Popis:
Konzumace vajec
• historie
» pojídala se
- vejce holubů, perliček, kachen, plameňáků, pštrosů, racků, čejek
-
pojídání roztlučené nebo rozmixované skořápky -prý dodává tělu a zubům vápník
»
pochoutkou byla vajíčka
-
leguána amerického, želv, ještěrek, mravenců
-
slavnostní omeleta kuchyně francouzské kuchyně: vejce + mlíčí z kaprů
»
vejce se užívají i jako kosmetický prostředek
• druhy konzumovatelných vajec
»
slepičí
»
kachní
»
křepelčí
»
pštrosí
»
želví…
Význam vajec
• zvláště slepičí významná potravina
»
výborné organoleptické vlastnosti
»
vysoká nutriční hodnota
»
široká využitelnost
-
kulinární úpravy
-
surovina
-
polotovar
• spotřeba
»
produkce konzumních vajec ve světě představovala vroce 1989 35 mil. t
-
průměrná spotřeba vajec je cca 125 ks/obyv./rok
»
liší se mezi chudšími zeměmi a vyspělými průmyslovými státy
-
vprůmyslových zemích spotřeba nižší a klesá
-
trend souvisí se zdravotnickou osvětou
-
negativní dopady cholesterolu -rizikový výživový faktor
»
doporučena maximální průměrná spotřeba 306 ks/obyv./rok
Klíčová slova:
vejce
produkce
spotřeba
konzumace
vady vajec
vytloukání
Obsah:
- Konzumace vajec
Význam vajec
Porovnání produkce a spotřeby vajec [milióny ks]
Velikost vajec
Složení konzumních vajec
Hlavní složky slepičích vajec
Složení vaječného žloutku
Složení vaječného bílku
Vrstvy bílku
Třídění skořápkových vajec
Smyslové požadavky na slepičí vejce pro jednotlivé třídy jakosti
Zdravotní nezávadnost vajec
Vady konzumních vajec
Chladírenské skladování konzumních vajec
Technologické vlastnosti vajec
Vytloukání vajec
Pasterace vaječného obsahu
Vaječné hmoty
Vaječné výrobky