Popis:
Gastronomická pravidla jsou shrnutím mezinárodních poznatků a zkušeností z oblasti stravování, sestavování jídelních a nápojových lístků, pořádání slavnostních hostin a technologie přípravy pokrmů. Moderní gastronomie respektuje pravidla moderní výživy, především z hlediska energetické a biologické hodnoty podávaných pokrmů a nápojů. Dvě základní oblasti použití gastronomických pravidel v praxi jsou sestavování jídelních a nápojových lístků a slavnostních menu.
Jídelní lístek je seznam nabízených pokrmů a příloh. Svojí formou i obsahem reprezentuje především kuchaře, ale i ostatní zaměstnance včetně podnikatele. Základním požadavkem na jídelní lístek je pestrý výběr pokrmů a příloh, dobrá přehlednost, čitelnost a vkusná úprava. Jídelní lístek usnadňuje nabídku, objednávání, bonování, expedici, zúčtování a slouží i jako kontrolní podklad (má se 1 rok archivovat). Jeho silnou stránkou je propagace podniku před vchodem i na webových stránkách. Atraktivní lístky se mohou stát suvenýrem…
Jídelní lístek je základním nástrojem kuchyňského managementu a plánem činnosti restauračního provozu. Musí vyhovovat stravovacím zvyklostem dané komunity, je vizitkou vašeho podniku, proto musí být čistý, nepřeškrtaný, čitelný, přehledný, informativní, odpovídající charakteru pohostinského podniku.
Klíčová slova:
jídelní lístek
gastronomie
nápojový lístek
řazení nápojů
cestovní ruch
restaurace
Obsah:
- Jaké informace by měl jídelní lístek hostu podávat?
Náležitosti jídelního lístku
Gastronomický sled pokrmů na JL
Nápojový lístek
Náležitosti nápojového lístku
Pořadí nápojů na nápojovém lístku
Pravidla pro řazení nápojů do podskupin