Stanovení bílkovin (aminokyselin) separačními metodami
Prezentace25 s. / 1. roč. / pdf
Stanovení bílkovin (aminokyselin) separačními metodamiSeparační metody hrají při stanovení bílkovin významnou roli pro stanovení jednotlivých bílkovinA ne pouze jejich celkový obsah.Metody chromatografické a elektromigračníVysokoúčinná kapalinová chromatografieGelová chromatografie (GPC, SEC)Iontoměničová chromatografieKapilární elektroforézaIsoelektrická fokusaceStanovení aminokyselinového složení bílkovinJe významné z hlediska• nutričního• technologickéhoVolné aminokyseliny se stanovují• sumár...
|
|
0,8 |
0x |
|
Látky vonné a chuťové - senzoricky významné látky
Prezentace68 s. / 1. roč. / pdf
Látky vonné a chuťové - senzoricky významné látkyCharakteristické vlastnostiVonné látky• nízkomolekulární látky Mr < 300• málo rozpustné ve vodě• většinou nepolární nebo středně polární• těkavé (kapalné i tuhé) nebo plynné při lab. teplotě (důležité vlastnosti: teplota varu, tlak nasycených par)Chuťové látky• nízkomolekulární látky i látky o střední Mr• polární i nepolární látky• organické i anorganické sloučeniny• kyseliny, zásady i látky bez acidobazických vlastností
|
|
0,6 |
1x |
|
Analytická chemie - vypracované otázky
Vypracované otázky52 s. / 3. roč. / doc
1. Neutralizační, redoxní a komplexotvorné titrace. Výklad titračních křivek, charakteristika tlumičů, chemické a instrumentální indikace bodu ekvivalence. Praktické aplikace.Komplexní rovnováhyKomplex v roztoku může vzniknout: z anorg. iontů, z anorg. iontu a org. činidla, z org. molekulReaktivita centrálního iontu je ovlivněna elektronovým uspořádáním ve vnějších orbitalech iontu, elektrostatickými parametry a elektronegativitou, reaktivita ligandu je ovlivněna charakterem donorového atomu, st...
|
|
1,3 |
1x |
|
Lipidy - Analytická chemie - Analýza potravin
Prezentace41 s. / 1. roč. / pdf
LipidySkupina lipofilních chemicky rozdílných látek:Acylglyceroly, volné mastné kyseliny, vosky, steroidy, složené tuky (osahující i nelipidickou složku, bílkoviny, fosfor, sacharidy), dále v tucích rozpustné uhlovodíky, alkoholy, vitamíny atd.Při analýze potravin stačí často stanovit pouze celkové množství lipidů.• použití některé standardizované metody pro příslušný materiál• některá fyzikální metoda - pro rychlé rutinní sledováníPro stanovení lipidové fáze třeba lipidy izolovat šetrnějšími ex...
|
|
0,8 |
2x |
|
Analytická chemie - Analýza potravin
Prezentace54 s. / 1. roč. / pdf
Postavení analytické chemie v dynamickém pojetí chemie potravinPotraviny - produkty rostlinného a živočišného původu - aktivní enzymové systémyrychlé a značné změny ve složení fyzikálně-chemickém, výživovém, senzorickém….procesy probíhající při zpracování, skladováníPotraviny - měnící se soustavyprognóza osudu hlavních živin, biofaktorů, senzoricky účinných látek, jejich prekurzorů…Posuzování jakosti potravinDynamické pojetí analýzy potravin - aplikace vhodných analytických metod, které splňují ...
|
|
1,3 |
2x |
|
Stanovení přirozených složek potravin
Prezentace32 s. / 1. roč. / pdf
Voda a sušinaObsah vody (vlhkost, sušina)• nejčastěji sledované a nejobtížněji stanovitelné ukazatele jakosti potravinV potravinách ve formě• Buněčné• Volná• Adsorbovaná• Vázaná na různé složky potravin• Krystalová• OkludovanáMetody stanovení vodyNepřímé: stanovení sušiny•vážkově•refraktometricky Přímé: stanovuje se voda• destilační metody » elektrometrickémetody » denzitometrickémetody » chemickémetody (metoda dle K.Fischera) » plynováchromatografie » NIR spektrometrie
|
|
0,8 |
0x |
|
Cizorodé látky - Analýza potravin
Prezentace39 s. / 1. roč. / pdf
Cizorodé látkyIntenzívní způsob zemědělské výroby vyžaduje aplikaci prostředků k zabezpečení vysoké úrody• rostlinná výroba - intenzívní hnojení, ošetřování porostů proti škůdcům• živočišná výroba - léčivé preparátyZnečišťující cizorodé látky - kontaminantyAditivní látkyZlepšení vzhledu, trvanlivosti, chuťové a voňavé látkyEndogenní cizorodé látkyVznikají v procesu zpracování a skladování potravin reakcí přírodních složek mezi sebou nebo s cizorodými látkami (Maillardovy produkty, oxidační produ...
|
|
3,5 |
0x |
|
Sacharidy - analýza potravin
Prezentace56 s. / 1. roč. / pdf
Sacharidy• zdroj energie• funkční vlastnosti • textura • údržnost • chutnost• interakce s jinými složkami • aromatické a chuťové látky • pigmentySacharidyAnalytické úkoly• stanovení dominantního sacharidu v určitém materiálu (sacharosa v cukrovinkách, škrob v obilovinách, glykogen v mase…) → nutriční hodnota potraviny, výrobku;stanovení celkových sacharidů je neobvyklé resp. až nemožné, určuje se výpočtem z obsahu ostatních složek:• stanovení sumy určité skupiny sacharidů (aldosy, pentosy, reduk...
