Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Základy redakční práce - poznámky

«»
Přípona
.doc
Typ
poznámky
Stažené
0 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
4795
Poslední úprava
18.12.2014
Zobrazeno
1 117 x
Autor:
northfinder
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Základy redakční práce
A. Měření rozsahu rukopisu
Normostrana (nstr) = 1800 znaků = 280-310 slov
Autorský arch (AA) - dvacet normostran = 36 000 znaků = 5600-6200 slov
Tiskový arch (TA) - 16 tiskových stran (tstr)

B. Formální zásady pro pořizování rukopisu
ENTER se smí používat jen na konci odstavce (nikoli na konci každé řádky).
Všechny odstavce psát hned od levého okraje (neodsazovat).
Neprostrkávat.
Interpunkční znaménka se píší hned za slovo, bez mezery.
Závorky a uvozovky se píší také těsně.
Slova na konci řádků se nedělí.
Pomlčku a znaménko minus píšeme pomocí kláves alt 0150.
Spojovník (divis) píšeme bez mezer.
Po číslovkách řadových následuje vždy mezera: 1. ledna.
Interval - vždy bez mezer a s pomlčkou (nikoli spojovníkem): 1946-1948.
Procenta s mezerou (10 % - deset procent), bez mezery (10% - desetiprocentní).

C. Korektury
První korektury - redaktor s autorem by měli provést všechny stylistické opravy a opravy chyb vzniklých při přepisu. Tento text se předává ke zlomu, kde by se neměly provádět již žádné další stylistické ani významové změny.
Stránkové korektury - korektury definitivní podoby stránek. Měly by se objevit a opravit již jen chyby vzniklé při zlomu - tedy chyby v dělení slov, řeky a parchanty.
Třetí korektury - náhled - kontrola, zda sazeč zanesl vyznačené opravy.

Klíčová slova:

redakční práce

korektury

typografie

formát

kniha

vydavatel

redakce



Obsah:
  • Základy redakční práce
    A. Měření rozsahu rukopisu
    B. Formální zásady pro pořizování rukopisu
    C. Korektury
    D. Bibliografické odkazy
    E. Redigování zpráv
    Redigování článku
    Základní principy
    Typografické minimum
    A. Základní technické pojmy a popis knihy
    Tiráž, technické a vydavatelské údaje
    ISBN (International standard book number)
    Čárový kód
    Tematické skupiny
    Dotisk a nové vydání
    Tisk
    Papír
    Formát knihy
    Knižní vazba
    B. Typografické minimum
    Písmo
    Typografie odstavce
    Typografie stránky
    Chyby při zlomu
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše