Popis:
Tuky a jiné lipidy, mastné kyseliny
Poznámka:
V technologické a potravinářské praxi se názvu lipidy nepoužívá.
Rozeznávají se jen tuky, oleje, mastné kyseliny, vosky a lecitin, neboť jen ty mají průmyslový význam.
Tuky a jiné lipidy, mastné kyseliny
Obsáhlá skupina přirozených látek produkovaných rostlinnými a živočišnými organizmy.
Hlavním kritériem zařazení sloučenin do lipidů bývá jejich hydrofobnost a nikoli jejich chemické vlastnosti.
Převážně neutrální charakter, většinou nerozpustné ve vodě, snadno rozpustné v organických rozpouštědlech.
Charakteristický znak lipidů - esterově vázané vyšší mastné nasycené a nenasycené kyseliny o více než třech atomech uhlíku v molekule.
Řadí se k nim i tzv. doprovodné látky, dříve nazývané lipoidy.
Klíčová slova:
lipidy
mastné kyseliny
vosky
fosfolipidy
chemické reakce
Obsah:
- Tuky a jiné lipidy, mastné kyseliny
Jednoduché lipidy
Tuky
Mastné kyseliny
Vosky
Heterolipidy
Fosfolipidy
Glykolipidy
Komplexní lipidy
Doprovodné látky lipidů
Chemické reakce lipidů