Popis:
19. 1. Inhibiční látky (IL)
• látky produkované mikroorganismy, nebo vyrobené synteticky, které omezují nebo zastavují růst mikroorganismů a ovlivňují kulinární a technologické vlastnosti masa a orgánů jatečných zvířat
• antimikrobiální účinky mají látky, které se používají jako antiinfektiva k terapii infekčních onemocnění
• antibiotika
• antimykotika
• antivirotika
• antiparazitika
19. 1. 1. Třídy antibiotik podle chemické struktury
• Aminoglykosidy (Amikacin, Streptomycin, Dibekacin, Gentamicin, Kanamycin, Neomycin, Netilmicin, Paromomycin, Tobramycin, Sisomycin)
• Beta-laktamová antibiotika
• Carbapenemy (Ertapenem, Imipenem, Meropenem)
• Cefalosporiny a cefamyciny (Meropenem, Cefalexin, Cefazolin, Cefuroxime, Cefadroxil, Ceftazidime)
• Monocyklické beta-laktamy
• Peniciliny
Klíčová slova:
inhibiční látky
jatečné zvířata
chemická struktura
indikace
čtyřplotnová metoda
zkumavková metoda
Obsah:
- 19. Stanovení reziduí inhibičních látek v mase a orgánech jatečných zvířat
19. 1. Inhibiční látky (IL)
19. 1. 1. Třídy antibiotik podle chemické struktury
19. 1. 2. Třídy antibiotik podle mechanismu jejich účinku
19. 2. Indikace pro vyšetření
19. 3. Metody stanovení přítomnosti RIL
19. 3. 1. Čtyřplotnová metoda - metoda referenční
19. 3. 2. Jednoplotnová metoda - metoda s testovacím kmenem Bacillus
19. 3. 3. Zkumavková metoda - PREMI test