Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Alimentární onemocnění způsobené konzumací masa a masných výrobků

«»
Přípona
.docx
Typ
poznámky
Stažené
0 x
Velikost
0,4 MB
Jazyk
český
ID projektu
11021
Poslední úprava
07.11.2017
Zobrazeno
690 x
Autor:
pandoras.box
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Alimentární nákazy a otravy
• Vznikají v souvislosti s konzumací potravin a tekutin, které byly infikovány mikroby.
• Choroboplodné zárodky pronikají do lidského organismu ústy a nacházejí se pak zejména v trávicím ústrojí.
• Vylučují se hlavně stolicí nebo močí.
• K přenosu mikroorganismů může dojít dvěma způsoby, primárním nebo sekundárním.

Primární nákaza
• Mikroorganismy se vyskytují v surovině nebo ve vodě, kterou používáme k přípravě pokrmů.
• Jde zejména o maso a vejce, obsahující mikroorganismy z nakažených zvířat

Sekundární nákaza
• Vzniká přenesením choroboplodných zárodků na potravinu během zpracování, skladování a distribuce.
• Nejčastěji vzniká křížením čistého a nečistého provozu (kontaminovaná kuchyňská prkénka, nádobí, nože, chladničky, ruce).
• Je třeba zajistit, aby se potraviny,které jsou již určeny ke konzumaci a nebudou se dále tepelně zpracovávat nesetkaly se syrovými surovinami.

1. Pro osoby vykonávající činnosti epidemiologicky závažné - důsledně dodržovat povinnosti týkající se zdravotního stavu, osobní a provozní hygieny.
2. Pro provozovatele- zabezpečit patřičný hygienický standard provozoven, používat při výrobě i uvádění výrobků do oběhu postupy, které zajistí bezpečnost potravin a pokrmů a dodržovat příslušné právní předpisy. V oblasti znalosti ochrany veřejného zdraví provádět pravidelné proškolování osob činných při výrobě a uvádění potravin a pokrmů do oběhu.
3. Centra cestovní medicíny se musí více zaměřit na monitorování rizikového chování turistů v zahraničí a osvětou je vychovávat
4. U rizikových skupin populace je vhodné využívat preventivní očkování (pokud je dostupné)
5. Vzděláváním je vhodné vést obyvatelstvo k správným hygienickým návykům a postupům při manipulaci s potravinami a pokrmy

Klíčová slova:

primární nákaza

salmonelóza

toxoplazmóza

tularémie

cholera

maso



Obsah:
  • Alimentární nákazy a otravy
    Primární nákaza
    Sekundární nákaza
    Maso
    Tepelné ošetření masa
    Drůbeží maso
    Kampylobakterióza
    Salmonelóza
    Salmonelóza
    Vepřové maso
    Listerióza
    Yersinióza
    Onemocnění-yersinióza
    Hepatitida E
    Nebezpečí infekce hepatitidou E
    Toxoplazmóza
    Hovězí maso, mleté maso
    Střevní cestodózy
    Tkáňové cestodózy
    Echinokokóza
    Volně žijící zvěř
    Tularémie
    Trichinelóza
    Ryby, plody moře
    Cholera
    Intoxikace C. perfringens typ A
    Stafylokoková enterotoxikóza
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše