Úvodní přednáška z Pícninářství
Přednášky51 s. / 3. roč. / pdf
Pícninářství je speciální část rostlinné produkce zabývající se charakteristikami pícních plodin na orné půdě a trvalých travních porostů (luk a pastvin) Vyžaduje znalosti z mnoha dalších, souvisejících oblastí:• šlechtění a pěstování rostlin• výživa zvířat• výživa a hnojení rostlin• půdoznalství• mikrobiologie• fytocenologie• fyziologie rostlin• fytopatologie• ekologie• meteorologie aj.Píce je část rostliny (resp. celá rostlina), která je využívána ke krmení hospodářských zvířat, ale nejsou to ...
|
|
3,2 |
1x |
|
Fixace vzdušného dusíku jetelovinami na orné půdě
Seminární práce5 s. / 3. roč. / docx
JetelovinyJeteloviny mají nezastupitelné postavení v agroekosystému jako největší producent levného, kvalitního a zdravého bílkovinného krmiva a zároveň jsou významným faktorem půdní úrodnosti a ochrany životního prostředí.Jeteloviny patří mezí rostliny s největší schopností vázat vzdušný dusík (až 300 kg dusíku na hektar za rok). Typický je pro ně kůlový kořen, který dosahuje hluboko do půdy, odkud rostliny vytahují živiny a vodu. Mezi nejvýznamnější jeteloviny patří vojtěška setá, jetel luční,...
|
|
0,3 |
12x |
|
Jeteloviny II (leguminózy)
Přednášky35 s. / 3. roč. / pdf
Výhody jetele lučního1. Vynikající produkce píce i na méně úrodných půdách2. Vynikající kvalita píce - vysoký obsah bílkovin, minerálních látek, vitamínů, vysoká stravitelnost,3. Pomalé stárnutí píce - delší období pro sklizeň, při krmení zelenou pící4. Výborně se doplňuje s travami (zejm. bojínek luční, ovsík v.)5. Vysoká úroveň fixace vzdušného dusíku (až 300 kg.ha-1)Nevýhody jetele lučního:1. Nedostatečná vytrvalost v TTP (mizí ve 3 až 4 užitkovém roce, způsobuje mezerovitost porostů, propad ...
|
|
3,4 |
0x |
|
Pícní víceleté trávy
Přednášky89 s. / 2. roč. / rar
Trávy- čeleď Poaceae - lipnicovité- na světě více než 10.000 druhů- nejdůležitější rostliny pro výživu lidstva - obiloviny (pšenice, ječmen, žito, oves, tritikale, ale i kukuřice, rýže a cukrová třtina - největší producent cukru ve světovém měřítku)- v ČR se vyskytuje cca 240 druhů trav, z toho jen cca 60 druhů v travních porostech, u 30 druhů vyšlechtěna odrůdaTraviny- širší pojem než trávy- mimo trávy z čel. Poaceae se patří rostliny z čeledí sítinovité (Juncaceae) (rod sítina - Juncus a bika ...
|
|
5,9 |
1x |
|
Legislativa a normy, vztahující se k osivu pícnin
Přednášky27 s. / 3. roč. / pdf
Osivářská legislativa• Zákon č. 219/2003 Sb. o odrůdách osivu a sadbě pěstovaných rostlin• Vyhlášky č. 206/2004 (odběr vzorků, metody zkoušení osiva) a 384/2006 Sb. (uvádění osiva do oběhu), kterými se provádějí některá ustanovení zákona o odrůdách, osivu a sadbě pěstovaných rostlin• K rozmnožování a pěstování se využívá téměř výhradně šlechtěných odrůd• Odrůda má charakteristické biologické a hospodářské vlastnosti, které jsou geneticky fixovány• Rozmnožovací materiál se smí na území ČR uvádět ...
|
|
1,8 |
0x |
|
Jetelovinotravní směsi
Prezentace29 s. / 3. roč. / pdf
Výhody jetelotravních porostů v porovnání s čistými jetelovinami:1. Vyšší produkce píce díky lepšímu využití slunečního záření, nadzemního i podzemního prostoru (alternační schopnost směsi)2. Snadnější konzervace píce díky rychlejšímu zavadání píce na seno i na senáž. Snižují se ztráty prodýcháváním i riziko zhoršení počasí3. Vyšší vytrvalost JT porostů, nižší zaplevelení, zlepšená ekonomika4. Nižší vyplavování nitrátů za vegetace i po orbě (širší poměr C/N, nižší obsah minerálního N v půdě)5. E...
|
|
1,2 |
0x |
|
Jeteloviny (leguminózy)
Přednášky37 s. / 3. roč. / pdf
Botanická charakteristika leguminóz1. Leguminózy (jeteloviny) patří do čeledi bobovité (dříve vikvovité či motýlokvěté)2. Jsou hmyzosnubné (entomofilní) a cizosprašné (alogamní), květy produkují nektar a pyl pro hmyzí opylovače, lákají je barvou korunních lístků a vůní3. Většina kulturních druhů se množí pouze generativně4. Díky tvorbě tvrdých semen mohou dlouhodobě přežívat v semenné půdní banceFixace vzdušného dusíku- leguminózy žijí v symbióze k bakteriemi Rhizobium- bakterie jsou specifické ...
|
|
3,2 |
2x |
|
Agrobiologická kontrola jetelovin a jetelotrav
Prezentace41 s. / 3. roč. / pdf
1.Hodnocení způsobu založení porostů (vstupní kontrola)2.Hodnocení vývoje a růstu porostu ve vegetačním období (průběžná kontrola)3.Hodnocení produkce a kvality píce (výstupní kontrola)1. Hodnocení způsobu založení porostů- základní údaje (org. hnojení, vápnění, závlaha)- agrochemické vlastnosti půdy (pH, obsah přijatelných živin) - jeteloviny nereagují na přímé hnojení P a K zvýšením výnosu, často chybí mikroprvky (B a Mo)- půdní podmínky, zkušenosti s pěstováním druhu na konkrétním pozemku (vo...
|
|
3,1 |
1x |
|
Morfologie jednoletých pícnin a skladba LOS
Prezentace45 s. / 3. roč. / pdf
Rozdělení jednoletých pícnin pěstovaných v ČR:- kukuřice na zeleno a na siláž- teplomilné obiloviny (čirok, proso, čumíza, mohár…)- hustě seté obiloviny na píci (oves, pšenice, žito, ječmen, tritikale)- krmné luskoviny (peluška, bob, vikve)- krmné okopaniny (krmná řepa a mrkev)- brukvovité (řepka, řepice, vodnice, k. kapusta)- meziplodiny (svazenka, pohanka, sléz, LOS, jílek jednoletý)
|
|
3,5 |
0x |
|