Jeteloviny (leguminózy)
«»
Popis:
Botanická charakteristika leguminóz
1. Leguminózy (jeteloviny) patří do čeledi bobovité (dříve vikvovité či motýlokvěté)
2. Jsou hmyzosnubné (entomofilní) a cizosprašné (alogamní), květy produkují nektar a pyl pro hmyzí opylovače, lákají je barvou korunních lístků a vůní
3. Většina kulturních druhů se množí pouze generativně
4. Díky tvorbě tvrdých semen mohou dlouhodobě přežívat v semenné půdní bance
Fixace vzdušného dusíku
- leguminózy žijí v symbióze k bakteriemi Rhizobium
- bakterie jsou specifické pro každý rod leguminóz
- bakterie vytváří hlízky na kořenech a fixují dusík, který poskytují rostlinám výměnou za asimiláty (cca 33 MJ/kg N)
- na 1 ha mohou poutat 150 - 300 kg N za rok (enzym nitrogenáza)
- hlavní zdroj dusíku pro výživu rostlin v systému ekologického zemědělství a v přírodních ekosystémech
- dusík je spolu s fosforem nejčastěji limitující živinou pro růst rostlin
- dusík je stavebním kamenem bílkovin (15% N), enzymů a nukleových kyselin
Klíčová slova:
leguminóza
pěstování
jeteloviny
kořeny
vojtěška setá
fenofáza
Obsah:
- 1. Botanická charakteristika a specifika leguminóz
2. Fixace vzdušného dusíku
3. Význam víceletých leguminóz pro zemědělství
4. Rizika při pěstování a zkrmování jetelovin
5. Hlavní a méně významné (barevné) druhy jetelovin
6. Vojtěška setá
7. Jetel luční
8. Jetel plazivý
9. Výnosotvorné prvky jetelovin
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.