Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Emulze (emulsiones)

«»
Přípona
.docx
Typ
přednášky
Stažené
1 x
Velikost
2,3 MB
Jazyk
český
ID projektu
6625
Poslední úprava
21.09.2015
Zobrazeno
1 370 x
Autor:
jiri.hosko
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Rozdělení disperzních soustav podle velikosti dispergovaných částic:
1. analytické disperzní soustavy (pravé ⊙y) < 10-3 μm (1 nm), homogenní soustavy (analytické metody)
2. koloidní disperzní soustavy 10-3 μm-1 μm (1-1000 nm), heterogenní soustavy (ultramikroskop, elektronový mikroskop)
3. hrubé disperzní soustavy > 1 μm, heterogenní soustavy (mikroskop)

Emulze
- tekuté přípravky složené ze dvou vzájemně se nemísících nebo omezeně se mísících kapalin, kdy jedna kapalina je v podobě kapek rozptýlena v kapalině druhé
- polárnější fází je voda nebo vodný ⊙
- méně polární fází je olej (uhlovodíky, oleje, mastné alkoholy, vosky, tuky)
- definice dle IUPAC (International Union of Pure Applied Chemistry): emulze je tvořena dispergováním kapek kapaliny nebo tekutých krystalů v kapalině

- vnitřní fáze (interní, diskontinuální)
- vnější fáze (externí, objemová, kontinuální)
- jednoduché emulze:
o přímé emulze: o/v
o obrácené emulze: v/o
- dvojité emulze:
o o/v/o
o v/o/v

Použití farmaceutických emulzí
- vnitřní použití: o/v - rybí tuk, vit. K, léčiva diagnostické látky
o EMULZE
- vnější: o/v, v/o (topická aplikace na kůži a sliznice)
o LINIMENTA = mazání
o LOTIONES = omývadla
- parenterální: - infúze o/v
- injekce (intramuskulární, subkutánní o/v, v/o)

Klíčová slova:

emulze

biofarmacie

emulgátory

tenzidy

kationtové

vodná fáze

farmacie



Obsah:
  • Emulze
    Použití farmaceutických emulzí
    Emulzní přípravky (masti, krémy, čípky)
    Fyzikální aspekty vzniku emulzí
    Typ emulze
    Interakce emulgátoru s kapalinami - Bancroftovo pravidlo
    Příprava emulzí
    Techniky emulgování
    Vlastnosti emulzí → vlasnosti vnější fáze
    Fyzikální nestabilita emulzí
    Fyzikální nestabilita
    Chemická nestabilita
    Metody hodnocení
    Emulgátory
    Tenzidy - největší část emulgátorů patří do skupiny tenzidů
    Hydrofilně lipofilní rovnováha tenzidů (HLR-HLB)
    Příklad: neiontové tenzidy
    Látky přírodního a jiného původu (nepravé, kvaziemulgátory)
    Pevné látky
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše