Chemie potravin a chemické laboratorní metody - obecné kapitoly
Studijní materiál60 s. / 3. roč. / pdf
1 ODMĚRNÁ ANALÝZA - VOLUMETRIEOdměrná (volumetrická, titrační) analýza je způsob kvantitativního stanovení látek, při němž k roztoku látky, jež se má stanovit, přidáváme z byrety roztok odměrného činidla se známou koncentrací látky tak dlouho, až děj, který je postatou stanovení, právě kvantitativně proběhne; v tom okamžiku je dosaženo bodu ekvivalence, který se snažíme určit co nejpřesněji buď:a) subjektivně:• vizuálně (autoindikace u manganometrie)• vizuálně pomocí indikátorů (v převážné větši...
|
|
1,6 |
0x |
|
Bílkoviny, peptidy, aminokyseliny - prezentace
Prezentace97 s. / 1. roč. / pdf
BílkovinyV organizmu plní řadu jedinečných a mimořádných funkcí.• Biochemické disciplínySpolu s DNA a RNA, polysacharidy (lipidy) se řadí mezi biopolymery.Rostliny a některé mikroorganizmy - syntéza bílkovin ze základních substrátů• Voda• Oxid uhličitý• Anorganické sloučeniny dusíkuŽivočichové - příjem potravou.Při trávení se bílkoviny hydrolyzují na základní složky (AMK, další sloučeniny), ze kterých si živočichové syntetizují vlastní specifické bílkoviny nebo je využívají jako zdroj energie - ...
|
|
12,6 |
0x |
|
Praktická cvičení z Chemie potravin
Studijní materiál167 s. / 3. roč. / pdf
1 ZÁSADY PRÁCE V LABORATOŘINezbytnou podmínkou úspěšné práce v laboratoři je dobrá teoretická příprava posluchače. Proto je nezbytné, aby posluchači při příchodu do praktických cvičení měli prostudovány kapitoly vztahující se k experimentální práci a to jak z návodů na cvičení, tak popřípadě i z další literatury. Jedině tak je možno zvládnout, v řadě případů náročné metodiky analýzy potravin.Vzhledem k bezpečné práci v chemické laboratoři, ale i podmínkou úspěchu je pořádek a čistota v laboratoř...
|
|
2,3 |
1x |
|
Chemie potravin - praktická cvičení
Studijní materiál167 s. / 3. roč. / pdf
1 ZÁSADY PRÁCE V LABORATOŘINezbytnou podmínkou úspěšné práce v laboratoři je dobrá teoretická příprava posluchače. Proto je nezbytné, aby posluchači při příchodu do praktických cvičení měli prostudovány kapitoly vztahující se k experimentální práci a to jak z návodů na cvičení, tak popřípadě i z další literatury. Jedině tak je možno zvládnout, v řadě případů náročné metodiky analýzy potravin.Vzhledem k bezpečné práci v chemické laboratoři, ale i podmínkou úspěchu je pořádek a čistota v laboratoř...
|
|
2,7 |
0x |
|
Kontaminanty v potravinách
Přednášky46 s. / 1. roč. / zip
Kontaminanty• z chemizace zemědělství• pesticidy• jiné látky působící na rostliny a živočichy• z potravinářské výroby• výluky z obalů• výluhy z výrobního zařízení• zbytky sanitačních prostředků• z jiných zdrojů• radioaktivní kontaminace• náhodné znečištění z přírody a průmysluKontaminantyKritéria pro posuzování cizorodých látek z hygienicko-toxikologického hlediska:• akutní toxicita - LD50• subakutní toxicita - biologický účinek, pathologické změny• chronická toxicita - kumulativní vlastnosti• k...
|
|
6,7 |
1x |
|
Potravinářské aditivní látky
Přednášky44 s. / 1. roč. / pdf
Aditivní látky• prodlužující skladovatelnost (údržnost) • konzervační prostředky (antimikrobní látky)• upravující aroma a chuť • vonné a chuťové (aromatické) látky • náhradní sladidla • acidulanty a regulátory kyselosti • látky hořké a povzbuzující • intenzifikátory aroma• látky upravující barvu • barviva • bělidla• látky upravující texturu • zahušťovadla a želírující prostředky • emulgátory• látky zvyšující biologickou hodnotu (výživové faktory, biologické doplňky) • vitaminy • minerální látky ...
|
|
4,1 |
0x |
|
Tuky a jiné lipidy, mastné kyseliny
Přednášky64 s. / 1. roč. / pdf
Tuky a jiné lipidy, mastné kyselinyPoznámka:V technologické a potravinářské praxi se názvu lipidy nepoužívá.Rozeznávají se jen tuky, oleje, mastné kyseliny, vosky a lecitin, neboť jen ty mají průmyslový význam.Tuky a jiné lipidy, mastné kyselinyObsáhlá skupina přirozených látek produkovaných rostlinnými a živočišnými organizmy.Hlavním kritériem zařazení sloučenin do lipidů bývá jejich hydrofobnost a nikoli jejich chemické vlastnosti.Převážně neutrální charakter, většinou nerozpustné ve vodě, sna...
|
|
6,3 |
1x |
|
Přirozené antinutriční a toxické látky
Přednášky36 s. / 1. roč. / pdf
Přírodní antinutriční a toxické látky• Antinutriční látky - interference (živiny),• Toxické látky - jedy (toxika),- přírodní toxické látky - toxiny,- produkty anthropogenní činnosti - xenobiotika.Toxické účinky těchto látek mohou být akutní nebo chronickéV potravinách rostlinného a živočišného původu se mohou vyskytovat přirozené toxické látky rozmanitých typů, které mají různý účinek.Některé patří k prudkým jedům, koncentrace zpravidla není příliš vysoká a tak nevyvolávají příznaky otravy.
|
|
2,4 |
1x |
|
Významná přirozená barviva
Přednášky30 s. / 1. roč. / pdf
Přirozená barvivaVýznamné skupiny barviv:• Karotenoidní barviva - rostlinná, živočišná- Karoteny- Xanthofyly• Flavonoidní barviva - rostlinná- Anthokyany- Anthoxanthiny• Fenolová a chinoidní barviva - rostlinná, živočišná- Fenoly- Chinony• Tetrapyrrolová barviva - rostlinná, živočišná- Hemová barviva,- Chlorofylová barviva• Betalainová barviva - rostlinná- Betakyany- Betaxanthiny
|
|
5,8 |
0x |
|
Vitaminy - prezentace
Přednášky31 s. / 1. roč. / zip
Vitaminy1897 holandský lékař Eijkman - vyvolal uměle u kuřat nemoc beri-beri1914 polský chemik Funk izoloval látku z rýžových otrub, zjistil, že obsahuje dusík, chová se jako amin - vitamin (latinsky vita = život)Vitaminy jsou esenciální složkou potravy - organické exogenní esenciální biokatalyzátory heterotrofních organizmů.Látky, které si neumí organizmus sám syntetizovat z jednoduchých sloučenin a musí je přijímat potravou.Několik funkcí:• katalytický účinek při řadě reakcí látkové přeměny• t...
|
|
6,3 |
0x |
|