Popis:
Živnostenský zákon č.455/1991 Sb. Vymezuje hostinskou činnost jako ohlašovací živnost, která spočívá v přípravě a prodeji pokrmů a nápojů k bezprostřední spotřebě v provozovně, v níž jsou prodávány.
V omezeném rozsahu, tak aby byla zachována povaha živnosti, je oprávněn podnikatel provádět tzv. doplňkový prodej. Týká se nápojů přes ulici, tabákových výrobků, provozování her, půjčování časopisů, prodeje hygienických potřeb atd. Živnostenské oprávnění se nevztahuje například na prodej nápojů pomocí automatů.
Živnostenský zákon stanoví práva a povinnosti podnikatelského subjektu. Podnikatel musí být držitelem živnostenského listu na hostinskou činnost, živnost ohlašovací - řemeslná.
Kritéria pro získání ŽL
a) odborná způsobilost - vzdělání
b) praxe, délka se odvíjí od úrovně vzdělání
c) zdravotní způsobilost - platný zdravotní průkaz
Zřízení provozovny
V případě zřízení provozovny je nutno prokázat na Živnostenském úřadě smluvní zajištění této provozovny a musí zajistit, aby provozovna byla způsobilá danému provozu.
Kolaudace provozovny musí proběhnout ve smyslu
a) Stavebního zákona č. 50 / 1976 Sb.
b) Vyhlášky Ministerstva pro místní rozvoj č. 137/1998 Sb.
c) Vyhlášky Ministerstva zdravotnictví ES 852
Klíčová slova:
pohostinství
provozovny
způsobilost
kouření
alkohol
sankce
Obsah:
- Podnikání v pohostinství
Živnostenský zákon č.455/1991 Sb.
Zřízení provozovny
Požadavky dle Živnostenského zákona
Předmět živnosti
Odborná způsobilost
Zákon o ochraně veřejného zdraví
Bezpečnostní předpisy
Zákon na ochranu spotřebitele
Zákon o kouření
Alkohol není povoleno prodávat
Alkohol je zakázáno prodat
Kontrolu dodržování povinností stanovených zákonem č. 379/ 2005
Sankce za porušení zákona