Popis:
- cukr = sacharosa (strategická potravina)
- řepný cukr (37 %), třtinový cukr (67 %)
Potravina:
- významný příjem energie
- čokoláda, cukrovinky, sirupy, nápoje . . .
- přímé slazení v domácnostech
- upravuje texturu, působí konzervačně . . .
- výskyt onemocnění (diabetes, zubní kaz, nemoci srdce . . .)
Surovina pro chemické a biochemické technolodie:
- pouze do 5 % produkce cukru
- chemická obnovitelná surovina
- produkty netoxické a biologicky odbouratelné
- výroba ethanolu, kys. citronové a mléčné
- výroba nízkokalorických tuků a biologicky odbouratelných tenzidů
- fermentační zpracování na bioethanol (energetické palivo)
Klíčová slova:
potraviny
cukr
cukrová řepa
afinace
šťávní cukrovina
surový cukr
Obsah:
- Základní analytické pojmy:
Výroba surového cukru z řepy:
Schéma zpracování řepy a šťávy v cukrovaru
Svařování cukrovin a krystalizace cukru:
Schéma výroby surového cukru v surovárně
Vedlejší produkty:
Vodní hospodářství:
Rafinace cukru:
Schéma výroby šťávního krystalu s jedním klérem
Výroba cukru ze třtiny: