Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Tuky a jiné lipidy, mastné kyseliny

«»
Přípona
.pdf
Typ
přednášky
Stažené
1 x
Velikost
6,3 MB
Jazyk
český
ID projektu
5458
Poslední úprava
30.03.2015
Zobrazeno
1 135 x
Autor:
techplanet
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Tuky a jiné lipidy, mastné kyseliny

Poznámka:
V technologické a potravinářské praxi se názvu lipidy nepoužívá.
Rozeznávají se jen tuky, oleje, mastné kyseliny, vosky a lecitin, neboť jen ty mají průmyslový význam.

Tuky a jiné lipidy, mastné kyseliny

Obsáhlá skupina přirozených látek produkovaných rostlinnými a živočišnými organizmy.
Hlavním kritériem zařazení sloučenin do lipidů bývá jejich hydrofobnost a nikoli jejich chemické vlastnosti.
Převážně neutrální charakter, většinou nerozpustné ve vodě, snadno rozpustné v organických rozpouštědlech.
Charakteristický znak lipidů - esterově vázané vyšší mastné nasycené a nenasycené kyseliny o více než třech atomech uhlíku v molekule.
Řadí se k nim i tzv. doprovodné látky, dříve nazývané lipoidy.

Klíčová slova:

lipidy

mastné kyseliny

vosky

fosfolipidy

chemické reakce



Obsah:
  • Tuky a jiné lipidy, mastné kyseliny
    Jednoduché lipidy
    Tuky
    Mastné kyseliny
    Vosky
    Heterolipidy
    Fosfolipidy
    Glykolipidy
    Komplexní lipidy
    Doprovodné látky lipidů
    Chemické reakce lipidů
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše