Popis:
Mléko
Mlékem se rozumí tekutina vylučovaná mléčnou žlázou krav, koz, ovcí.
Syrové mléko - nebylo zahřáto nad 40 ºC ani jinak ošetřeno (farmářské, mlékomaty)
Čerstvé mléko - tepelně ošetřené pasterací (min. 71,7 ºC, 15 s)
Trvanlivé mléko (UHT) - Sterilace, záhřev min. 135 ºC, 1 s, aseptické balení
Vzhled
Hodnotí se:
naplnění mléka v obalu
barva
viditelné nečistoty
přítomnost cizích částic
skvrny plísní
separace fází
Hodnotí se produkt v otevřeném balení, případně při jeho nalévání z obalu.
Barva
normálního mléka je slabě krémová, jemně nažloutlá, neprůhledná
opalescentní tekutina, obsahuje dva pigmenty:
• karoten - žluté barvivo, barví tukovou fázi
• riboflavin - žlutozelené barvivo, mírně fluoreskující, projevuje se jen v mléčném séru
• mlezivo má tmavší žlutou barvu
Klíčová slova:
mléko
voda
sladidlá
majonéza
koření
vonné látky
zpracování dat
pořadová zkouška
Obsah:
- Mléko
Voda
Sladidlá
Majonéza
Těstoviny
Chleba a pečivo
Koření
Vonné látky
PROP 6-Propyl-2-Thiouracil
Statistické zpracování dat
Pořadová zkouška
Wilcoxonův test