Popis:
Základní rozdělení metod v potravinářství
A. Chemické a fyzikálně chemické metody
přesnější než metody mikrobiologické a biologické
nejčastěji se pracuje s koncentrací c
běžná chem. analýza se odehrává v g n. mg/l; koncentrace etylenu - μg - přístrojová hodnota, nelze chemicky vyřešit
druhou možností je produkce (generace) G
hmota m [g] (Pozn.: Cu2+ vs. Cu0 - liší se nábojem, elektron je velmi malá částice => prakticky se hmotnostně neliší)
jejich citlivost nelze hodnotit obecně, ale záleží na konkrétní metodě, jejím principu a citlivosti použitého přístroje nebo aparatury
splňují požadavky na dynamickou analýzu
nedostatkem je malá specifičnost (mnohdy zahrnují několik látkových složek), což lze překlenout zařazením separační techniky (nejjednodušší - filtrace)
balastní látky (nečistoty) z hlediska analytické metody jsou ve všech biologických materiálech (s nimi se počítá i při analýze vody)
široké uplatnění nalezly metody chromatografické (kolonová chromatografie - zahrnuje GC a HPLC) (Pozn.: název vymyšlen cca v 70. l.)
B. Mikrobiologické metody
stanovení epifytní mikroflory (Saccharomyces cer., Lactobacillus,...) metodou kultivace na živných půdách - pevné, tekuté
koncentrace c - v log. řádech (10x); měří se tak, že se vzorek rozlije na plotnu (Petriho miska) + kultivace; základy: sacharidní (agar agar), bílkovinné (bujon), peptonové
živný substrát - v autoklávu se steriluje při 120°C (250°F) - za přetlaku
jsou vysoce specifické, řeší skupinu mikrobů, daný rod a druh
přesná metoda ve spojení s kultivovanými kmeny mikrobů
citlivost je vysoká, použití přesné kultivace, mnohonásobné screeningy na specifických půdách
mohou sloužit pro zjišťování fyziologické využitelnosti potraviny
není však stejný metabolismus mikroba a zkoušených zvířat a průběhy nejsou shodné s metabolismem člověka
jsou vypracovány selektivní růstová média pro rozlišení a detekci Escherichia coli a jiné koliformní druhy (indikátory fekální kontaminace - zdroje z vnějšího prostředí, nemusí jít vždy o fekálie)
nevýhoda mikrobiologických metod:
časová náročnost
nejsou použitelné při běžném stanovení jakosti potraviny
Klíčová slova:
mikrobiologie
produkce
chromatografie
geny
biologie
Obsah:
- I. Metody používané v analýze potravin
II. Stanovení látkových složek potravin
III. Matematicko - statistické vyhodnocování výsledků analýz