Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 663
projektů

Přednáška na téma Pasterace

«»
Přípona
.pdf
Typ
přednášky
Stažené
0 x
Velikost
0,7 MB
Jazyk
český
ID projektu
5483
Poslední úprava
07.04.2015
Zobrazeno
1 314 x
Autor:
techplanet
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Tepelné ošetření konzumního mléka
• Účelem tepelného ošetření mléka je inaktivace patogenních a technologicky nežádoucích mikroorganismů.Mléko se stane zdravotně nezávadným a prodlouží se jeho trvanlivost.
• Zvyšováním teploty se růst mikroorganismů nejprve zpomaluje, pak zastavuje a dalším zvýšením teploty jsou mikroorganismy inaktivovány. Tepelná odolnost mikroorganismů je různá podle druhu.

Tepelné ošetření konzumního mléka
Účelem tepelného ošetření mléka je kromě inaktivace mikroorganismů také částečná inaktivace enzymů v mléce. Důležitá je zejména inaktivace lipas, oxidoreduktas a proteas.
Tepelné ošetření mléka se dělí na dva základní způsoby:
a) Při pasteraci se mléko zahřívá na teplotu do 100 °C a trvanlivost zchlazeného mléka je omezena na několik dnů.
b) Při sterilizaci se používají teploty vyšší než 100 °C (max. 150 °C) a trvanlivost mléka skladovaného při pokojové teplotě je několik týdnů až měsíců, a to podle druhu záhřevu.

Klíčová slova:

konzumní mléko

pasterace

pasterační záhřev

Pasteur

pasterační zařízení



Obsah:
  • Tepelné ošetření konzumního mléka
    Proces pasterace mléka
    Účinek pasterace závisí hlavně na těchto faktorech:
    Podle výšky teploty pasteračního záhřevu
    Změny mléka při pasteraci
    Určení kritéria Pasteura
    a) Určení kritéria Pasteura parních pasteračních zařízení
    b) Určení kritéria Pasteura horkovodních pasteračních zařízení
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše