Popis:
Řízení ubytovacích zařízení
Úvod a přehled hotelnictví
Pravidla
• Respekt - budeme včas, jeden mluví - ostatní poslouchají
• Mobily vypnout prosím
• účast a docházka na přednáškách 80 - 100%
• v případě 100% docházky dostanete 5 bodů bonus u zkoušky
• otázky - kdykoliv během přednášky
• vítám názory a další návrhy na témata
Průběh semestru
• Nový rozvrh - 1 hod. přednášky + 1 hod. cvičení
• Nový kolega ing. Scholtz - spolupráce na cvičení
• Cvičení po 20 v počítačové učebně a budeme požadovat 80% docházku
• K dispozici je učebnice - Moderní hotelový management, F.Křížek a J.Neufus, Grada Publ.
• Zakončení písemnou zkouškou s kombinovanými otázkami, ale nechávám si právo klást otázky, které v přednáškách nebudou, ale budou v učebnici...
Trochu dějin
• Podle Guinessove knihy rekordu nejstarší hotel byl vybudován v Japonsku v roce 717
• V období Renaissance se otevírají kávarny s možnosti ubytování a už cestovní ruch vytváří poptávku po hostincích a ubytovnách
• 1898 otevřený hotel Savoy v Londýně, jeden z prvních moderních hotelů - manažer Cesar Ritz
• do konce 19. století ze poznáním, obchodem nebo dovolenou cestovali jen nejbohatší třídy, cestování bylo drahé a dlouhé
• Vývoj dopravních prostředků urychluje vývoj cestování v 20. století, poprvé se jezdí k moři v létě
• Hotely, jak je známe dnes, se vyvinuly od 50. - 60. let kdy bylo možné komerčně cestovat nejen vlakem a autobusem, ale také letadlem
• Globalizace hotelů od 80. let - vytváření velkých hotelových řetězců
• Hotely sleduji trendy životního stylu - fitness, minibar, TV, internet, konferenční služby
Klíčová slova:
ubytovací zařízení
hotelnictví
klasifikace
provoz
řízení
management
personál
Obsah:
- Řízení ubytovacích zařízení
Hotelnictví v ČR a klasifikace
Provoz: Ubytovací úsek I
Provoz: Ubytovací úsek II
Provoz: Ubytovací úsek III
Provoz: Ubytovací úsek IV
Provoz: Stravovací úsek 1
Provoz: Stravovací úsek 2
Provoz: Stravovací úsek 3
Obchodní oddělení&Marketing
Obchodní oddělení & Marketing II
Finanční oddělení
Personalní oddělení