Legislativa v oblasti a mikrobiologické bezpečnosti potravin
Studijní materiál4 s. / 3. roč. / doc
Legislativa v oblasti a mikrobiologické bezpečnosti potravinJedná se o legislativní předpisy, na které se např. lze odvolat ve správním řízení, pokud potraviny nesplňují mikrobiologická kritéria.• Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva …• Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích• Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči• Nařízení komise (ES) č. 1441/2007, kterým se mění nařízení (ES) č. 2073/2005...
|
|
0,1 |
0x |
|
Polymerázová řetězová reakce
Studijní materiál5 s. / 3. roč. / doc
8. Polymerázová řetězová reakceV osmdesátých letech 20. století byla vynalezena nová, rychlá a účinná metoda pro klonování DNA - polymerázová řetězová reakce (PCR, angl. polymerase chain reaction). Pomocí této metody můžeme rychle a vysoce selektivně namnožit konkrétní nukleotidové sekvence obsažené v jakékoli DNA (deoxyribonukleové kyselině) za podmínek in vitro. Metoda PCR je dnes hojně využívána např. v diagnostice při analýze onemocnění nebo při průkazu specifických úseků v DNA.8.1. Princip ...
|
|
1,1 |
0x |
|
Odměrná analýza - volumetrie
Studijní materiál5 s. / 3. roč. / doc
ODMĚRNÁ ANALÝZA - VOLUMETRIEOdměrná (volumetrická, titrační) analýza je způsob kvantitativního určování látek, při němž k roztoku látky, jež se má stanovit, přidáváme z byrety roztok odměrného činidla se známou koncentrací účinné látky, tj. titrujeme tak dlouho, až děj, který je podkladem určení, právě kvantitativně proběhne; v tom okamžiku je dosaženo bodu ekvivalence, který se snažíme určit co nejpřesněji buď vizuálně a nebo pomocí indikátorů, popř. jinou fyzikálně chemickou (obvykle elektroch...
|
|
0,2 |
0x |
|
Metody používané pro stanovení stafylokokových enterotoxinů (SE)
Studijní materiál1 s. / 3. roč. / doc
Metody používané pro stanovení stafylokokových enterotoxinů (SE)Zavedení imunologických metod, které detekují a konfirmují specifické mikroorganismy a jejich toxiny, do oblasti mikrobiologie umožnila snadná dostupnost různých komerčně vyráběných setů. Základem imunologických metod je specifická reakce mezi protilátkou a antigenem. Antigen bývá buněčná složka sledovaného organismu, např. specifický polysacharid na vnější straně buněčné stěny, bičíkový protein nebo produkt či toxin produkovaný org...
|
|
0,2 |
0x |
|
Senzorická analýza
Studijní materiál4 s. / 3. roč. / doc
Senzorickou analýzou rozumíme hodnocení potravin bezprostředně našimi smysly včetně zpracování výsledků lidským centrálním nervovým systémem. Analýza probíhá za takových podmínek, kdy je zajištěno objektivní, přesné a reprodukovatelné měření (viz. Norma ČSN ISO 8589). Vlastnosti potravin je možné hodnotit fyzikální nebo chemickou analýzou. Těmito metodami se však stanoví jen vlastnosti potravin, které odpovídají podnětům při senzorické analýze. Senzorickou analýzou se však stanoví nikoli podněty...
|
|
0,1 |
0x |
|
Chemické laboratorní metody v analýze potravin
Studijní materiál5 s. / 3. roč. / doc
ENZYMOVÉ REAKCE• Stanovení glykogenu a glukosy v mase AMG (amyloglykosidasa)glykogen + H2O » D-glukosa GOD (glukosaoxidasa)D-glukosa + O2
»
kys. glukonová + H2O2 POD (peroxidasa)H2O2 + bezbarvá forma činidla
»
zkopulovaná forma barevného činidlaStanovení peroxidu vodíku pomocí oxidační kopulace se substituovaným fenolem a 4-aminofenazonem.• Stanovení škrobu v mase (podobné jako u stanovení glykogenu a glukosy)• Stanovení laktosy (enzym beta galaktosidasa rozštěpí laktosu na Gal a Glc. Ga...
|
|
0,4 |
0x |
|
Aditiva
Studijní materiál4 s. / 3. roč. / doc
Zdroje potravinářských aditivPotravinářská aditiva se získávají z různých zdrojů. Podle původu se rozlišují:a) aditiva přírodního původu, např.:- zahušťovadla ze semen (karubin), ovoce (pektin) a mořských řas (agar),- barviva ze semen (bixin), ovoce (anthokyany) a zeleniny (karoteny),- okyselovadla z ovoce (kyselina vinná);b) aditiva identická s přírodními (vyráběná synteticky nebo pomocí mikroorganismů), např.:- antioxidanty (kyselina askorbová, tokoferoly),- barviva (karoteny),- okyselovadla (...
|
|
0,1 |
0x |
|
Fyzikálně-chemické parametry jakosti a zdravotní nezávadnosti potravin
Studijní materiál3 s. / 3. roč. / doc
Mléko Chemické složení mléka: voda……………….87 % Tuk……………….3,6 - 4 % Bílkoviny…………3,2 - 3,5 % Laktoza……………4,6 - 4,9 % Minerály…………..0,7 %Vlastnosti mléka: bělavá až žlutavě bílá neprůhledná tekutina, jejíž barva je ovlivněna rozptylem světla a jeho absorpcí na kapičkách tuku a miscelách bílkovin- chuť mírně sladká, v mléčném séru jsou rozptýleny částice bílkovin ( micely), dále lipoproteidy, somatické buňky ( hl.leukocyty), další bílkoviny, sacharidy, minerální látky atd.- tukové kuličky ( emulze),...
|
|
0,1 |
0x |
|
Extrakční metody
Studijní materiál3 s. / 3. roč. / doc
Extrakce je separační metoda, jejímž principem je přechod složky mezi dvěma vzájemně nemísitelnými fázemi.Rozdělení extrakčních soustav (podle skupenství):• tuhá fáze - kapalina - z tuhého materiálu se rozpouští ve vhodném rozpouštědle požadovaná složka, ostatní složky ne. Využívá se často při zpracování analytických vzorků. Příkladem je použití Soxhletova extraktoru.• kapalina - kapalina - extrakce založená na rozdělovací rovnováze v soustavě dvou nemísitelných kapalin. Složka s větší části pře...
|
|
0,3 |
0x |
|
Stanovení základních nutrientů
Studijní materiál2 s. / 3. roč. / doc
Stanovení bílkovin » Klasickým způsobem stanovení bílkovin je mineralizace vzorku podle Kjeldahla. Je však značné zdlouhavá, a proto byly zkonstruovány různé přístroje, které mají tuto analýzu zrychlit nebo zjednodušit. Nejvíce v ČR používají přístroje firmy Tecator (Švédsko), např. Kjeltec Auto Plus, které jsou vybaveny automatickým zařízením na řízení a vyhodnocování analýz. Vážení, mineralizace, destilace a titrace probíhá plně automaticky a je řízena mikroprocesorem. » Vysoce účinný je rovně...
|
|
0,1 |
0x |
|
Stanovení sacharidů
Studijní materiál5 s. / 3. roč. / doc
ENZYMOVÉ REAKCE• Stanovení glykogenu a glukosy v maseAMG (amyloglykosidasa)glykogen + H2O » D-glukosaGOD (glukosaoxidasa)D-glukosa + O2
»
kys. glukonová + H2O2POD (peroxidasa)H2O2 + bezbarvá forma činidla
»
zkopulovaná forma barevného činidlaStanovení peroxidu vodíku pomocí oxidační kopulace se substituovaným fenolem a 4-aminofenazonem.• Stanovení škrobu v mase (podobné jako u stanovení glykogenu a glukosy)• Stanovení laktosy (enzym beta galaktosidasa rozštěpí laktosu na Gal a Glc. Gal s...
|
|
0,4 |
0x |
|
Mikrobiologické vyšetření pitné vody
Studijní materiál2 s. / 3. roč. / doc
Mikrobiologické vyšetření pitné vodyPitná voda je voda zdravotně nezávadná, která ani při dlouhodobém používání není příčinou zdravotních poruch a onemocnění. Pitná voda nesmí obsahovat mikroorganismy, parazity a látky jakéhokoliv druhu v počtu nebo koncentraci, které by mohly ohrozit veřejné zdraví a musí splňovat hygienické limity stanovené vyhláškou č. 252/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů, kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné v...
|
|
0,1 |
1x |
|