Vypracované státnicové otázky z předmětu Ekologické aspekty
Státnicové otázky200 s. / 3. roč. / rar
1. Hlavní faktory prostředí, jejich dynamika a vliv na živé organismy, Organismy jako bioindiátory stanovištních podmínekVěda zabývající se vztahy mezi organismy a prostředím se nazývá ekologie. Ekologické faktory jsou činitelé, kteří nějak ovlivňují organismy. Umožňují přítomnost druhů a tím limitují jejich rozšíření, mají také vliv na aktivitu, růst, metabolismus, rozmnožování, úmrtnost a stěhování. Ekologické faktory dělíme na abiotické a biotické.abiotické - fyzikální a chemické faktory ovzd...
|
|
3,1 |
0x |
|
Zemědělství - primární sektor světového hospodářství
Studijní materiál12 s. / 3. roč. / doc
Zemědělství - primární sektor světového hospodářství• Zemědělství - odvětví národního hospodářství, které se zabývá:- Pěstováním zemědělských plodin,- Chovem hospodářských zvířat,- Zajišťováním potravin a surovin pro trh, zemědělský a potravinářský průmysl a pro některá odvětví lehkého průmyslu (kožedělný, lnářský aj.)Zemědělství• Má významnou krajinotvornou funkci - pečuje o zemědělskou půdu a zemědělskou krajinu;• Dělí se na výrobu:- Rostlinnou- Živočišnou ( vč. rybolovu, lovu, lesní hospodářs...
|
|
0,1 |
0x |
|
Ekologizace provozu domácností (možnosti jednotlivce při úsporách energie, vody atd. situace ve světě a u nás)
Studijní materiál10 s. / 3. roč. / doc
V České republice se již řadu let hovoří o potřebě snižovat spotřebu energie a zvyšovat účinnost její přeměny a konečného využití. Současná situace však není příznivá. Spotřeba energie stále mírně narůstá, úspory jsou malé a celková efektivita využití se zlepšuje jen pozvolna.K vyjádření úhrnné spotřeby energie za vybrané území používáme obvykle ukazatel spotřeby primárních energetických zdrojů (PEZ). PEZ jsou souhrnem tuzemských nebo dovezených energetických zdrojů vyjádřených v energetických j...
|
|
0,2 |
2x |
|
Organismy jako bioindiátory stanovištních podmínek
Studijní materiál7 s. / 3. roč. / doc
V přírodě existuje základní proud fylogenetického vývoje druhů a populací uvnitř organismů samých, který se projevuje rekombinací genetických informací, hybridizací, speciací a adaptací druhů ke změnám krajiny přírodní i člověkem obhospodařované. Zánik druhů je pak způsoben zásahem člověka, přirozeným stárnutím a vymíráním starých populací.Poslední století však přineslo neúměrně velké změny s katastrofálním důsledkem: Předně neobyčejně vzrůstající lidskou populaci a s její činností i vzrůstající...
|
|
0,1 |
0x |
|
Ekologické zemědělství, zastoupení a význam v ČR a okolních zemích
Studijní materiál7 s. / 3. roč. / doc
Ekologickým zemědělstvím se rozumí zvláštní druh zemědělského hospodaření, který dbá na životní prostředí a jeho jednotlivé složky stanovením omezení či zákazů používání látek a postupů, které zatěžují, znečišťují nebo zamořují životní prostředí nebo zvyšují rizika kontaminace potravního řetězce, a který zvýšeně dbá na vnější životní projevy a chování na pohodu chovaných hospodářských zvířat. (Definice podle českého zákona č. 242 z roku 2000).Prioritou je kvalita, nikoliv kvantita produkce.Ekolo...
|
|
0,1 |
0x |
|
Zdravotní rizika kontaminace potravin cizorodými látkami
Studijní materiál7 s. / 3. roč. / doc
Zdravotní rizika kontaminace potravin cizorodými látkami
»
CL = chemické látky, které nejsou přirozenou součástí původních živočišných a rostlinných materiálů.Cizorodé látky v potravinách» Dělí se na:- Aditivní (přídatné)- Kontaminující (znečišťující)Cizorodé látky v potravinách
»
Potravinová aditiva
»
Kontaminanty
»
Sekundární cizorodé látkyPotravinová aditiva- Aditiva jsou do potravin přidávány úmyslně z důvodů technologických n. senzorických;- Patří sem látky prodlužující trvanliv...
|
|
0,1 |
0x |
|
Vliv staveb, činností a technologií zemědělsko-potravinářského komplexu na ŽP
Studijní materiál7 s. / 3. roč. / doc
Každá stavba má na své okolí určité negativní dopady. Záleží na typu a účelu stavby-jiný vliv na ŽP budou mít např.jatky, jiný zase silnice nebo tepelná elektrárna.Negativní účinky staveb a jejich zařízení na životní prostředí:• Škodlivé exhalace - filtry na komínech• Hluk• Teplo• Otřesy , Vibrace• Prach • Zastínění budov• Zápach - jatky, stanice na výrobu bioplynu, asanační ústavy (dezodorizace vzduchu)• Znečišťování vod - některé podniky mají svou čističku odpadních vod• Nárůst dopravy - potře...
|
|
0,1 |
0x |
|
Požadavky na syrové mléko, kontrola syrového mléka
Prezentace31 s. / 3. roč. / ppt
Zajištění zdravotní nezávadnosti• požadavky na syrové mléko• kontrola syrového mléka • základní ošetření mléka v mlékárněPožadavky na syrové mléko Legislativa:• Nařízení evropského parlamentu a rady (ES) č. 853/2004• Nařízení evropského parlamentu a rady (ES) č. 1662/2006 (mění 853/04)• Vyhláška 375/2003 k vet. zákonu a o vet. požadavcích na živočišné produkty se změnami(639/04,652/04,375/06) • ČSN 57 0529
|
|
0,2 |
1x |
|
Biomasa a její využití. Alternativní zdroje energie
Studijní materiál6 s. / 3. roč. / doc
Biomasa Biomasa je organická hmota rostlinného nebo živočišného původu. Je získávána jako odpad ze zemědělské, průmyslové činnosti nebo jako komunální odpad. Biomasa může být i výsledkem záměrné výrobní činnosti v zemědělství a lesnictví. Je nejstarším lidmi využívaným zdrojem energie a má obnovitelný charakter. Efektivní a ekologické využití biomasy má minimální negativní vliv na životní prostředí. Biomasu je možné využívat přímým spalováním i k výrobě ušlechtilých paliv, které podstatně méně z...
|
|
0,1 |
0x |
|
Problematika odpadů pocházejících z biotechnologických a fermentačních procesů.
Studijní materiál6 s. / 3. roč. / doc
Legislativa:Zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů. Vyhláška č. 383/2001Sb., o podrobnostech nakládání s odpady. Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů ve znění pozdějších předpisů ( veterinární zákon ).Využití druhotných surovin a odpadů je aktuální a důležité z několika hledisek:- snižuje se možnost znečištění povrchových vod- zefek...
|
|
0,1 |
0x |
|
Nebezpečí toxických látek a jejich výskyt v životním prostředí (DDT, DIOXINY, PCB,Cd, Hg ...)
Studijní materiál6 s. / 3. roč. / doc
Persistentní organické polutanty (POPs)- jsou organické látky, které:• vykazují toxické vlastnosti• jsou persistentní• se bioakumulují• u nichž dochází k dálkovému přenosu v ovzduší přesahujícím hranice států a k depozicím• u nichž je pravděpodobný významný škodlivý vliv na lidské zdraví nebo škodlivé účinky na ŽP- dělení:• Pesticidy (Aldrin, DDT, Dieldrin, Endrin, Heptachlor, Hexachlorbenzen (HCB), Chlordan, Chlordekon, Lindan, Mirex, Toxafen)• Průmyslové chemikálie (Hexabrombifenyl, Hexachlorb...
|
|
0,1 |
2x |
|
Intenzivní zemědělství a životní prostředí
Studijní materiál8 s. / 3. roč. / doc
•
Zemědělství - primární sektor světového hospodářstvíZemědělství odvětví národního hospodářství, které se zabývá:• Pěstováním zemědělských plodin,
•
Chovem hospodářských zvířat,
•
Zajišťováním potravin a surovin pro trh, zemědělský a potravinářský průmysl a pro některá odvětví lehkého průmyslu (kožedělný, lnářský aj.)Zemědělství• Má významnou krajinotvornou funkci: pečuje o zemědělskou půdu a zemědělskou krajinu;• Dělí se na výrobu:• Rostlinnou• Živočišnou ( vč. rybolovu, lovu, lesní hosp...
|
|
0,1 |
1x |
|
Zákony spojené s problematikou odpadů potravinářského průmyslu
Studijní materiál5 s. / 3. roč. / doc
Mezi nejdůležitější zákon týkající se nejen odpadů z potravinářství patří: Zákon č. 185/2001 Sb. o odpadech a o změně některých dalších zákonůV tomto zákoně je definován pojem odpad a další pojmy (nebezpečný odpad, komunální odpad, odpadové hospodářství, nakládání, skladování a sběr odpadů, původce odpadů...). Dále popisuje povinnosti při nakládání s odpady, poplatky za sběr komunálního odpadu, vybrané odpady a zařízení (baterie, vraky, PCB, kaly). Zákon dále řeší problematiku plánů odpadového h...
|
|
0,1 |
0x |
|
Možnosti genového inženýrství a biotechnologií v zemědělství a potravinářství při řešení globálních problémů lidstva
Studijní materiál5 s. / 3. roč. / doc
Biotechnologie v zemědělství a potravinářství Biotechnologie» Proces, ve kterém jsou biochemie, mikrobiologie a technické disciplíny používány pro průmyslové aplikace mikroorganismů, buněk tkáňových kultur a jejich součástí.Vývoj biotechnologie
»
Na vývoji biotechnologie se podílí řada vědeckých i technických disciplin počínaje mikrobiologií, přes molekulovou genetiku, enzymologii, bioinženýrství, konče např. analytickou chemii.Uplatnění biotechnologií
»
Potravinářství
»
Krmivářský prům...
|
|
0,1 |
1x |
|
Zdravotní nezávadnost krmiv a vody, vstup chemických látek a přípravků do životního prostředí zvířat
Studijní materiál5 s. / 3. roč. / doc
Zdravotní nezávadnost krmiv a vody, vstup chemických látek a přípravků do životního prostředí zvířatHlavní zdroj kontaminace zvířat-Kontaminovaná krmiva objemná, obiloviny a krmné směsi v případě skotu-Obiloviny a krmné směsi v případě prasat a drůbeže-Znečištěné vody v případě sladkovodních ryb a vodní drůbeže-Kontaminované prostředí a potravní nika v případě lovné zvěře a bioindikátorůPrimární zdroje kontaminace krmiv, prostředí nebo přímo zvířat-Technické suroviny s obsahem PCB (nátěrové hmot...
|
|
0,1 |
2x |
|
Lidská populace - dynamika růstu, potřeba regulace v celosvětovém měřítku, důsledky pro životní prostředí
Studijní materiál5 s. / 3. roč. / doc
Lidská populace - dynamika růstu, potřeba regulace v celosvětovém měřítku, důsledky pro životní prostředíPopulace = soubor jedinců téhož druhu, nacházejících se v jednom určitém místě v jednom určitém čase. Termín populace se užívá v ekologii, genetice a demografii (věda zabývající se reprodukcí)Lidská populace je charakterizována : a) Denzitou (hustota populace, zalidnění)b) Natalitou (porodností)c) Mortalitou (úmrtností)d) Fertilitou (průměrný počet zplozených potomků za život samic daného dru...
|
|
0,1 |
3x |
|
Téma: Biodiverzita a vymírání biologických druhů
Studijní materiál5 s. / 3. roč. / doc
Biologická diverzita Představuje rozrůzněnost života. Světový fond ochrany přírody definoval v roce 1989 biodiverzitu jako „bohatství života na Zemi, miliony rostlin, živočichů a mikroorganismů, včetně genů, které obsahují, a složité ekosystémy, které vytvářejí životní prostředí.“Úrovně biodiverzityRozlišujeme 3 hierarchické úrovně biodiverzity: • Genetická• Druhová• Ekosystémová1. Genetická diverzita (genetic diversity) se vztahuje k rozmanitosti genů v rámci druhů. Zahrnuje odlišné populace té...
|
|
0,1 |
1x |
|
Ekologické aspekty zemědělské prvovýroby - živočišná produkce
Studijní materiál5 s. / 3. roč. / doc
Ekologické aspekty zemědělské prvovýroby - živočišná produkce (chovy hospodářských zvířat, lovná zvěř, ryby, včely)V současnosti je zemědělství jednou z lidských činností, která nejvýrazněji ovlivňuje ŽPVliv živočišné výroby na kvalitu ŽP:- pozitivní vliv- negativní vlivPozitivní působení chovu hospodářských zvířat na životní prostředí se projevuje v mnoha směrech:- v utváření kulturní krajiny a jejího rázu- v úpravě životního prostoru pro flóru a faunu- zvyšování biologické diverzity a estetick...
|
|
0,1 |
1x |
|
Systém bezpečnosti potravin v ČR
Studijní materiál39 s. / 3. roč. / ppt
Bezpečnost potravin» Proč bezpečnost potravin?• dotýká se všech obyvatel• zajímá se o ni 91 % obyvatel EU• má přímý dopad na • kvalitu a délku života • zdravotní stav populace- pojem používaný ve vládním usnesení č.1320/2001, opírající se o Bílou knihu o zdravotní nezávadnosti potravin - vyložit se dá nejlépe jako „zdravotní a hygienická nezávadnost potravin“
|
|
0,7 |
0x |
|
Sanitace - eliminace kontaminace v průběhu výroby
Studijní materiál9 s. / 3. roč. / doc
Stavební řešení potravinářských podniků, technologické zařízení i organizace práce musí být uspořádány tak, aby neumožňovaly rozvoj kontaminujících mikroorganismů a současně zamezovaly a minimalizovaly sekundární kontaminaci v průběhu výroby. Primární kontaminací přitom rozumíme kontaminaci surovin přídatných a pomocných látek. Pro minimalizaci hygienických rizik výroby potravin se zpracovávají programy, které schvalují orgány státního veterinárního dozoru, jsou součástí programů HACCP, sami odb...
|
|
0,1 |
0x |
|
Biomasa a její využití, alternativní zdroje energie
Studijní materiál10 s. / 3. roč. / doc
Pojem biomasa označuje veškerou organickou hmotu vzniklou prostřednictvím fotosyntézy, nebo hmotu živočišného původu. Tímto pojmem je často označována rostlinná biomasa využitelná pro energetické účely jako obnovitelný zdroj energie.Rozeznáváme především zbytkovou (odpadní) biomasu - dřevní odpady z lesního hospodářství a celulózo-papírenského, dřevařského a nábytkářského průmyslu, rostlinné zbytky ze zemědělské prvovýroby (hnůj, hnojůvka, močůvka, kejda, sláma) a údržby krajiny, komunální biood...
|
|
0,1 |
0x |
|
Možnosti genetického inženýrství a biotechnologíí v zemědělství a potravinářství
Studijní materiál3 s. / 3. roč. / pdf
• Biotechnologie používají živé organismy, buňky nebo jejich části (enzymy) k výzkumu, jehož poznatky pak dávají vzniknout novým produktům a aplikacím v medicíně, zemědělství, potravinářství, ochraně životního prostředí a alternativních metodách výroby v chemickém průmyslu či jiných průmyslových procesech. V současnosti je biotechnologie interdisciplinární vědou, která je ovlivňována chemií, biologií, fyzikou, materiálovými naukami, inženýrstvím a informatikou.Uplatnění biotechnologií:- Potravin...
|
|
0,1 |
0x |
|
Důsledky likvidace tropických deštných lesů
Seminární práce5 s. / 3. roč. / doc
1. OBECNÁ CHARAKTERISTIKADůležitou a v dnešní době velmi diskutovanou oblastí světových lesů jsou tropické deštné pralesy. Tropický deštný prales je zalesněný biom s trvale teplým a vlhkým klimatem. Obvykle se uvádí jako dolní hranice celoročních srážek 2000 mm. Podmínkou je, aby klima bylo vlhké skutečně celoročně. Tento biom nalezneme zejména v rovníkových oblastech Země. Nejrozsáhlejší je Amazonský deštný prales.Důsledky kácení tropických pralesů jsou: Globální oteplování - oxid uhličitý a ji...
|
|
0,1 |
1x |
|
Ekologické zemědělství - Uživí svět ?
Studijní materiál6 s. / 3. roč. / doc
Proč ekologické zemědělství• Současné zemědělství se potýká s řadou problémů:- Nadprodukce- Existenční problémy zemědělců- Vylidňování venkova- Znečištování životního prostředí- Vnášení CL do potravního řetězce- Údržba krajiny apod.Ekologické zemědělství• Ekologičtí zemědělství se programově zříkají ekologicky a zdravotně rizikových prostředků• Způsob hospodaření, který nevyužívá syntetické pesticidy ani umělá hnojiva, klade značný důraz na opatření chránící půdu a přírodu a zajišťuje ohleduplné...
|
|
0,1 |
1x |
|
Problematika čištění odpadních vod pocházejících z masného průmyslu. Hodnocení základních parametrů těchto odpadních vod.
Studijní materiál10 s. / 3. roč. / doc
Odpadní vodyPodle zákona č. 20/2004 Sb., o vodách a změně některých zákonů (vodní zákon) jsou odpadní vody definovány jako vody použité v obytných, průmyslových, zemědělských, zdravotnických a jiných stavbách, zařízeních nebo dopravních prostředcích, pokud mají po použití změněnou jakost (složení nebo teplotu), jakož i jiné vody z nich odtékající, pokud mohou ohrozit jakost povrchových nebo podzemních vod. Odpadní vody jsou i průsakové vody z odkališť nebo ze skládek odpadu.Odpadní vody se dělí ...
|
|
0,1 |
0x |
|
Zoonotické aspekty zdrojů, cest a způsobů přenosu patogenních agens
Studijní materiál7 s. / 3. roč. / doc
Zoonóza = zoonotické onemocnění• WHO (1967): skupina infekčních onemocnění šířících se přirozeně mezi obratlovci a člověkem.• Vyhláška č. 356/2004 zákona o veterinární péči: onemocnění nebo infekce, které jsou přirozeně přenosné přímo nebo nepřímo mezi zvířaty a lidmi. Zoonózy = nákazy přenosné ze zvířat na člověka (některá onemocnění mohou být zvířatům i člověku společná a přenos může být i naopak):1. původce (bakterie, parazit, virus, mykotický mikroorganismus, prion) - je původně adaptovaný n...
|
|
0,1 |
0x |
|
Odpady pocházející z biotechnologických a fermentačních procesů
Studijní materiál5 s. / 3. roč. / doc
Pojem biotechnologie vychází z různých dalších oborů, je to tedy jakýsi meziobor a opírá se o poznatky mikrobiologie, biochemie, molekulární biologie a genetiky, a také dalších biologických věd se zaměřením na průmyslové využití. Součástí je tedy i chemické inženýrství.Do oblasti biotechnologií se začleňují všechny procesy, které využívají živé organismy nebo jejich součásti k výrobě nebo modifikaci produktů, dále i ke šlechtění živočichů, rostlin a mikroorganismů pro specifické použití.Vyrobite...
|
|
0,1 |
0x |
|
Systém integrované ochrany rostlin
Studijní materiál8 s. / 3. roč. / doc
Soubor všech účinných pěstebních, biologických, ekologických, toxikologických a ekonomických opatření, v němž se pesticidy používají až po vyčerpání možností využít nechemické způsoby ochrany.Principy IOR• Využití všech pěstebních a technických opatření k regulaci chorob, škůdců a plevelů, včetně rezistentních druhů• Minimalizace preventivní chemické ochrany• Přímá ochrana proti škůdcům a patogenům (např. na základě prognózy výskytu)• Využití dostupných způsobů biologické ochrany• Cílená ochrana...
