Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 663
projektů

Šlechtění rostlin a biotechnologie

«»
Přípona
.doc
Typ
přednášky
Stažené
0 x
Velikost
0,3 MB
Jazyk
český
ID projektu
2624
Poslední úprava
17.12.2013
Zobrazeno
1 433 x
Autor:
leonek
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Hlavní znaky kulturních rostlin
už Linné a de Candole zkoumali odlišnost od planých rostlin, kulturní získaly jiné vlastnosti vlivem selekce člověkem, rozdíly tím >, čím déle je druh pěstován v kultuře
větší tvorba biomasy (za stej. podmínek)
zvýšení výnosu sklízených částí rostliny
zvětšení částí rostliny důležité pro člověka (Brassica oleracea - květenství, listy, epikotyl...)
zvýšení počtu pro člověka zajímavých orgánů (trávy - obilniny - ↑ počet klásků v klasu)
zlepšení kvality sklízených částí rostliny (užitné hodnoty pro člověka), změna chem. složení
ztráta nebo zhoršení schopnosti přirozeně se rozšiřovat do prostoru (areálu) - kultur. obilniny - klas nerozpadavý × stepní trávy - odshora rozpad; hlízy peruánských brambor - velmi hluboko zapuštěná očka, naše hlízy očka velmi vysoko - mechanicky nevýhodné; velikost plodů úměrná tomu, aby je ptáci byli schopni roznášet
=> nekonkurenceschopnost
častější výskyt autogamie (samosprašnost) - sniž. variabilitu, schopnost reagovat na změnu vnějších podmínek → v přírodě naprosto výjimečně, při šlechtění žádoucí
10 - 12 tis. let př. K. - stř. východ - obl. kol. obrat. Raka - ústup ledovce → příhodné podm. pro zemědělství, na S polokouli vzniklo na několika místech - každá civilizace měla určitou plodinu - vývoj viz tab.

Klíčová slova:

rostliny

šlechtění

zemědělství

plod

ptáctvo

tráva

obilniny



Obsah:
  • Hlavní znaky kulturních rostlin
    Základní vývojové etapy šlechtění
    V.I.P. šlechtění předmendelistické éry
    Obecné schéma šlechtitelského cyklu
    Šlechtění generativně množených převážně cizosprašných
    Obecný postup šlechtění hybridů F1
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše