Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 663
projektů

Operace masné výroby

«»
Přípona
.doc
Typ
poznámky
Stažené
0 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
9232
Poslední úprava
19.12.2016
Zobrazeno
973 x
Autor:
goldenlife
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Operace masné výroby

Cíle:
­ - dobrá, spolehlivá, vyrovnaná jakost MV
­ - dosažení předpokládané výtěžnosti

Vlivy:
­ - kvalita suroviny
­ - hygiena procesu
­ - technologická vybavenost
­ - schopnosti pracovníků
­ - vaznost masa → zrání (HM 4 dny, VM 3 dny)
­ - řetězec nízkých teplot masa (0 - 4°C, bourárny do 10°C)
­ - návaznost operací
­ - standardizace základních surovin (bourání, třídění)
­ - součet voda + bílkoviny + tuk = 99% → stanovení vody a tuku a odečet od 99 = obsah bílkovin v mase
­ - rychlé analytické metody (stanovení 15min) → úprava složek
­ - využití Federova čísla → bílkoviny : voda = 1 : 3,8

MĚLNĚNÍ MASA:
­ - řezačky
­ - kutry - mělnění i míchání masa
­ - kostkovačky → řezání syrového hřbetního sádla (obecné vložky)
­ - přímé řezání, drcení, trhání, strouhání, hnětení masa → narušení bílkovin a jejich přístup k vodě
­ - destrukce buněčných membrán, uvolnění bílkovin → vaznost díla
­ - tření (teplota by neměla překročit 14 - 16°C → teplota menší než denaturace bílkovin) → nebezpečí denaturace bílkovin → zkrácení výrobků → nesoudržnost a rozpadavost výrobků
­ - dodržování zásad → ostré nože řezaček
­ - nízká teplota masa

Klíčová slova:

mělnění masa

míchání díla

narážení masné výroby

uzení masa

chlazení

solení masa



Obsah:
  • Mělnění masa:
    Míchání díla:
    Narážení mv:
    Tvarování mv:
    Uzení masa a mv:
    Tepelné opracování:
    Chlazení:
    Solení masa, vaznost masa:
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše