Popis:
VÝZNAM A ZDROJE ŽIVOČIŠNÝCH PRODUKTŮ
Živočišné produkty - Maso jatečných zvířat, drůbeže, vejce, zvěřinu,
ryby, med a mléko tvoří důležitou a z hlediska nutriční hodnoty jen těžko
nahraditelnou složku ve výživě člověka.
- Je možné, ale s určitými potížemi, zajistit plnohodnotnou výživu člověka i bez masa. V
takovém případě by však bylo nutné nahradit přirozenou stravu zahrnující maso jinou
promyšleně sestavenou dietou a kombinovat rostlinné potraviny s mlékem a vejci.
Člověk - všežravec
- • mléko - jediný savec, který i v dospělosti konzumuje mléko
• maso - senzorické a nutriční důvody
• vejce - pro porovnání 100% bílkovina (zárodek)
• med - nejstarší sladidlo, konzervační látka, medovina
Konzumace masa - • jakýkoliv živočich
• filozofická pohled - odpor k zabíjení jiných živočichů pro vlastní obživu
• člověk = predátor - důsledek evoluce
• člověk = kořist - lev, lední medvěd, piraňa,žralok
Konzumace masa člověkem
- lidské masožravectví je staré asi 20 - 25 tisíc let
- původně syrové maso a krev
- sumerské destičky mluví o oblibě skopového masa
- totéž Chetité ve 2. tis. př. n. l. v Malé Asii
- židé - velikonoční beránek
- Egypťané - posvátný Apis, Hathor (bohyně s hlavou krávy)
- krev - horká a slaná krev ovlivnila chuťové návyky člověka - jediná potravina přirozeně obsahující sůl
- ve Spartě se vyráběla jelítka a černá polévka z krve
- Eskymáci užívali krev v jídelníčku
- pastevecké kmeny ve východní Africe
Klíčová slova:
živočišné produkty
konzumace
zdroje
složení masa
vaznost
vejce
Obsah:
- 1. Význam a zdroje živočišných produktů
2. Barva masa a masných výrobků
3. Vaznost masa
4. Vejce