Doplňkové mikrobiologické vyšetřovací metody
Studijní materiál40 s. / 3. roč. / doc
Nezbytnou součástí mikrobiologie potravin je také znalost dalších vyšetřovacích postupů, které se v praxi rutinně používají. V následující kapitole jsou zahrnuty ty nejvýznamnější z nich.5.1. Stanovení účinku pasteracePasterace je tepelné ošetření potraviny, při kterém dojde k usmrcení téměř všech vegetativních forem mikroorganismů, včetně patogenních. Obecně se jedná o účinek teplot do 100 °C, nejčastěji se používají teploty v rozmezí 65 - 85 °C. Pasteraci přežívají některé termorezistentní dru...
|
|
0,9 |
1x |
|
Stanovení indikátorových mikroorganismů
Studijní materiál23 s. / 3. roč. / doc
V zemědělské prvovýrobě i v potravinářském průmyslu má při mikrobiologickém hodnocení surovin, potravin, obalů i výrobních prostor a zařízení velký význam stanovení indikátorových mikroorganismů, které nám poskytuje další důležité informace o mikrobiální kvalitě testovaných vzorků. Jedná se především o údaje o možné fekální kontaminaci potravin či údaje poukazující na úroveň hygieny a sanitace v potravinářském provozu. Průkaz indikátorových mikroorganismů může ukazovat na nedostatky v technologi...
|
|
0,2 |
0x |
|
Mikrobiologie potravin - praktická cvičení II. - Metody stanovení mikroorganismů v potravinách
Skripta103 s. / 3. roč. / pdf
Mikrobiologie potravin je na Fakultě veterinární hygieny a ekologie VFU Brno vyučována v rámci bakalářského i magisterského studijního programu. Je samozřejmé, že v obou případech jsou na studenty kladeny rozdílné nároky vyplývající z různého zaměření uvedených studijních oborů. Na druhou stranu odlišnost praktické výuky mikrobiologie potravin není natolik významná, aby vyžadovala samostatné studijní materiály, zvlášť pro bakalářský a zvlášť pro magisterský studijní program. Z tohoto důvodu jsme...
|
|
1,0 |
4x |
|
Alimentární onemocnění
Studijní materiál16 s. / 3. roč. / doc
1. Salmonella spp.Salmonely jsou významnými původci alimentárních onemocnění. Roční incidence salmonelóz se v humánní populaci pohybuje kolem 270 případů na 100 000 obyvatel. Některé serovary vyvolávají onemocnění - výhradně u lidí a vyšších primátů, např. Salmonella Typhi a Salmonella Paratyphi A, B, C- onemocnění lidí i zvířat (druhově specifické serotypy)TaxonomieBakterie rodu Salmonella (čeleďEnterobacteriaceae) jsou charakterizováni následovně: Gram negativní, fakultativně anaerobní, nespor...
|
|
0,2 |
0x |
|
Aditivní látky
Studijní materiál9 s. / 3. roč. / doc
Definiceaditiva, neboli přídatné látky• běžně se nekonzumují jako potraviny ani nejsou charakteristickými složkami potravin, ale záměrně (z technologických důvodů) se přidávají do potravin s cílem prodloužit jejich trvanlivost, zlepšit chuť, zvýraznit nebo obnovit barvu potravin, zvýšit nebo regulovat kyselost a zahušťovací vlastnosti, případně dodat sladkou chuť• smějí být používány při výrobě potravin uvedených ve výčtu u jednotlivých látek, a to nejvýše do hodnot stanoveného „nejvyššího povol...
|
|
0,1 |
0x |
|
Optické metody laboratorní analýzy
Studijní materiál3 s. / 3. roč. / doc
Tyto metody jsou založeny na interakci vzorku s elektromagnetickým zářením. Rozdělujeme je na:• Metody, při kterých nedochází k výměně energie mezi látkou a zářením - při interakci záření s látkou se sleduje jiná změna vlastností záření, než je jeho intenzita, např. rychlost záření, stáčení roviny polarizovaného světla nebo rozptyl záření. Patří sem refraktometrie, polarimetrie, interferometrie, nefelometrie, turbidimetrie.• Metody, při kterých dochází k výměně energie mezi látkou a zářením: • M...
|
|
0,1 |
1x |
|
Stanovení základních nutrientů potravin
Studijní materiál3 s. / 3. roč. / doc
Stanovení bílkovinKjeldahlova metoda- referenční metoda- získáme obsah celkového dusíku a přepočtem obsah hrubých bílkovinFáze:1. mineralizace- dusík v bílkovině je v podobě aminu; aminoskupina se převádí na síran amonný: bílkovina + H2SO4 NH3 + CO2 + H2O + SO2NH3 + H2SO4 → (NH4)2SO4 - jde o mineralizaci na mokré cestě (H2SO4), katalyzátor může být např. Se + K2SO4, H2O2- probíhá za zvýšené teploty, v mineralizačních baňkách
|
|
0,1 |
2x |
|