Popis:
Rozdělení disperzních soustav podle velikosti dispergovaných částic:
1. analytické disperzní soustavy (pravé ⊙y) < 10-3 μm (1 nm), homogenní soustavy (analytické metody)
2. koloidní disperzní soustavy 10-3 μm-1 μm (1-1000 nm), heterogenní soustavy (ultramikroskop, elektronový mikroskop)
3. hrubé disperzní soustavy > 1 μm, heterogenní soustavy (mikroskop)
Emulze
- tekuté přípravky složené ze dvou vzájemně se nemísících nebo omezeně se mísících kapalin, kdy jedna kapalina je v podobě kapek rozptýlena v kapalině druhé
- polárnější fází je voda nebo vodný ⊙
- méně polární fází je olej (uhlovodíky, oleje, mastné alkoholy, vosky, tuky)
- definice dle IUPAC (International Union of Pure Applied Chemistry): emulze je tvořena dispergováním kapek kapaliny nebo tekutých krystalů v kapalině
- vnitřní fáze (interní, diskontinuální)
- vnější fáze (externí, objemová, kontinuální)
- jednoduché emulze:
o přímé emulze: o/v
o obrácené emulze: v/o
- dvojité emulze:
o o/v/o
o v/o/v
Použití farmaceutických emulzí
- vnitřní použití: o/v - rybí tuk, vit. K, léčiva diagnostické látky
o EMULZE
- vnější: o/v, v/o (topická aplikace na kůži a sliznice)
o LINIMENTA = mazání
o LOTIONES = omývadla
- parenterální: - infúze o/v
- injekce (intramuskulární, subkutánní o/v, v/o)
Klíčová slova:
emulze
biofarmacie
emulgátory
tenzidy
kationtové
vodná fáze
farmacie
Obsah:
- Emulze
Použití farmaceutických emulzí
Emulzní přípravky (masti, krémy, čípky)
Fyzikální aspekty vzniku emulzí
Typ emulze
Interakce emulgátoru s kapalinami - Bancroftovo pravidlo
Příprava emulzí
Techniky emulgování
Vlastnosti emulzí → vlasnosti vnější fáze
Fyzikální nestabilita emulzí
Fyzikální nestabilita
Chemická nestabilita
Metody hodnocení
Emulgátory
Tenzidy - největší část emulgátorů patří do skupiny tenzidů
Hydrofilně lipofilní rovnováha tenzidů (HLR-HLB)
Příklad: neiontové tenzidy
Látky přírodního a jiného původu (nepravé, kvaziemulgátory)
Pevné látky