Popis:
Alimentární nákazy a otravy
• Vznikají v souvislosti s konzumací potravin a tekutin, které byly infikovány mikroby.
• Choroboplodné zárodky pronikají do lidského organismu ústy a nacházejí se pak zejména v trávicím ústrojí.
• Vylučují se hlavně stolicí nebo močí.
• K přenosu mikroorganismů může dojít dvěma způsoby, primárním nebo sekundárním.
Primární nákaza
• Mikroorganismy se vyskytují v surovině nebo ve vodě, kterou používáme k přípravě pokrmů.
• Jde zejména o maso a vejce, obsahující mikroorganismy z nakažených zvířat
Sekundární nákaza
• Vzniká přenesením choroboplodných zárodků na potravinu během zpracování, skladování a distribuce.
• Nejčastěji vzniká křížením čistého a nečistého provozu (kontaminovaná kuchyňská prkénka, nádobí, nože, chladničky, ruce).
• Je třeba zajistit, aby se potraviny,které jsou již určeny ke konzumaci a nebudou se dále tepelně zpracovávat nesetkaly se syrovými surovinami.
1. Pro osoby vykonávající činnosti epidemiologicky závažné - důsledně dodržovat povinnosti týkající se zdravotního stavu, osobní a provozní hygieny.
2. Pro provozovatele- zabezpečit patřičný hygienický standard provozoven, používat při výrobě i uvádění výrobků do oběhu postupy, které zajistí bezpečnost potravin a pokrmů a dodržovat příslušné právní předpisy. V oblasti znalosti ochrany veřejného zdraví provádět pravidelné proškolování osob činných při výrobě a uvádění potravin a pokrmů do oběhu.
3. Centra cestovní medicíny se musí více zaměřit na monitorování rizikového chování turistů v zahraničí a osvětou je vychovávat
4. U rizikových skupin populace je vhodné využívat preventivní očkování (pokud je dostupné)
5. Vzděláváním je vhodné vést obyvatelstvo k správným hygienickým návykům a postupům při manipulaci s potravinami a pokrmy
Klíčová slova:
primární nákaza
salmonelóza
toxoplazmóza
tularémie
cholera
maso
Obsah:
- Alimentární nákazy a otravy
Primární nákaza
Sekundární nákaza
Maso
Tepelné ošetření masa
Drůbeží maso
Kampylobakterióza
Salmonelóza
Salmonelóza
Vepřové maso
Listerióza
Yersinióza
Onemocnění-yersinióza
Hepatitida E
Nebezpečí infekce hepatitidou E
Toxoplazmóza
Hovězí maso, mleté maso
Střevní cestodózy
Tkáňové cestodózy
Echinokokóza
Volně žijící zvěř
Tularémie
Trichinelóza
Ryby, plody moře
Cholera
Intoxikace C. perfringens typ A
Stafylokoková enterotoxikóza