Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 663
projektů

Přednášky z předmětu Zpracování rostlinných produktů

«»
Přípona
.pdf
Typ
přednášky
Stažené
1 x
Velikost
0,3 MB
Jazyk
český
ID projektu
6447
Poslední úprava
24.08.2015
Zobrazeno
1 741 x
Autor:
jiri.hosko
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Limitující faktory rozvoje populace
• Energie - hrozí vyčerpání klasických zdrojů (plyn, ropa - využití vodní, větrné, biolíh… )
• Voda - provozní odpady, globální změny..
• Potraviny - hrozí nedostatek potravin
Motto:
• Moudrý člověk by si měl uvědomit, že zdraví je největším darem života. (Hippokrates)

Jakost rostlinných výrobků
• Jakost obecně - souhrnem užitných vlastností výrobku, které mají uspokojit stanovené nebo předpokládané požadavky spotřebitele
• U zemědělských rostlinných produktů se tím rozumí souhrn vlastností, určující stupeň jejich vhodnosti pro konzumní, průmyslové, krmné a jiné účely.
U potravin to znamená
• uspokojit nutriční a senzorické (konzumní) požadavky spotřebitele
• zejména splňovat plně jeho požadavky na zdravotní nezávadnost (zdravotní bezpečnost)
• zahrnuje celou řadu dalších jakostních znaků a kritérií, které určuje a o kterých rozhoduje sám výrobce

Jakost zemědělských rostlinných produktů
• jakosti nutriční z pohledu lidské výživy
• jakosti biologické (hodnota bílkovin, obsah vitaminů a některých specifických látek)
• jakosti technologické (zpracovatelská, obsah účinné látky, zpracovatelnost)
• jakosti krmné, dané hlavně energetickou hodnotou
• jakosti hygienické z pohledu zdravotní bezpečnosti (hodnota ADI - přípustný denní příjem, je množství toxické látky, vyjádřené na 1 kg tělesné hmotnosti, které může být v potravinách konzumováno bez jakéhokoliv zdravotního rizika denně a po celý život)
• jakosti tržní (obchodní, ČSN aj.).
• jakosti senzorické neboli smyslové, důležité z pohledu spotřebitele (konzumenta)

Klíčová slova:

rostlinné výrobky

kvalita

jakost

mladina

hydrolyzáty

lih

úprava moštu

koření



Obsah:
  • Jakost rostlinných výrobků
    Kvalita a jakost
    Vláknina
    Obsah vlákniny
    Oves
    Čirok
    Mykotoxiny
    Vlhkost zrna není homogenní
    Lesák skladištní
    Mletí obilí
    Výsledkem mlecího procesu jsou:
    Příprava obchodních mouk
    Doprava meliva a mlýnských produktů
    Zrání mouky
    Skladování mouky
    Pekařská výroba
    Hlavní technologické operace
    Kvasný předstupeň
    Chlebové těsto
    Chleba
    Oplatky
    Typy sladovadel
    Ekologické pěstování
    Suroviny k výrobě lihu
    Členění lihovin
    Technologie výroby cukru
    Faktory ovlivňující skladovatelnost
    Jak se koření dělí
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše