Prezentace z přednášek - Potravinářská genomika
Popis:
Potravinářská genomika
Suroviny pro výrobu potravin jsou biologického původu:
- živočichové
- rostliny
- houby
Při výrobě se používají i cíleně mikroorganizmy, nebo jsou součástí surovin
Všechny živé organizmy mají genom (který determinuje jejich vlastnosti) a organizmy se šlechtí se dle genetiky a genomu,
genom má tak vztah i ke kvalitě, bezpečnosti a nezávadnosti potravinových surovin a tím i potravin
Genetika a genomika
Genetika: studuje dědičnost, variabilitu a fyzickou povahu a funkci genetického materiálu
Genomika: studuje genom z komplexního hlediska
- strukturní (struktura genů, intergenových částí,
mapování aj., sekvenování genomu)
- funkční (studuje expresi - transkripce, translace a
jejich regulace, projev genomu ve fenotypu)
Klíčová slova:
genomika
potravinářství
výživa
struktura
funkce genů
genetická analýza
mRNA
Obsah:
- 1. Úvod ke genomice, využitelnost v potravinářství a výživě
2. Struktura a funkce genů; replikace DNA; transkripce; translace; metabolické procesy v buňce.
3. Genom živočichů včetně člověka, genom rostlin, genom mikroorganizmů
4. Stálost a dynamika genomů, genetická proměnlivost
5. Strukturní a funkční genomika
6-7. Metody analýzy genomů a nové technologie, transkriptomika (včetně DNA microarray), proteomika (včetně 2D gelové elektroforézy), metabolomika
8. Bioinformatika a genomové databáze.
9. Manipulace s genomem - geneticky modifikované rostliny a živočichové, možnosti jejich detekcí.
10. Genetická analýza potravin a potravinových zdrojů (detekce genomu druhů až jednotlivce, bezpečnost, autenticita, dohledatelnost)
11-12. Základy nutrigenomiky: vztah mezi výživou, geny a zdravím; dieta a transkripce genů; dieta a stabilita mRNA; dieta a translace mRNA; dieta a post-translační modifikace proteinů; výživa a genový polymorfizmus; výživa a epigenetika.
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.