Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Prezentace z přednášek - Potravinářská genomika

«»
Přípona
.pdf
Typ
přednášky
Stažené
0 x
Velikost
4,5 MB
Jazyk
český
ID projektu
5452
Poslední úprava
30.03.2015
Zobrazeno
774 x
Autor:
techplanet
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Potravinářská genomika
Suroviny pro výrobu potravin jsou biologického původu:
- živočichové
- rostliny
- houby
Při výrobě se používají i cíleně mikroorganizmy, nebo jsou součástí surovin
Všechny živé organizmy mají genom (který determinuje jejich vlastnosti) a organizmy se šlechtí se dle genetiky a genomu,
genom má tak vztah i ke kvalitě, bezpečnosti a nezávadnosti potravinových surovin a tím i potravin

Genetika a genomika
Genetika: studuje dědičnost, variabilitu a fyzickou povahu a funkci genetického materiálu
Genomika: studuje genom z komplexního hlediska
- strukturní (struktura genů, intergenových částí,
mapování aj., sekvenování genomu)
- funkční (studuje expresi - transkripce, translace a
jejich regulace, projev genomu ve fenotypu)

Klíčová slova:

genomika

potravinářství

výživa

struktura

funkce genů

genetická analýza

mRNA



Obsah:
  • 1. Úvod ke genomice, využitelnost v potravinářství a výživě
    2. Struktura a funkce genů; replikace DNA; transkripce; translace; metabolické procesy v buňce.
    3. Genom živočichů včetně člověka, genom rostlin, genom mikroorganizmů
    4. Stálost a dynamika genomů, genetická proměnlivost
    5. Strukturní a funkční genomika
    6-7. Metody analýzy genomů a nové technologie, transkriptomika (včetně DNA microarray), proteomika (včetně 2D gelové elektroforézy), metabolomika
    8. Bioinformatika a genomové databáze.
    9. Manipulace s genomem - geneticky modifikované rostliny a živočichové, možnosti jejich detekcí.
    10. Genetická analýza potravin a potravinových zdrojů (detekce genomu druhů až jednotlivce, bezpečnost, autenticita, dohledatelnost)
    11-12. Základy nutrigenomiky: vztah mezi výživou, geny a zdravím; dieta a transkripce genů; dieta a stabilita mRNA; dieta a translace mRNA; dieta a post-translační modifikace proteinů; výživa a genový polymorfizmus; výživa a epigenetika.
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše