Jakost a zpracování živočišných produktů - Vejce
Přednášky29 s. / 3. roč. / pdf
Konzumace vajec• historie » pojídala se - vejce holubů, perliček, kachen, plameňáků, pštrosů, racků, čejek
-
pojídání roztlučené nebo rozmixované skořápky -prý dodává tělu a zubům vápník
»
pochoutkou byla vajíčka
-
leguána amerického, želv, ještěrek, mravenců
-
slavnostní omeleta kuchyně francouzské kuchyně: vejce + mlíčí z kaprů
»
vejce se užívají i jako kosmetický prostředek• druhy konzumovatelných vajec
»
slepičí
»
kachní
»
křepelčí
»
pštrosí
»
želví…Vý...
|
|
0,8 |
0x |
|
Význam a zdroje živočišných produktů
Prezentace25 s. / 3. roč. / pdf
Živočišné produktyMaso jatečných zvířat, drůbeže, vejce, zvěřinu, ryby, med a mléko tvoří důležitou a zhlediska nutriční hodnoty jen těžko nahraditelnou složku ve výživě člověka.Je možné, ale surčitými potížemi, zajistit plnohodnotnou výživu člověka i bez masa.V takovém případě by však bylo nutné nahradit přirozenou stravu zahrnující maso jinou promyšleně sestavenou dietou a kombinovat rostlinné potraviny s mlékem a vejci.Člověk - všežravec• mléko-jediný savec, který i vdospělosti konzumuje mlék...
|
|
0,7 |
1x |
|
Výpisky z cvičení - Jakost a zpracování živočišných produktů
Poznámky16 s. / 3. roč. / doc
VÝZNAM A ZDROJE ŽIVOČIŠNÝCH PRODUKTŮŽivočišné produkty - Maso jatečných zvířat, drůbeže, vejce, zvěřinu,ryby, med a mléko tvoří důležitou a z hlediska nutriční hodnoty jen těžkonahraditelnou složku ve výživě člověka.- Je možné, ale s určitými potížemi, zajistit plnohodnotnou výživu člověka i bez masa. Vtakovém případě by však bylo nutné nahradit přirozenou stravu zahrnující maso jinoupromyšleně sestavenou dietou a kombinovat rostlinné potraviny s mlékem a vejci.Člověk - všežravec- • mléko - jedi...
|
|
0,2 |
0x |
|
Posmrtné změny - vaznost masa
Prezentace21 s. / 3. roč. / pdf
Složení libové svaloviny• obsahuje asi 75 % vody
•
vázaná-pravá hydratační (monomolekulární a multimolekulární vrstvy)-imobilizovaná (ovlivnění přitažlivých a odpudivých silmezi peptidovými řetězce)
•
ve filamentech
•
mezi filamenty
•
v sarkoplasmatickém prostoru
•
extracelulární vázaná kapilárně
»
volná-mezibuněčné prostory-volně vytékajícíZměny obsahu vody• lze imobilizovat 700 -800 g vody na 100 g bílkovin v mase• změny vzdáleností mezi peptidovými řetězci• vazby v mase » vodíko...
|
|
0,5 |
0x |
|
Barva masa a masných výrobků
Přednášky13 s. / 3. roč. / pdf
Dělení bílkovin• sarkoplasmatické » rozpustné ve vodě a slabých roztocích soli
»
např. kataláza, myogen, albuminy, hemoglobin, myoglobin, …• myofibrilární
»
rozpustné v roztocích solí
»
nerozpustné v deionizované vodě
»
např. aktin, myosin, …• stromatické
»
nerozpustné ve vodě a solných roztocích
»
bobtnají v roztocích kyselin a zásad
»
např. kolagen, elastin, …sarkoplasmatické bílkoviny• rozpustné ve vodě a slabých solných roztocích• globulární• obsaženy vsarkoplasma...
|
|
0,4 |
1x |
|