Popis:
SENZORICKÁ ANALÝZA
= vědecká disciplína, která se zabývá hodnocením potravin pomocí lidských smyslů (netýká se jen potravin, ale i textilu, nábytku,..)
- hodnocení potravin bezprostředně našimi smysly, včetně zpracování výsledků lidským centrálním nervovým systémem
- probíhá za podmínek, kdy je zajištěno, objektivní, přesné a reprodukované měření
= podstata každé vědecké disciplíny
CHEMICKÁ ANALÝZA: stanovení koncentrace složek potravin (kvalita, kvantita)
SENZORICKÁ ANALÝZY
- hédonické příjemnosti (př. chuti, sladké, kyselé)
- stanovení podnětů vyvolaných potravinami
- po zpracování v mozku, zahrnující také citové přístupy
- stanovení psychických stavů
HISTORIE
- člověk hodnotil potraviny od počátku své existence
- historie vědeckého oboru:
- od 2. sv. válka - USA - potřeba najít přijatelné potraviny pro armádu - dobře skladovatelné, odolné - např. čokoláda, která vydrží teplo
- Evropa - Skandinávie - 40. léta - trojúhelníkový test
-první kniha o senzor. analýze - rok 1957 - Tilguer (Polsko), dále Masuayama a Miura (Japonsko 1962)
Klíčová slova:
smyslové vnímání
dutina ústní
kosmetika
textura
konzumenské testy
senzorické hodnocení
Obsah:
- Smyslové vnímání
Cns + stavba mozku
Kůže
Dutina ústní
Základní chutě
Zrak
Sluchový orgán
Smysl čichový
Kosmetika
Textura
Laboratorní metody pro senzorickou analýzu
Konzumenské testy
Čaj
Káva
VÍno
Senzorické hodnocen á masa a masných výrobků
Mléko:
VOda: