Vstřebatelnost vápníku
Prezentace16 s. / 1. roč. / ppt
Význam vápníku- Dospělý člověk vážící 70 kg má v těle 1200 g vápníku, z toho 98% je obsaženo v kostech.- Vápník povzbuzuje nervovou a svalovou soustavu, činnost srdce, ovlivňuje srážlivost krve.Vstřebatelnost vápníku a věk- Absorpce vápníku je vázána také na věk jedince a množství přijatého vápníku. - V dětství a dospívání je tělo schopno zužitkovat až 50% přijatého vápníku. - V dospělosti již jen kolem 25%. - Při sníženém příjmu se absorpce mírně zvýší, ale z dlouhodobého hlediska je potřeba za...
|
|
0,2 |
0x |
|
Nenasycené mastné kyseliny ve výživě člověka
Bakalářská práce33 s. / 3. roč. / doc
Nenasycené mastné kyseliny a jejich působení na živé organismy a hlavně jejich působení na člověka je téma, o které se již několik desetiletí zajímá stále více vědců, ale i laická veřejnost. Zájem vyvolávají především zdravotní účinky vyvolané příjmem stravy bohaté na tyto kyseliny. O zdraví a nemoci rozhoduje naše strava a zejména její kvalita. Z potravy si v našem těle buňky a tkáně odebírají potřebné látky pro svou činnost a regeneraci. Zdraví je ovlivněno volbou tuků, které jsou pro naše těl...
|
|
0,3 |
0x |
|
Vitaminy (Funkce, Rozdělení, Hypovitaminóza, avitaminóza, Hydrofilní vitaminy)
Přednášky60 s. / 1. roč. / pdf
Vitaminy- Funkce v organizmu:• esenciální exogenní biokatalyzátory- Rozdělení:• rozpustné ve vodě:- thiamin, riboflavin, niacin, pyridoxin, pantothenová kyselina, biotin, folacin, kobalamin- kyselina askorbová• rozpustné v tucích:- A, D, E, KHypovitaminóza, avitaminóza- Hypovitaminóza -nedostatečná saturace:- nedostatek v potravě- antivitaminy:- strukturní analogy- kompetitivní inhibice enzymu- vazba na transportní protein- daná látka vitamin inaktivuje- daná látka tvoří s vitaminem nevyužiteln...
|
|
0,3 |
1x |
|
Vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, K)
Přednášky43 s. / 1. roč. / pdf
Funkce• Vidění• Ovlivnění buněčné diferenciace• Embryogeneze: správný vývoj zárodku• Imunita: humorální; buněčnáVidění• foton → 11-cis-retinal-opsin [rodopsin]→ cis→trans izomerizace → změna konformace opsinu → uzavření Na+-kanálků → změna membránového potenciálu → přenos signálu do mozkuOvlivnění buněčné diferenciace→ Ochrana epitelů• Mechanizmy:» Kyselina retinová jako transkripční faktor:- retinol → vazba na vazebný protein (plasma) → vstup do cytosolu buňky → oxidace: retinol→ retinal→kyseli...
|
|
1,1 |
0x |
|
Vypracované otázky - Výživa člověka
Vypracované otázky61 s. / 1. roč. / doc
1) Antropometrické ukazatele- index tělesné hmotnosti = BMI- index centrální obezity = WHR - obvod pasu (cm)- tělesná délka ( do 2 let), pata -> temeno, bodymetr- tělesná hmotnost- tělesná výška - růstové křivky- frontookcipitální obvod hlavy- tloušťka kožní řasy - kaliper- střední obvod svalstva paže -> SOSP= SOP-3,14xKŘT (cm)- množství tělesného tuku2) Posouzení hmotnosti dle BMI- norma 18,5 - 24,9 kg/m2- nadváha 25 - 29,9 kg/m2- obezita 30-39,5 (1.st. 30-34,9, 2.st. 35-39,9)- morbidní o...
|
|
4,5 |
1x |
|
Energetická bilance - Příjem energie = výdej energie + Δ skladovaná energie
Přednášky27 s. / 1. roč. / pdf
Jak buňka získá NADH+H+?- Rozkladem základních živin:» sacharidy » glukóza (jednoduché cukry)» tuky » mastné kyseliny» bílkoviny » aminokyseliny» Zpracováním dalších látek:» alkohol» ketolátky» organické kyselinyVyužití produktů trávení základních živin v organizmu- ANABOLIZMUS:» tvorba a obnova tkání- KATABOLIZMUS:» rozklad za účelem získání ENERGIE
|
|
1,3 |
0x |
|
Minerální látky (Majoritní minerální prvky, Minoritní minerální prvky, Stopové prvky)
Poznámky69 s. / 1. roč. / pdf
Esenciální prvky• Zajištění biologické funkce• Přítomnost ve všech tkáních• Podobná koncentrace u různých druhů• Vyloučení z diety →patologický stav• Opětovné dodání do deficitní diety →návrat k fyziologickému normálu• Úplná dlouhodobá eliminace z diety →smrtBiologické funkce» stavbabiologickýchstruktur» biokatalýza:enzymy» regulace:hormony» ochrannáfunkce:antioxidanty
|
|
1,6 |
0x |
|
Metabolismus mastných kyselin
Prezentace105 s. / 1. roč. / ppt
TRIACYLGLYCEROLY - Triacylglyceroly jsou koncentrované sklady energie - jsou bezvodé a plně redukované. - Kompletní oxidace 1 g mastných kyselin poskytuje 38 kJ, zatímco sacharidů a proteinů jen 17 kJ. - 1 g tuku skladuje 6 x více energie než stejné množství glykogenu. - Muž (70 kg) má energetickou rezervu 420 000 kJ v triacyglycerolech, 100 000 kJ v proteinech (svaly), 2 500 kJ v glykogenu a 170 kJ v glukose. - Triacylglyceroly představují asi 11 % jeho hmotnosti. Pokud by takové množství energ...
|
|
12,2 |
0x |
|
Cholesterol a jeho transport
Prezentace37 s. / 1. roč. / ppt
Význam cholesterolu- Důležitá stavební složka biologických membrán- Tvorba žlučových kyselin- Biosyntéza steroidních hormonů- Syntéza vitaminu DPatologie- AterosklerózaPůvod cholesterolu1) Endogenní syntéza (játra - 50%, kůže, střevo)2) Exogenní příjemCholesterol v plasmě:1) Volný (1/3)2) Esterifikovaný (2/3)Syntéza cholesteroluV cytoplasměPrekurzor - acetyl-CoA Redukční agens - NADPH- β-oxidace mastných kyselin
- pentóza fosfátová dráhaoxidace ketogenních aminokyselin
Energie pro syn...
|
|
6,2 |
0x |
|
Stopové prvky (Jod, Selen, Měď, Mangan, Molybden, Chrom)
Přednášky35 s. / 1. roč. / pdf
Jód: hormony štítné žlázyT3 (trijodthyronin)Funkce jódu• Hormonyštítné žlázy:- thyroxin (= tetrajodthyronin, T4)- trijodthyronin (T3)- termogeneze → termoregulace- růst- vývojorgánů- syntéza bílkovin- T3 → vstup do buněčného jádra → vazbana T3 receptor → indukována transkripce → proteosyntéza příslušného enzymu
|
|
0,4 |
0x |
|
Anatomie trávicího ústrojí
Studijní materiál37 s. / 1. roč. / pdf
Trávicí ústrojí začíná dutinou ústní, cavum oris. Ta se skládá ze samotné dutiny ústní, cavum oris proprium, z vetší části vyplněné jazykem, lingua a předsíně, vestibulum oris. Vlastní dutina ústní a předsíň jsou od sebe odděleny oblouky čelistními se zuby. Zvenku je předsíň dutiny ústní ohraničena tvářemi, buccae, s podkladem žvýkacích a mimických svalů obličeje (na bocích) a rty, jejichž podkladem jsou mimické svaly. Do tváře je zavzata také příušní slinná žláza, glandula parotis, ndexjejíž vý...
|
|
0,3 |
1x |
|
Současné trendy ve výživě
Studijní materiál63 s. / 3. roč. / pdf
Stravovací trendy• Stravovací trendy jsou vlastně odrazem společensko-vědného vývoje a výrazem hledání vhodné strategie řešení víceméně konkrétních problémů, které se v souvislosti s výživou objevily a objevují ve zdravotních, sociálních i ekonomických důsledcích.• Jsou v nich zakotveny nejen nové vědecké poznatky, ale i ekonomicko-podnikatelské zájmy a je proto třeba k nim přistupovat racionálně a kriticky.• Dotýkají se různých produktů, potravin, gastronomických nabídek atd. • V hospodářsky vy...
|
|
0,4 |
2x |
|
Výživa - studijní skripta
Studijní materiál247 s. / 3. roč. / pdf
Výživa je bezesporu jedním z faktorů, který hraje důležitou, někdy i rozhodující roli v otázce zdraví, nemocnosti i úmrtnosti člověka. Jídlo ovlivňuje zdraví víc než vrozené dispozice (geny), životní prostředí a zdravotní péče. Podle provedených epidemiologických studií zajišťuje správný životní režim, v němž klíčovou roli mají strava a pohyb, až 70 % zdraví.Zatímco v minulosti byly vztahy mezi výživou a zdravím patrné zejména z výskytu těžkých avitaminóz nebo minerálních deficitů, jsou v součas...
|
|
1,5 |
17x |
|
Fyziologie trávení a vstřebávání
Prezentace42 s. / 1. roč. / ppt
Funkce trávicího ústrojí (GIT - gastrointestinální trakt)» Trávení
»
Vstřebávání
»
Přeměna a skladování živin
»
Vylučování Principy motility GIT
»
Typy pohybů v GIT- Celkové - peristaltické- Místní - segmentační a kývavé » míchání a aborální posun tráveniny (chymu)- Řízení pohybů - plexy- horní 1/3 žaludku - centrum - provokuje pohyby hl. svaloviny (BER)- sympatikus (-) a parasympatikus (+)- lokální hormony
|
|
4,6 |
1x |
|
Katabolické procesy v organismu
Prezentace35 s. / 1. roč. / ppt
Principy bioenergetiky- Pro přežití potřebují buňky z potravy získávat energii a živiny, které vynakládají na plnění základních funkcí: pohyb (svalová kontrakce), termoregulace, biosyntéza, aktivní transport molekul a iontů- Většina živin nemůže být využita přímo a musí být nejprve rozložena na jednodušší sloučeniny…katabolismus- Vzniklé metabolity jsou pak buď dále katabolizovány za účelem získání energie, nebo využity k syntéze složitějších molekul…anabolismusKoncové produkty katabolismu:- CO2...
|
|
2,9 |
0x |
|
Alternativní výživa
Studijní materiál71 s. / 3. roč. / pdf
Alternativní výživa• Pojem bez přesné a jednoznačné definice, znamenající odlišnost od způsobu stravování doporučovaného odborníky v konkrétní lokalitě.• Obvykle si pod ní lidi představují přírodní výživu, s vyloučením chemických nebo jinak upravovaných složek potravy.• Řada alternativních způsobů stravování je nutričně adekvátní a nelze proto předem považovat každý alternativní způsob za špatný.• Některé informace z alternativní stravy mohou obohatit a zlepšit naše stravování, ale některé by mě...
|
|
0,5 |
2x |
|
Prezentace na téma Trávicí trakt
Prezentace25 s. / 1. roč. / ppt
- Trávicí soustava je branou, kudy vstupují do těla živiny, vitamíny, minerály a tekutiny.- Živiny jsou štěpeny na vstřebatelné jednotky převážně v tenkém střevě.- Produkty trávení, vitamíny, minerály a voda procházejí sliznicemi a vstupují do lymfy nebo krve.Ústa- Potrava je mechanicky rozmělněna a promíchána se slinami.Sliny obsahují:- alfa-amylasu, která štěpí škroby na jednodušší cukry. - mucin je vylučován v celém trávicím traktu, s vodou tvoří hlen - ochranná funkce - lyzozym ničí bakterie...
|
|
0,7 |
1x |
|
Voda a vodní bilance
Prezentace19 s. / 1. roč. / ppt
Voda- Základní složka živého organismu- Hlavní funkce vody:» Prostředí pro životní děje» Rozpouštědlo pro živiny» Tepelné hospodářství» Udržení koloidů v rozpuštěném stavu» Reaktant při hydrolytických a hydratačních reakcích» Řízení toku energie (oxidace, redukce)
»
Udržuje stálost vnitřního prostředí - homeostázu- Množství vody v těle závisí:
»
Věk
»
Pohlaví
»
Hmotnost
»
Hydratace organismu
»
Individuální rozdíly
|
|
3,0 |
0x |
|
Analytika potravin
Prezentace80 s. / 1. roč. / pdf
Minerální látkyPopeloviny - prvky a sloučeniny, které vznikají při mineralizaci potravin.• významné složky výživy rostlin, mikroorganizmů, zvířat i člověkaZúčastňují se mnohých biochemických reakcí v organizmu• regulačních• oxidačně-redukčních• skeletotvorných funkcí• biokatalyzátory - enzymyMinerální látkyObsah se pohybuje v širokém rozmezí• 0,1 - 5% i víceMinerální látky jsou stabilní a během technologického zpracování se jejich obsah nemění.Mění se však jejich forma během zpracování, skladová...
|
|
2,9 |
0x |
|
Fyziologie trávení a vstřebávání
Přednášky49 s. / 1. roč. / pdf
Regulace činnosti trávicí soustavy- Nervově- HumorálněNervová regulace- peristaltickýpohybpříslušnýchčástíTS- koordinacepohybůjednotlivýchčástíTS- vztahyTSkostatnímorgánům- umožněnípůsobenívlivůzevníhoivnitřního- prostředí- zprostředkovánípocitůsouvisejícíchskonzumací potravySvěrače: jícnový, pylorický, ileocekální, anální
|
|
2,0 |
0x |
|
Základní živiny - Lipidy
Přednášky33 s. / 1. roč. / pdf
Mastné kyseliny: katabolizmus•Lipoproteinová lipáza(cévní endotel): uvolnění MK z lipoproteinů•Vstup MK do buněk: volná difuse; membránový transportní protein (?)•Acyl-CoA-syntetáza(vnější mitochondriální membrána): aktivace MK: RCOOH + ATP + CoA-SH → RCO-S-CoA + AMP + PP•Karnitinpalmitoyltransferáza(CPT) I a II, karnitin-acylkarnitintranslokáza(CACT): přenos acyl-CoA do mitochondrie přes mitochondriální membránuDe-novo syntéza MK•Acetyl-CoA karboxyláza[biotin]:»karboxylace acetyl-CoA → malonyl ...
|
|
1,1 |
0x |
|
Centrální nervový systém
Přednášky20 s. / 1. roč. / ppt
Oddíly CNS- mozková kůra- limbický systém- bazální ganglia- mezimozek (talamus a hypotalamus)- mozeček- střední mozek- most Varolův- prodloužená mícha- páteřní míchaMozková kůra- Mozková kůra složená z 15 - 25 miliard mozkových buněk - analyzátory: - senzitivní
-
zrakový
-
sluchový
-
vestibulární (rovnováha)
-
čichový
-
chuťový
-
motorický- Asociační oblast
-
centrum řeči
-
strategie pohybu, řízení kontroly naučeného chování
-
řízení motivace a emocí
|
|
1,9 |
3x |
|
Metabolismus tuků
Prezentace42 s. / 1. roč. / ppt
Typy tuků (lipidů)Mastné kyseliny (MK) (fatty acids - FA)Triglyceridy (TG)FosfolipidySterolyMastné kyselinyUhlíkové sloučeniny s dlouhým řetězcemSudý počet uhlíků » Saturované (nasycené, obvykle bez dvojné vazby mezi uhlíky)» Nesaturované (nenasycené, s jednou nebo více dvojnými vazbami)Nasycené MK - Palmitová [16:0] - Stearová [18:0]Zkrácený název popisující jejich strukturu - hranaté závorky » první číslo - počet uhlíků » druhé číslo - počet dvojných vazeb
|
|
0,8 |
0x |
|
Sacharidy - přednáška
Přednášky28 s. / 1. roč. / pdf
Funkce• Zdroj energie• Stavební jednotky• Biologicky aktivní látkyČlenění -chemické hledisko• Monosacharidy• Disacharidy• Oligosacharidy ( n = 3 -9)» inulin• Polysacharidy:» homoglykany» α: glykogen, škrob, dextriny» β: celulóza, β-glykany, fruktany (inulin), pektiny, chitin» heteroglykany:» glykoproteiny» glykolipidy
|
|
0,7 |
1x |
|
Základní živiny - Bílkoviny
Přednášky18 s. / 1. roč. / pdf
Struktura bílkovin- primární: sekvence AK [kovalentní vazby]- sekundární: [vodíkové můstky mezi-C(=0)-N(-H)-]• α-šroubovice; β-skládaný list- úsek proteinu- terciární: polypeptidový řetězec, trojrozměrná konfigurace• [nekovalentní vazby mezi bočními řetězci AK]- celý protein- kvartérní: více než jeden polypeptidový řetězec• [fixace řetězců kovalentní vazbou -S -S -; jinak nekovalentní vazby]
|
|
0,4 |
0x |
|
Prezentace na téma Tuky (Lipidy)
Prezentace38 s. / 1. roč. / ppt
Charakteristika lipidů- Z řečtiny - lípos = tuk- Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů nebo jejich derivátů (zmýdelnitelné lipidy)- Důležitá součást buněk nerozpustných ve vodě, ale rozpustných v organických rozpouštědlech (etanol, chloroform, ether)Hlavní funkce v lidském organismu» Zdroj a rezerva energie - Největší zdroj energie ve stravě 1 g tuku = 9 kcal = 38 kJ - relativně nejvyšší podíl vodíku z živin - Živiny přijaté nad normu => ukládání do zásob (acylglyceroly) - Energetické z...
|
|
11,6 |
3x |
|
Inzulínový receptor IGF-1
Prezentace20 s. / 1. roč. / ppt
IRS proteiny- Mají centrální úlohu v kaskádě dějů za inzulínovým receptorem.- IRS protein nemá enzymatickou aktivitu, ale funguje jako vazebný (ukotvující ) protein pro vazbu enzymů převádějících signál za inzulínovým receptorem.- Změny IRS proteinů a jejich blokování nacházíme u IR a DM.- Úloha IRS proteinů se projevuje metabolickými efekty inzulínu.GLUT4- Při nepřítomnosti inzulínu je z 90% obsažen v cytoplazmatických vezikulech.- Jejich transport k membráně je aktivován inzulínovým receptorem...
|
|
0,5 |
0x |
|
Trávení a vstřebávání
Prezentace15 s. / 1. roč. / ppt
Trávení a vstřebáváníTrávení - mechanické a chemické zpracování potravyVstřebávání - přestup látek stěnou zažívacího traktuDutina ústní- přijímání potravy- začátek trávení škrobů- zprostředkování chuti- tvorba sousta- polykací reflex
|
|
0,7 |
0x |
|
Prezentace na téma Ketolátky
Prezentace11 s. / 1. roč. / ppt
Ketolátkymohou být významným zdrojem energie,vznikají v játrech z acetyl-CoA.- kyselina acetoctová (resp. acetoacetát)- kyselina beta-hydroxymáslená (resp. beta-hydroxybutarát)- aceton (v dechu - jablka)Tvorba ketolátekje akcentovaná u zdravých osob v situaci extrémně nízkého obsahu sacharidů v těle- hladovění- redukční dieta- prolongovaná zátěž s nedostatečným přísunem sacharidůUtilizace sacharidů je nízkáHladina inzulínu v plazmě je nízká
|
|
0,1 |
1x |
|