Kontaminanty v potravinách
Popis:
Kontaminanty
• z chemizace zemědělství
• pesticidy
• jiné látky působící na rostliny a živočichy
• z potravinářské výroby
• výluky z obalů
• výluhy z výrobního zařízení
• zbytky sanitačních prostředků
• z jiných zdrojů
• radioaktivní kontaminace
• náhodné znečištění z přírody a průmyslu
Kontaminanty
Kritéria pro posuzování cizorodých látek z hygienicko-toxikologického hlediska:
• akutní toxicita - LD50
• subakutní toxicita - biologický účinek, pathologické změny
• chronická toxicita - kumulativní vlastnosti
• karcinogenní účinky
• teratogenní a mutagenní účinky často také povolený denní příjem
Klíčová slova:
kontaminanty
Mykotoxiny
Aflatoxiny
Nitrosloučeniny
uhľovodíky
pesticidy
Obsah:
- Kontaminanty
Metabolity organizmů
Mykotoxiny
Aflatoxiny
Významné skupiny mykotoxinů
Toxiny bakterií
Toxické minerální látky
Nitrosloučeniny
Polycyklické aromatické uhlovodíky-PAU
Perzistentní organochlorové sloučeniny (POPs)
Polychlorované bifenyly
Polychlorované dibenzodioxiny, dibenzofurany (PCDD)
Dibenzodioxiny, dibenzofurany
Pesticidy
Přípravky používané v zemědělství - pesticidy
Zoocidy
Fungicidy
Herbicidy
Další kontaminanty
Estery kyseliny ftalové
Potravinářská legislativa
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.