatelský průmysl musí s...
|
|
4,8 |
0x |
|
Zpracované přednášky - Zpracování zahradnických produktů
Přednášky20 s. / 1. roč. / pdf
Sterilace fyzikálními zákroky - přímá inaktivace mikrobů a ovlivňující činitelé -apertace -sterilační zařízení -sterilace nekyselých výrobků -rozdělení autoklávů -zhodnocení sterilační technologie-sterilace odporovým topením - sterilace vysokofrekvenčním ohřevem -radiosterilace a ovlivnění potraviny -sterilace střídavými tlaky -chemická konzervace (chemoabioza) -uplatnění chemické abiozy -osmoanabioza - sušení, technologické modifikace -jednorázově ohřátý vzduch- příhřívaný vzdušný proud - sprej...
|
|
1,7 |
1x |
|
Šlechtění rostlin a biotechnologie
Přednášky29 s. / - roč. / doc
Hlavní znaky kulturních rostlinuž Linné a de Candole zkoumali odlišnost od planých rostlin, kulturní získaly jiné vlastnosti vlivem selekce člověkem, rozdíly tím >, čím déle je druh pěstován v kultuřevětší tvorba biomasy (za stej. podmínek)zvýšení výnosu sklízených částí rostlinyzvětšení částí rostliny důležité pro člověka (Brassica oleracea - květenství, listy, epikotyl...)zvýšení počtu pro člověka zajímavých orgánů (trávy - obilniny - ↑ počet klásků v klasu)zlepšení kvality sklízených částí...
|
|
0,3 |
0x |
|
Úchova řezaných květin
Přednášky24 s. / - roč. / doc
Základní charakteristika komoditykvětinářství - prvovýroba ve věcných a právnických souvislostechúčinek - krátkodobý (krátkodobá komodita, užitná hodnota pouze něk. dní - řezané)řezané květiny - několik dníhrnkové a venkovní - 1 rokpokojové okrasné listem + venkovní trvalky - délekvětiny jsou sezónní zboží, úspěšnost prodeje závisí na připravenosti ke konkrétnímu termínuOdbytové termíny:I. kategorie: Valentýn, velikonoční svátky (řezané květy, hrnkové květiny), konec školního roku, dušičky (chry...
|
|
4,4 |
0x |
|
Šlechtění a biotechnologie
Skripta108 s. / 4. roč. / pdf
VYUŽITÍ MUTAGENEZE VE ŠLECHTĚNÍ ROSTLIN• mutace vzniká náhle bez přechodu• nově vzniklé formy jsou konstantní• mutace jsou kvalitativní změny• tytéž typy mutací mohou vznikat opakovaně (rekurentní mutace)• Náhodný a neadaptivní proces Lamarckismus dědičnost získaných znaků• mutace zvyšují genetickou variabilitu a mají evoluční význam)
|
|
3,3 |
1x |
|