Přednášky z předmětu Vinařství I
Popis:
Vinařství II
šumivá vína
- nelze používat název šampaňské - to je z oblasti Francie a ze tří odrůd - Char, PN, PM (mlynářka) a jsou pouze bílé a růžové šampaňské
- vše si ještě přečíst ve Sklepním hospodářství - hlavně tabulky
historie šumivých vín
- cca 1665 vznikají „nedopatřením“ šumivá vína
o při převozu nestabilních vín z Francie a po jejich nalahvování (a uzavření korkem) v Anglii se víno rozkvasilo
o víno bylo jiné, perlivé, svěží
o první jej vědomě začal vyrábět don Perignon a dodal jim nynější recepturu
• předtím musel vyrobit první silnostěnou lahev podobnou dnešním (ty byly předtím jen v Anglii)
• zavedl korkové zátky (Angličané je předtím již používali)
- pojmenování sekt - nějakej německej herec
- na jihu Francie víno „rurare“ - kvasící mošt, který se odebírá a dává se do lahví
- u nás - Mělník - 1896
- v SR v Bratislavě už r. 1825
výroba šumivých vín
- jde o druhotné kvašení už hotového vína
- jde klasickou metodou (kvašeno v lahvích) nebo diskontinuální metodou (zp. Charamant) nebo tranzvazální (transferovou) metodou
Klíčová slova:
vinařství
šumivá vína
ledová vína
likérové víno
choroby vína
kvasinky
bakterie
filtrace
Obsah:
- šumivá vína
barrique
Ledová vína
Slámová vína
Košer vína
aromatizovaná vína
vinný nápoj
nízkoalkoholické víno
odalkoholizované víno
likérové víno
zákaly vín
vinařská legislativa
chyby u vín
nedostatky u vín
vady vín
choroby vína
kvasinkové a bakteriální zákaly
Využití révy - bezodpadové hospodářství
značky u koňaku (doba zrání)
filtrace
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.