|
|
0,1 |
1x |
|
Zdravotní rizika kontaminace potravin cizorodými látkami, potravinářská aditiva AJ
Studijní materiál4 s. / 3. roč. / doc
Cizorodé látky (CL)- chemické látky, které nejsou přirozenou součástí původních živočišných a rostlinných materiálů- pokud spolu působí více CL → častější negativní účinkyCizorodé látky v potravinách se dělí na:a)• aditivní (přídatné)• kontaminující (znečišťující)b)• potravinová aditiva• kontaminanty• sekundární cizorodé látkyPotravinová aditiva- běžně se nekonzumují jako potraviny ani nejsou charakteristickými složkami potravin, ale záměrně se přidávají do potravin s cílem prodloužit jejich trv...
|
|
0,1 |
0x |
|
Zemědělská výroba jako potravní a výrobní řetězec
Studijní materiál4 s. / 3. roč. / doc
Potravinový řetězec je pojem, který označuje potravní vazby mezi různými druhy organismů, rostlin i živočichů (například obilí - hlodavci - lišky a káňata, poštolky). Jeho význam není jen v tom, že pro každý organismus je důležité zajištění existence nejen jeho přímého zdroje potravy, ale i “potravy jeho potravy”.Stejně významný je i tok různých látek v potravním řetězci. Například některé látky, jako třeba těžké kovy nebo zbytky pesticidů, se během života v organismech hromadí. S každým dalším ...
|
|
0,1 |
0x |
|
Biochemické cykly = biogeochemické cykly = koloběh látek v ekosystému
Studijní materiál7 s. / 3. roč. / doc
Biochemické cykly = biogeochemické cykly = koloběh látek v ekosystémuZákladními funkcemi každého ekosystému jsou koloběhy látek a tok energie. Na biochemických cyklech se podílí procesy biologické, chemické a geologické. Koloběh látek v ekosystému je uzavřený a má cyklický charakter. Zahrnuje koloběh prvků a látek mezi živými a neživými složkami ekosystému. Nejvýznamnější je koloběh vody a biogenních prvků. V globálním měřítku je nejdůležitější koloběh uhlíku, na kterém se podílí lidská činnost ...
|
|
0,1 |
5x |
|
Téma: Organismy jako bioindikátory stanovištních podmínek
Studijní materiál3 s. / 3. roč. / doc
V přírodě existuje základní proud fylogenetického vývoje druhů a populací uvnitř organismů samých, projevuje se rekombinací genetických informací, hybridizací, speciací a adaptací druhů ke změnám krajiny - přírodní i způsobené člověkem.V posledním století proběhly velké změny s katastrofálním důsledkem - vzrůstající lidská populace a vzrůstající nároky na přírodní zdroje. To vyvolalo mnoho škodlivých změn přírodních ekosystémech, že celá biosféra projevuje známky rychlého zhoršování přírodního p...
|
|
0,1 |
2x |
|
Řízení a péče o životní prostředí - Řízení (státní správa) životního prostředí v ČR
Studijní materiál5 s. / 3. roč. / pdf
Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí, ve znění zákona č. 123/1998 Sb., a zákona č. 100/2001 Sb.• účel zákona• Zákon vymezuje základní pojmy a stanoví základní zásady ochrany ŽP a povinnosti právnických a fyzických osob při ochraně a zlepšování stavu ŽP a při využívání přírodních zdrojů; vychází přitom z principu trvale udržitelného rozvoje.• základní pojmy• životní prostředí, ekosystém, ekologická stabilita, únosné zatížení území, trvale udržitelný rozvoj, přírodní zdroje, znečišťování, oc...
|
|
0,1 |
2x |
|
Persistentní organické polutanty (POPs)
Studijní materiál8 s. / 3. roč. / doc
Persistentní organické polutanty (POPs)» organické látky, které:Vlastnosti POPs» vykazují toxické vlastnosti» jsou persistentní» se bioakumulují» u nichž dochází k dálkovému přenosu v ovzduší přesahujícím hranice států a k depozicím» u nichž je pravděpodobný významný škodlivý vliv na lidské zdraví nebo škodlivé účinky na ŽPProtokol o POPs uvádí následujících 16 látek nebo skupin látek • Pesticidy• Průmyslové chemikálie• Nežádoucí vedlejší produkty
|
|
0,1 |
0x |
|
Funkční struktura ekosystému - tok energie a koloběhu látek - potr. (trofické) řetězce, potr. sítě
Studijní materiál6 s. / 3. roč. / doc
Struktura a funkce ekosystémuEkosystém = zákl. funkční jednotka přírody- jednotný strukturální a funkční celek živého společenstva (biocenóza) a jejího neživého stanoviště (biotopu)- mezi živou a neživou součástí přírody probíhá trvalá výměna hmoty a energie a obě součásti se vzájemně ovlivňují » tvoří společný ekologický systém (ekosystém)Ekosystémy lze různě rozlišovat : » suchozemské (louka)
»
sladkovodní (jezero, potok)
»
mořské (korálový útes)
»
přirozené (údolní niva)
»
umělé (...
|
|
0,1 |
1x |
|
Vývoj ekosystému v prostoru a čase, sezónní aspekty, proces sukcese, klimaxové stadium, primární a sekundární sukcese
Studijní materiál5 s. / 3. roč. / doc
Definice ekosystémuEkosystém je souhrn živých a neživých složek, které se vyskytují v určité době a v určitém prostoru a mezi nimiž dochází ke koloběhu látek a toku energie a genetické informace, bez výrazné závislosti na okolí.Je to systém dynamický a otevřený. Uvnitř ekosystémů fungují autoregulační mechanismy, které udržují jejich rovnovážný stav a mohou ovlivňovat stabilitu.Přirozené a nepřirozené ekosystémyZa ekosystémy nepovažujeme pouze přírodní oblasti, jako jsou jezera, lesy, stepi, mok...
|
|
0,1 |
0x |
|
Biodiverzita a vymírání biologických druhů
Studijní materiál5 s. / 3. roč. / doc
Biodiverzita - biologická rozmanitost, různorodost; rozmanitost organismů na všech úrovních organizace druhů, populací i společenstev- označuje všechny varianty a variabilitu existující mezi živými organismy uvnitř ekosystémů, v nichž tyto organismy žijí- diverzitu lze definovat jako počet všech existujících variant a jejich relativní četnost- biologická diverzita zahrnuje všechny úrovně projevů života od ekosystémů až po chemické struktury na molekulární úrovni dědičnostiBiologická diverzita za...
|
|
0,1 |
0x |
|
Výživa člověka
Prezentace15 s. / 3. roč. / ppt
Člověk není vyloženým býložravcem, ani masožravcem, ale je typickým zástupcem všežravců.HISTORIE• Výživa člověka ve starověku - pěstování obilnin, luštěninami (hrách, cizrna, různé boby) a okopaninami (řepa, zelí). Chov hospodářských zvířat.
•
ve středověku - vysoký konzum masa, zvláště zvěřiny a vysoký konzum alkoholických nápojů.
•
Základním sladidlem byl ve středověku med
•
v novověku - pěstování brambor, rozšířila se káva, kakao, čokoláda, čaj, ale také konzum lihovin a kouření, pě...
|
|
1,5 |
0x |
|
Téma: Potravinářství, výživa člověka
Studijní materiál4 s. / 3. roč. / doc
Potravinářství - environmentální politika• Oblasti, které jsou v nejbližším období předmětem řešení:- Aplikace BAT /Best available Technique - nejlepší dostupné techniky/ v technologických postupech na všech úsecích potravinářských výrob;- Snižování znečištění odpadních vod;- Snižování produkce obalových materiálů;- Aplikace moderních postupů využití nebo likvidace biologicky rozložitelných odpadů a živočišných odpadů vč. konfiskátů;- Snižování emisí zápachu a těkavých organických látek ovzduší;...
|
|
0,1 |
0x |
|
Vliv zemědělství na biodiverzitu
Studijní materiál5 s. / 3. roč. / doc
Biodiverzita = biologická rozmanitost, pestrostBiologická rozmanitost biosféry se zvyšuje směrem od polů k rovníku. K vymírání druhů přispívá zmenšování a rozdrobování areálů jejich výskytu. Snižováním počtu jedinců jednotlivých druhů klesá i jejich genetická variabilita a životaschopnost. Redukované populace jsou méně odolné proti nemocím a změnám prostředí. Jejich místo vyplňují druhy přizpůsobivější a méně náročné na prostředí a potravu (plevely, potkani..)Příčiny negativního dopadu zemědělst...
|
|
0,1 |
0x |
|