Stanovení indexu lomu a cukernatosti vodného roztoku sacharózy refraktometrem - Měření pevnosti slupky dužnatých plodin
«»
Popis:
Úvod
Refraktometrie je metoda, která je založena na měření indexu lomu n (refrakce). Rychlost šíření světla je obtížné měřit přímo, lze však měřit změnu jeho směru při průchodu rozhraním mezi prostředími o indexu lomu n1 a n2.Prochází-li světelný paprsek z prostředí s indexem lomu n1 do prostředí s indexem lomu n2, platí pro něj Snellův zákon lomu paprsku na rozhraní dvou prostředí.
Klíčová slova:
index lomu
cukernatost
vodní roztok
sacharóza
slupka
pevnost
dužnaté plody
Obsah:
- Stanovení indexu lomu a cukernatosti vodného roztoku sacharózy refraktometrem
Úvod
Pro index lomu platí definiční vztah
Refraktometr
Měření a vyhodnocení - refraktometr
Pomůcky:
Závěr:
Měření pevnosti slupky dužnatých plodin:
Úvod
Experimentální uspořádání
Měření a vyhodnocení
Závěr:
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.