Základy redakční práce - poznámky
«»
Popis:
Základy redakční práce
A. Měření rozsahu rukopisu
Normostrana (nstr) = 1800 znaků = 280-310 slov
Autorský arch (AA) - dvacet normostran = 36 000 znaků = 5600-6200 slov
Tiskový arch (TA) - 16 tiskových stran (tstr)
B. Formální zásady pro pořizování rukopisu
ENTER se smí používat jen na konci odstavce (nikoli na konci každé řádky).
Všechny odstavce psát hned od levého okraje (neodsazovat).
Neprostrkávat.
Interpunkční znaménka se píší hned za slovo, bez mezery.
Závorky a uvozovky se píší také těsně.
Slova na konci řádků se nedělí.
Pomlčku a znaménko minus píšeme pomocí kláves alt 0150.
Spojovník (divis) píšeme bez mezer.
Po číslovkách řadových následuje vždy mezera: 1. ledna.
Interval - vždy bez mezer a s pomlčkou (nikoli spojovníkem): 1946-1948.
Procenta s mezerou (10 % - deset procent), bez mezery (10% - desetiprocentní).
C. Korektury
První korektury - redaktor s autorem by měli provést všechny stylistické opravy a opravy chyb vzniklých při přepisu. Tento text se předává ke zlomu, kde by se neměly provádět již žádné další stylistické ani významové změny.
Stránkové korektury - korektury definitivní podoby stránek. Měly by se objevit a opravit již jen chyby vzniklé při zlomu - tedy chyby v dělení slov, řeky a parchanty.
Třetí korektury - náhled - kontrola, zda sazeč zanesl vyznačené opravy.
Klíčová slova:
redakční práce
korektury
typografie
formát
kniha
vydavatel
redakce
Obsah:
- Základy redakční práce
A. Měření rozsahu rukopisu
B. Formální zásady pro pořizování rukopisu
C. Korektury
D. Bibliografické odkazy
E. Redigování zpráv
Redigování článku
Základní principy
Typografické minimum
A. Základní technické pojmy a popis knihy
Tiráž, technické a vydavatelské údaje
ISBN (International standard book number)
Čárový kód
Tematické skupiny
Dotisk a nové vydání
Tisk
Papír
Formát knihy
Knižní vazba
B. Typografické minimum
Písmo
Typografie odstavce
Typografie stránky
Chyby při zlomu
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.