|
|
1,3 |
0x |
|
Identifikace látky pomocí infračervené spektroskopie (IČ). Srovnání transmisní a reflexní techniky (KBr-tableta a ATR)
Poznámky14 s. / 2. roč. / pdf
Infračervená spektrometrieIČ spektrometrie patří mezi fotometrické techniky - využívá interakce mezi elektromagnetickým zářením a hmotou. Každé elektromagnetické záření můžeme současně považovat za vlnění i za proud částic (fotonů). Toto záření lze charakterizovat rychlostí c, vlnovou délkou λ, kmitočtem (frekvencí) ν [Hz], vlnočtem υ [cm-1] a energií E, mezi nimiž platí vztahy:S ohledem na velmi široké energetické rozmezí fotonů IČ části spektra mohou tyto částice při srážce s molekulami způsob...
|
|
0,7 |
0x |
|
Analytická chemie - Optické metody
Prezentace26 s. / 1. roč. / pdf
ChromatografieŘada chromatografických technik• Papírová chromatografie• Tenkovrstvá chromatografie - chromatografie na tenké vrstvě• Klasická kolonová (sloupcová) chromatografie• Plynová chromatografie• Kapalinová chromatografie• …Význam chromatografie neustále roste, umožňuje analyzovat řadu anorganických látek a všechny organické látky obsažené v nejrůznějších přírodních či technických směsích a to v rozsahu od desítek procent do stotisícin procenta a v rozpětí relativních molekulových hmotnos...
|
|
1,5 |
0x |
|
Vzorkování - analýza potravin
Prezentace27 s. / 1. roč. / pdf
Základní pojmyVzorek• vybraná část celku, tj. materiálu nebo objektu, který má být analyzován• má být reprezentativní, tj. vlastnostmi shodný s celkemVzorkování• proces odebírání vzorku• vytváření výběruVzorkováníStrategie vzorkování - základní rozvaha o způsobu odběru vzorkuPlán vzorkování - plánovaná metoda volby a odběru vzorkuPostup vzorkování - konkrétní provedení, které vychází z instrukcí vztahujících se k použití plánu vzorkování
|
|
0,3 |
1x |
|
Vitaminy - Analytická chemie - Analýza potravin
Prezentace53 s. / 1. roč. / pdf
VitaminyStanovení vitaminů v potravinářském materiálu - velmi složitý úkol.Koncentrace nízké, látky nestabilní.Všechny operace musí být prováděny s maximální opatrností, v prostředí inertní atmosféry, bez přímého denního světla.Nelze použít žádné univerzální metody ke stanovení většího počtu nebo skupiny vitaminů.Samostatné metody s přípravou extraktu vitaminu ze vzorku.Odstranění interferujících látek - chromatografieVyžaduje značné analytické zkušenosti, přísné dodržování postupů.VitaminyChemi...
|
|
0,4 |
0x |
|
Fyzikální vlastnosti látek: měření bodu tání, indexu lomu a pH
Poznámky9 s. / 2. roč. / pdf
Fyzikální vlastnosti látek: měření bodu tání, indexu lomu a pHStanovení fyzikálních vlastností organických sloučeninAbychom mohli dokonale charakterizovat sloučeninu, je třeba stanovit některé její fyzikální vlastnosti,např. hustotu, index lomu světla, bod tání a varu. Tyto fyzikální konstanty mohou zároveň sloužit jakokritéria čistoty zkoumaných látek. Látku lze považovat za čistou, jestliže se její fyzikální vlastnosti přiopakování čisticích operací (destilace, krystalizace, sublimace apod.) d...
|
|
2,0 |
0x |
|
Aditivní - cizorodé látky
Prezentace39 s. / 1. roč. / pdf
Aditivní - cizorodé látkyÚmyslně přidávané látky, které mají zlepšit trvanlivost, organoleptickou, nutriční hodnotu potraviny.Musí splňovat hygienická kritéria (LD50, karcinogenita, mutagenita, teratogenita, apod.)• Látky prodlužující trvanlivost (antioxidanty, antibiotika, chemické konzervovadla• Chuťové a vonné látky (sladidla, intenzifikátory chuti a vůně, hořké látky, kyseliny, aroma• Látky upravující vzhled potravin (umělá barviva, bělidla)• Konzistotvorné látky (emulgátory, stabilizátory, ...
|
|
1,1 |
0x |
|
Analytická chemie - vypracované zkouškové otázky
Státnicové otázky30 s. / - roč. / rar
1. Neutralizační, redoxní, komplexotvorné titrace. Výklad titračních křivek, charakteristika tlumičů, chemické a instrumentální indikace bodu ekvivalence (BE). Praktické aplikace.Neutralizační /acidobazické/: stanovení obsahu vodíkových kationtů ve vzorku. Podstatou stanovení je reakce mezi kyselinou a zásadou. Probíhá-li reakce ve vodném prostředí, jedná se o reakci oxoniových kationtů s hydroxidovými anionty za vzniku velmi málo disociovaných molekul vody: H3O+ + OH- » 2 H2O H+ + OH- = H2OPři ...
|
|
1,8 |
1x |
|