Metabolismus sacharidů
«»
Popis:
Glukosa může být z potravy přijímána:
a) Volná - např. v ovoci (hrozny) a v medu
b) chemicky vázaná - v polysacharidech a v disacharidech
- škrob - polysacharid tvořený glukosovými podjednotkami
a) Amylosa = nevětvená
b) Amylopektin = větvený
- liší sei biologickým efektem - glykemický index
- zdroje škrobu: brambory, pečivo, rýže, těstoviny, kukuřice, luštěniny
Dalšími zdroji glukosy kromě polysacharidů jsou disacharidy (sacharóza, laktosa, maltosa) Z potravy je možné dále přijímat fruktosu a galaktosu.
Vstup glukosy do buněk
-glc - výrazně polární → nemůže difundovat hydrofobní vrstvou membrán
- specifické glukosové transportéry - transmembránové bílkoviny:
a) typ GLUT 1-14 (GLUcose Transporter)
b) typ SGLT (Sodium-coupled GLucose Transporter)
Klíčová slova:
metabolismus
sacharidy
glukosa
glykolýza
pyruvát
laktát
glukoneogeneze
Obsah:
- Vstup glukosy do buněk
Fosforylace glukosy
Glykolýza
Přeměny pyruvátu
Energetická bilance glykolýzy
Glukoneogeneze
Odlišné reakce GNG a glykolýzy
Energetická bilance GNG
Regulace glukoneogeneze
Glykogen
Syntéza glykogenu (glykogeneze)
Odbourání glykogenu - fosforolýza
Regulace metabolismus glykogenu
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.