Prokaryota - charakteristika, systematický přehled, nejvýznamější bakteriální a virové choroby
Popis:
Prokaryotní (prvojaderní) organismy jsou jen jednobuněčné. Nikdy netvoří funkčně a morfologicky diferencované tkáně. Prvkovým a molekulárním složení se neliší od eukaryotní buňky. Hlavní organické látky (bílkoviny, nukleové kyseliny, polysacharidy a lipidy) tvoří asi 97% sušiny.
Nepatrná velikost 1 až 2 mikrometry a s ní spojený relativně velký povrch v poměru k objemu umožňuje vysokou rychlost výměny látek mezi buňkou a prostředím. Vnitřní prostor není dělen biomembránami na dílčí prostory (prokaryotní buňka nemá endoplazmatické retikulum, mitochondrie, plastidy ani lyzozomy), a umožňuje tak vysokou pravděpodobnost účinných srážek mezi molekulami a molekulárními strukturami, což je příčinou vysoké rychlosti metabolismu bakterií. Bakteriální buňka spotřebovává kyslík přibližně stokrát rychleji než buňka srdečního svalu a rostoucí bakterie v příznivých podmínkách již přibližně za 30 minut zdvojnásobí svoji hmotnost a struktury a je schopna se rozdělit. Jediná do kruhu stočená makromolekula DNA je tisíckrát větší než je délka buňky. Je proto poskládána do množství smyček = nukleoid, zaujímající asi 20% objemu buňky.
Klíčová slova:
Prokaryota
Prokaryotní organismy
prvojaderní organismy
bakteriální choroby
virové choroby
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.