Popis:
Bilancovaní
Základní rovnici bilancovaní je: VSTUP = AKUMULACE + VÝSTUP pŕičemž v nékterých pŕípadech múžeme mít akumulaci = 0 . pote se vstup = výstup. Príkladom bilancovaní je napríklad energetická bilance, hmotnostní bilance. Aby bilancovaní bylo objektívni, vztahujeme ho na určité období - bilanční období, vymezený časový úsek, pro který se provádí bilancovaní; múze nabývat hodnôt diferenciálu času až po stovky let.
Vstup je bilancovaná veličina, která vstoupila do systému v príibéhu bilančního období, výstup je bilancovaná veličina, která vystoupila ze systému v prňbéhu bilančního období, akumulace je bilancovaná veličina, která jež zústala v systému na konci bilančního období; za určitých okolností múze mít i negatívni hodnotu. Na systém nahlížíme tak:
otevŕeny systém: není izolován od okolí; múze docházet k výmene (sdílení) tepla a hmoty s okolím
uzavŕeny systém: ne múze vyméňovat hmotu sokolím; vuzavŕeném systému však mohou probíhat rúzné procesy.
izolovaný systém: nemúže docházet ke sdílení tepla ani hmoty s okolím.
Hranice bilančního systému múze byt reálna, nebo pomyslná; k popisu bilančního systému slouží bilanční schémata, pro potravinárske technológie jsou používaná pŕedevším bloková schémata se znázornením smeru tokň a uzlu.
Klíčová slova:
vlastnosti tekutin
pevné látky
proudění
separace
míchací zařízení
tvarování
výměníky
Obsah:
- Základní fyzikální vlastnosti tekutin a pevných látek
Modelování a simulace - m&s
Soustavy homogenní a nehomogenní
Proudění
Separace
Fluidizace
Zásobníky, dávkovae, míchaky
Míchací zařízení
Tvarování
Tepelné procesy v potravináství
Výměníky
Vlhký vzduch
Obaly