Sacharidy - přednáška
«»
Popis:
Funkce
• Zdroj energie
• Stavební jednotky
• Biologicky aktivní látky
Členění -chemické hledisko
• Monosacharidy
• Disacharidy
• Oligosacharidy ( n = 3 -9)
» inulin
• Polysacharidy:
» homoglykany
» α: glykogen, škrob, dextriny
» β: celulóza, β-glykany, fruktany (inulin), pektiny, chitin
» heteroglykany:
» glykoproteiny
» glykolipidy
Klíčová slova:
sacharidy
funkce
glykogen
cukrovka
disacharidy
škrob
vláknina
Obsah:
- Funkce
Členění -chemické hledisko
Členění -nutriční hledisko
Trávení sacharidů
Vstřebávání sacharidů
Rozklad svalového glykogenu
Glykémie, glykemický index, glykemická nálož
Glykemická nálož
Cukrovka postihuje až 5 % obyvatelstva v hospodářsky vyspělých zemích
Doprovodná rizika při diabetu
Doporučení pro prevenci diabetu
Disacharidy
Škrob
Neškrobové polysacharidy
Potravní vláknina
Význam potravní vlákniny
Glukoplastické AK → vznik sacharidových prekurzorů
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.