Popis:
Réva vinná
Réva vinná- Vitis vinifera- několik tisíc odrůd
Čeleď Vitaceae - 10 rodů, jen jeden - rod Vitis, Podrod - Euvitis (jsou i další, např.Muscadiniae…, ale nelze…) Euvitis - 60 druhů, jen jeden je důležitý pro výrobu vína -Vitis vinifera. Ve světě vzácně - Vitis labrusca (réva liščí).
Roční cyklus révy vinné:
únor - SLZENÍ - v hloubce 25 cm dosáhne 10,2 oC, kořeny tlačí mízu, keř - 0,5 - 5,5 l mízy!!
březen-duben - RAŠENÍ OČEK- 20-30dní po slzení - otevírají se očka, jsou velmi citlivá na poškození mrazem.
duben-květen - VÝHONY, LISTY, EMBRYONÁLNÍ HROZEN za 4.-5. listem miniaturní květenství - poupata před rozkvětem.
květen-červen:KVETENÍ - v době vývinu 15. - 16. listu na výhonu asi 10 dní, suché počasí bez mrazu ( nejméně 15 oC, lépe 20-25 oC.Nejdůležitější je suma teplot = délka slunečného dne. Ochrana - postřiky vodou - zmrzne voda a ne keř!!
červen-červenec:NASAZENÍ PLODÜ , na keřích jsou patrné první -plody-bobule. Nasazení -Rulandské 28 %, Ryzlink 32 %, Sylvánské 53 %
srpen: ZRÁNÍ HROZNÜ - během zelené slupky - nic moc se neděje. Jakmile se barevně mění - začíná zrání. Snižuje se obsah tvrdé kyseliny mléčné, tvoří se vyzrálejší kyselina vinná, prosvětlování - slunce.
srpen-říjen: SKLIZEŇ HROZNÜ, obvykle od poloviny do konce září.Bílé zrají před modrými, sklízíme také v tomto pořadí.
listopad-prosinec: plíseň šedá-Botrytis cinerea, keře tvrdnou, hrozny se oddělují od cévního systému keře. Nastupuje dehydratace, dužina se koncentruje, tuhá zima - chemické změny- passerillage. Za vhodného klima-Botrytis cinerea přerůstá.
prosinec-leden: EISWEIN - mráz či sníh zmrazí hrozny-sklízí se surovina-superkoncentrovaná- pro ledové víno
Klíčová slova:
vinná réva
bílá vína
kvalita vína
růžová vína
moravský region
Obsah:
- Réva vinná
Roční cyklus révy vinné:
Faktory ovlivňující chuť a kvalitu vína
Bílá vína
Červená vína
Růžová vína- ROSÉ
Odrůdy révy vinné v jednotlivých oblastech českého a moravského vinařského regionu
Z obchodního hlediska se vína dělí: