Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Poznámky z prezentací - Senzorická analýza

«»
Přípona
.docx
Typ
poznámky
Stažené
0 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
11730
Poslední úprava
12.03.2018
Zobrazeno
1 210 x
Autor:
royal.cut
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
SENZORICKÁ ANALÝZA

= vědecká disciplína, která se zabývá hodnocením potravin pomocí lidských smyslů (netýká se jen potravin, ale i textilu, nábytku,..)
- hodnocení potravin bezprostředně našimi smysly, včetně zpracování výsledků lidským centrálním nervovým systémem
- probíhá za podmínek, kdy je zajištěno, objektivní, přesné a reprodukované měření
= podstata každé vědecké disciplíny

CHEMICKÁ ANALÝZA: stanovení koncentrace složek potravin (kvalita, kvantita)
SENZORICKÁ ANALÝZY
- hédonické příjemnosti (př. chuti, sladké, kyselé)
- stanovení podnětů vyvolaných potravinami
- po zpracování v mozku, zahrnující také citové přístupy
- stanovení psychických stavů
HISTORIE
- člověk hodnotil potraviny od počátku své existence
- historie vědeckého oboru:
- od 2. sv. válka - USA - potřeba najít přijatelné potraviny pro armádu - dobře skladovatelné, odolné - např. čokoláda, která vydrží teplo
- Evropa - Skandinávie - 40. léta - trojúhelníkový test
-první kniha o senzor. analýze - rok 1957 - Tilguer (Polsko), dále Masuayama a Miura (Japonsko 1962)

Klíčová slova:

smyslové vnímání

dutina ústní

kosmetika

textura

konzumenské testy

senzorické hodnocení



Obsah:
  • Smyslové vnímání
    Cns + stavba mozku
    Kůže
    Dutina ústní
    Základní chutě
    Zrak
    Sluchový orgán
    Smysl čichový
    Kosmetika
    Textura
    Laboratorní metody pro senzorickou analýzu
    Konzumenské testy
    Čaj
    Káva
    VÍno
    Senzorické hodnocen á masa a masných výrobků
    Mléko:
    VOda:
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše