Nebezpečí z potravin• Potraviny obsahují přirozeně se vyskytující chemické látky rostlinného nebo živočišného původu. Při výrobě a zpracování se potraviny dostávají do kontaktu s řadou mikroorganismů, předmětů a přirozeně se vyskytujících nebo uměle vyrobených látek.• Nebezpečí z potravin = všechny potencionálně škodlivé činitele či situace při zpracování potravinami, které mohou ohrozit zdravotní stav konzumentaIdentifikace nebezpečí• Nebezpečí z potravin je přímo úměrné stupni nedodržování zás...
ChemikálieHexan, florisil, oxid hlinitý, síran sodný (bezvodý), acetonová vata, kolony s teflonovými kohouty, laboratorní sklo. (Sorbenty byly vyžíhány).Pracovní postupPracujeme s rostlinným extraktem připraveným v předchozí hodině, sorbent volíme podle typu vzorku.Čištění na sloupci florisilu - vzorek olejninyNejdříve si musíme připravit kolonu pro přečištění extraktů. Na dno skleněné kolony dáme acetonovou vatu a zlehka ji přitlačíme ke dnu skleněnou tyčinkou. Kolonu naplníme hexanem asi do vý...
ÚvodZákladem pro správnou analýzu je řádně odebraný vzorek (kvartace) a jeho následné zpracovaní (homogenizace, sonikace, extrakční postupy, odpařování rozpouštědel, přečištění).Pracovní postupKvartacePoužívá se pro plošný odběr vzorku. Plocha se rozdělí na stejně velké čtverce, z kterých se odebírá stejné množství vzorku. Při odběru se postupuje podle uvedeného schématu a rovnic.
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.
▼ Nezbytné
Vždy povoleno. Technické uložení nebo přístup jsou nezbytně nutné pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si účastník nebo uživatel výslovně vyžádal.
▼ Analytické
Technické úložiště nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní agregované statistické účely.