Tvarohy a sýry
«»
Popis:
TVAROHY A SÝRY
sýr = mléčný výrobek vyrobený vysrážením mléčné bílkoviny z mléka působením syřidla nebo jiných vhodných koagulačních činidel, prokysáním a oddělením podílu syrovátky
koagulace - působením enzymového preparátu nebo v důsledku změny pH do oblasti blízké IEB kaseinu
důvod zpracování mléka na sýry:
• delší trvanlivost založená na fermentaci laktosy, snížení vodní aktivity a pH, nízký redox potenciál a přídavek soli
• koncentrace nutričně nejcennějších složek mléka (sýry koncentrují základní složky sušiny mléka, především kasein a mléčný tuk)
TECHNOLOGICKÉ OPERACE PŘI VÝROBĚ TVAROHŮ A SÝRŮ
příjem mléka
odstranění případných mechanických nečistot - filtrace nebo centrifugace
operace ovlivňující mikroflóru a enzymy v mléce:
termizace
pasterace
redukce spor Clostridium tyrobutyricum baktofugací nebo mikroflltrací
standardizace mléka na určitý obsah bílkovin a tuku
=> určitá hodnota tuku v sušině (t.v s.)
obsah bílkovin není v mléce v průběhu roku stejný (nejvíce v podzimním období)
Klíčová slova:
tvaroh
sýry
mlékařství
koagulace
formování
solení
zrání
tavené sýry
Obsah:
- Tvarohy a sýry
Mléko jako surovina pro výrobu tvarohů a sýrů
Technologické operace při výrobě tvarohů a sýrů
Přídavek zákysových kultur
Koagulace mléka
Formování
Solení
Zrání
Tvarohy
Tavené sýry
Přírodní sýry
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.