Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 663
projektů

Metabolismus sacharidů

«»
Přípona
.docx
Typ
poznámky
Stažené
0 x
Velikost
0,8 MB
Jazyk
český
ID projektu
6768
Poslední úprava
12.10.2015
Zobrazeno
1 355 x
Autor:
blackmagic
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Glukosa může být z potravy přijímána:
a) Volná - např. v ovoci (hrozny) a v medu
b) chemicky vázaná - v polysacharidech a v disacharidech

- škrob - polysacharid tvořený glukosovými podjednotkami
a) Amylosa = nevětvená
b) Amylopektin = větvený

- liší sei biologickým efektem - glykemický index
- zdroje škrobu: brambory, pečivo, rýže, těstoviny, kukuřice, luštěniny

Dalšími zdroji glukosy kromě polysacharidů jsou disacharidy (sacharóza, laktosa, maltosa) Z potravy je možné dále přijímat fruktosu a galaktosu.

Vstup glukosy do buněk
-glc - výrazně polárnínemůže difundovat hydrofobní vrstvou membrán
- specifické glukosové transportéry - transmembránové bílkoviny:
a) typ GLUT 1-14 (GLUcose Transporter)
b) typ SGLT (Sodium-coupled GLucose Transporter)

Klíčová slova:

metabolismus

sacharidy

glukosa

glykolýza

pyruvát

laktát

glukoneogeneze



Obsah:
  • Vstup glukosy do buněk
    Fosforylace glukosy
    Glykolýza
    Přeměny pyruvátu
    Energetická bilance glykolýzy
    Glukoneogeneze
    Odlišné reakce GNG a glykolýzy
    Energetická bilance GNG
    Regulace glukoneogeneze
    Glykogen
    Syntéza glykogenu (glykogeneze)
    Odbourání glykogenu - fosforolýza
    Regulace metabolismus glykogenu
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše