Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Tvarohy a sýry

«»
Přípona
.pdf
Typ
přednášky
Stažené
0 x
Velikost
0,2 MB
Jazyk
český
ID projektu
6161
Poslední úprava
13.07.2015
Zobrazeno
1 178 x
Autor:
agata.kucova
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
TVAROHY A SÝRY

sýr = mléčný výrobek vyrobený vysrážením mléčné bílkoviny z mléka působením syřidla nebo jiných vhodných koagulačních činidel, prokysáním a oddělením podílu syrovátky

koagulace - působením enzymového preparátu nebo v důsledku změny pH do oblasti blízké IEB kaseinu

důvod zpracování mléka na sýry:
delší trvanlivost založená na fermentaci laktosy, snížení vodní aktivity a pH, nízký redox potenciál a přídavek soli
koncentrace nutričně nejcennějších složek mléka (sýry koncentrují základní složky sušiny mléka, především kasein a mléčný tuk)

TECHNOLOGICKÉ OPERACE PŘI VÝROBĚ TVAROHŮ A SÝRŮ

příjem mléka

odstranění případných mechanických nečistot - filtrace nebo centrifugace

operace ovlivňující mikroflóru a enzymy v mléce:
termizace
pasterace
redukce spor Clostridium tyrobutyricum baktofugací nebo mikroflltrací

standardizace mléka na určitý obsah bílkovin a tuku
=> určitá hodnota tuku v sušině (t.v s.)
obsah bílkovin není v mléce v průběhu roku stejný (nejvíce v podzimním období)

Klíčová slova:

tvaroh

sýry

mlékařství

koagulace

formování

solení

zrání

tavené sýry



Obsah:
  • Tvarohy a sýry
    Mléko jako surovina pro výrobu tvarohů a sýrů
    Technologické operace při výrobě tvarohů a sýrů
    Přídavek zákysových kultur
    Koagulace mléka
    Formování
    Solení
    Zrání
    Tvarohy
    Tavené sýry
    Přírodní sýry
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše