Produkce a spotřeba masa
«»
Popis:
Produkce = hmotnost jatečně opracovaných nebo upravených těl (JOT nebo JUT) - podklad pro zpeněžení jatečních zvířat „v mase“
Spotřeba masa (kromě ryb) = ve statistikách vyjádřena „v hodnotě masa na kosti“ (hodnota JUT připadající na jednoho průměrného obyvatele státu v kg/rok)
Pro výživu = množství přijatého libového masa (odhad) - vepřové maso 50 - 60% z hodnoty JUT
Vývoj v ČR:
- vrchol produkce a spotřeby masa r. 1989 (97,4kg/os/rok) a 1990 (96,5kg/os/rok)
- největší snížení spotřeby r. 1991 (ekonomická reforma - liberalizace cen (o 20% pokles spotřeby hovězího masa, o 30% zvýšení ceny)
- snižování až do r. 1995 (2 - 4%), mírné snížení i u vepřového a drůbežího masa
- r. 1996 nárůst spotřeby o 4 - 6%, hovězí pokles o 1,6%
- u hovězího masa vývoj ovlivněn nevýhodnou relací:
• jakost:cena (nevyhovující texturní vlastnosti)
• nedostatečná vyzrání a záměna
• výskyt BSE
Klíčová slova:
produkce
spotřeba masa
výživa
vývoj v ČR
stopové prvky
biologický agens
zdravotní rizika
Obsah:
- Vývoj v ČR:
Vlivy na spotřebu masa:
Vývoj ve světě, v EU:
Vývoj EU vs. ČR:
Zdravotní aspekty konzumace masa:
Nebezpečí spojená s konzumací masa:
Chemické látky s různou toxikologickou prioritou:
Z hlediska systematického biologická agens můžeme dělit:
Zdravotní rizika (ZR) spojená s konzumací masa:
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.