Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 663
projektů

Jateční zpracování

«»
Přípona
.doc
Typ
poznámky
Stažené
0 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
9231
Poslední úprava
19.12.2016
Zobrazeno
993 x
Autor:
goldenlife
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Přeprava na jatky:
- zajišťuje nakupující nebo prodávající
- před nakládkou zvířata prohlíží veterinární lékař
způsoby:
• silničními dopravními prostředky - velkokapacitní návěsy (jednopodlažní u skotu či
dvojpodlažní u prasat)
• železniční - u nás málo, především mezinárodní velké vzdálenosti
• letadlem - nutné větrání a teplota
• lodí - nutné větrání (především zaoceánské lodě) a teplota
zásady:
• nakupovat vylačněná zvířata
• nenakupovat zvířata ve špatné kondici a se zjevnými příznaky poruchy zdraví
• v teplých obdobích při delší přepravě zajistit napájení
• nakládací a vykládací rampy - v těsné blízkosti stájí, podlaha by neměla být kluzká, nehladká, sklon max. 20%, po stranách zábradlí
• přehánění - nepůsobit zvířeti bolest, vhodné nechat zvířata běžet ze tmy do osvětlené místnosti, elektrické poháněče, skot někdy uvázaný, ovce a kozy ve skupině (zvyk sdružovat se)

Negativní důsledky přepravy:
• přepravní nemoc - vyvolaná fyzickou a psychickou zátěží, projevuje se neklidem, dráždivostí,
nejistou a kolísavou chůzí, polehávání zvířat
• stres - zejména u prasat, přeprava brzy ráno nebo večer
• úrazy - především úrazy vnitřních vazů a kostí pánve, poranění kůže (v důsledku přepravy nebo
krutým zacházením ze strany pracovníků)
• úbytky živé hmotnosti - ztráty hmotnosti (vylučování exkrementů a dýcháním), ztráty tělesné
hmotnosti (ztráta živé hmotnosti po odečtení exkrementu)
• úhyny - jatečných prasat 0,1 - 0,5%, jatečného skotu a koní - výjimečně, nejvíce
v letních měsících

Klíčová slova:

přeprava na jatky

omračování

jateční opracování

konečná úprava

chlazení masa

zmrazování masa



Obsah:
  • Přeprava na jatky:
    Negativní důsledky přepravy:
    Přihánění na porážku:
    Omračování:
    Vnější jateční opracování:
    Vnitřní jateční opracování - eviscerace:
    Půlení JOT:
    Veterinární prohlídka:
    Konečná úprava:
    Chlazení masa:
    Chladírenské skladování:
    Zmrazování masa:
    Mrazírenské skladování:
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše