Popis:
Limitující faktory rozvoje populace
• Energie - hrozí vyčerpání klasických zdrojů (plyn, ropa - využití vodní, větrné, biolíh… )
• Voda - provozní odpady, globální změny..
• Potraviny - hrozí nedostatek potravin
Motto:
• Moudrý člověk by si měl uvědomit, že zdraví je největším darem života. (Hippokrates)
Jakost rostlinných výrobků
• Jakost obecně - souhrnem užitných vlastností výrobku, které mají uspokojit stanovené nebo předpokládané požadavky spotřebitele
• U zemědělských rostlinných produktů se tím rozumí souhrn vlastností, určující stupeň jejich vhodnosti pro konzumní, průmyslové, krmné a jiné účely.
U potravin to znamená
• uspokojit nutriční a senzorické (konzumní) požadavky spotřebitele
• zejména splňovat plně jeho požadavky na zdravotní nezávadnost (zdravotní bezpečnost)
• zahrnuje celou řadu dalších jakostních znaků a kritérií, které určuje a o kterých rozhoduje sám výrobce
Jakost zemědělských rostlinných produktů
• jakosti nutriční z pohledu lidské výživy
• jakosti biologické (hodnota bílkovin, obsah vitaminů a některých specifických látek)
• jakosti technologické (zpracovatelská, obsah účinné látky, zpracovatelnost)
• jakosti krmné, dané hlavně energetickou hodnotou
• jakosti hygienické z pohledu zdravotní bezpečnosti (hodnota ADI - přípustný denní příjem, je množství toxické látky, vyjádřené na 1 kg tělesné hmotnosti, které může být v potravinách konzumováno bez jakéhokoliv zdravotního rizika denně a po celý život)
• jakosti tržní (obchodní, ČSN aj.).
• jakosti senzorické neboli smyslové, důležité z pohledu spotřebitele (konzumenta)
Klíčová slova:
rostlinné výrobky
kvalita
jakost
mladina
hydrolyzáty
lih
úprava moštu
koření
Obsah:
- Jakost rostlinných výrobků
Kvalita a jakost
Vláknina
Obsah vlákniny
Oves
Čirok
Mykotoxiny
Vlhkost zrna není homogenní
Lesák skladištní
Mletí obilí
Výsledkem mlecího procesu jsou:
Příprava obchodních mouk
Doprava meliva a mlýnských produktů
Zrání mouky
Skladování mouky
Pekařská výroba
Hlavní technologické operace
Kvasný předstupeň
Chlebové těsto
Chleba
Oplatky
Typy sladovadel
Ekologické pěstování
Suroviny k výrobě lihu
Členění lihovin
Technologie výroby cukru
Faktory ovlivňující skladovatelnost
Jak se koření dělí