Výpisky z cvičení - Koření, zdroje, pěstování a zpracování
Poznámky13 s. / 1. roč. / doc
CHARAKTERISTIKA KOŘENÍ1. ISO definice koření - Rostlinné produkty nebo jejich směsi, prosté cizorodých látek, používané k aromatizaci, kořenění.2. Zákon o potravinách - Kořením se rozumí části rostlin jako kořeny oddenky, kůra, listy, nať, květy, plody, semena nebo jejich součásti, v nezbytné míře technologicky zpracované a používané k ovlivňování chuti a vůně potravin, případně léků3. Rosengarten - produkty, rostliny, které obohacují pokrmy a upravují jejich kvalitu. Dávají jídlu říz, ostrost, ...
|
|
0,2 |
0x |
|
Pěstování a zpracování koření
Přednášky30 s. / 1. roč. / doc
Historie koření- Jedna z nejstarších komodit světového obchodu- Ve starověku: symbol společenského postavení- Dochucování jídla, léčivo, konzervant, parfémy- Většina druhů pochází z tropického a subtropického pásma- Koření používáno již před 50 000 lety: za syrova- 1. Písemné zprávy z Mezopotánie- Asyrský král Merodach - Baladan (721-710 př.n .l.) zanechal první knihu o užitkovém zahradnictví s popisy a předpisy o pěstování bylin a koření: kardamonu, koriandru, kopru, česneku, cibule, tymiánu, š...
|
|
0,3 |
0x |
|
Přednášky z Koření
Přednášky28 s. / 1. roč. / docx
Láska je koření života» láska v životě = koření v potravě» exotičnost a aroma koření ¨ požitek z jídla» naplňuje vůní náš byt a „navoní i nás“» obchod s kořením vnesl do dějin romantiku i drama v podobě dobrodružství námořních kapitánů a cestovatelůKoření nejkrásnější maličkosti světa» podíl na denní stravě mizivě malý ¨ kulinářské hledisko významné» karbenátky bez pepře, bramborová kaše bez muškátu nebo jablečný závin bez skořice ????» fascinuje člověka od dávných věků» byla mu přisuzována i ...
|
|
0,1 |
0x |
|
Fenykl obecný
Prezentace12 s. / 1. roč. / pptx
Botanická charakteristikaŘíše: rostlinyPodříše: cévnaté rostlinyOddělení: krytosemennéTřída: vyšší dvouděložnéŘád: dřínotvaréČeleď: miříkovitéRod: fenyklDruh: fenykl obecný/ fenykl boloňskýFenykl obecný- dvouletá až vytrvalá rostlina- 0,5 m - 2 m vysoká- lodyha větvená, světle proužkovaná- listy dlouhého nitkovitého vzhledu- ploché okoličnaté květenství- okolík tvořen až 30 okolíčky- květy jsou oboupohlavné- kvete od července do září- plodem dvounažka až 8mm
|
|
1,3 |
1x |
|
Kořeninová paprika
Poznámky6 s. / 1. roč. / doc
Paprika jako koření:- Bylo prokázáno, že paprika je v mnoha ohledech kořením, které je prospěšné zdraví- Podle posledních výzkumů má její časté používání vliv na omezení srdečních onemocnění a působí rovněž proti kornatění cév- Podporuje chuť k jídlu a má dobrý vliv na celkovou fyzickou i duševní svěžest- Je ceněna pro svůj vysoký obsah vitaminu CPěstování papriky:- Charakteristika: na teplo i světlo náročná plodina, nemá ráda střídání teplých a studených období, ani větší výkyvy teplot mezi dne...
|
|
0,1 |
0x |
|
Pěstování zeleného koření
Poznámky7 s. / 1. roč. / doc
Máta peprná• Vytrvalá rostlina, vytváří oddenek a nadzemní výběžky až 0,8 m dlouhé (stolony, těsně pod povrchem půdy)• Lodyhy jsou4hranné, vysoké 0,3-0,8 m, fialově zbarvené, později bohatě větvené• Střední a horní listy jsou řapíkaté, lesklé s výraznou nafialovělou žilnatinou, čepel je žláznatě tečkovaná, kopinatá, široce kopinatá až vejčitá, dlouhá 45-80(90) mm, ostře špičatá, okraj je ostře pilovitý • Lodyhy, listy, kalichy jsou +- lysé nebo řídce chlupaté• Kvete červenec až září, květy na ko...
|
|
0,1 |
0x |
|